Doner kebabul vandut in Marea Britanie contine nivele socante de grasimi, sare si calorii, arata rezultatele unor cercetari facute de Agentia de Protectie a Sanatatii Lacors (Local Authority Coordinators of Regulatory Services), citate de bbc.co.uk.

Aproape 500 de kebaburi au fost testate ca valoare nutritionala. Cele mai multe dintre produsele testate contineau aproape 1000 de calorii - o jumatate din necesarul zilnic al unei femei. Geoffrey Theobald, oficial Lacors, a declarat ca "Nivelul de grasimi saturate si sare din aceste produse este ingrijorator."

Mai concret, mostrele prezentau - fara a pune la socoteala salata sau sosul - circa 98% din nivelul de sare recomandat zilnic unui adult, respectiv 148% grasimi saturate.

Limitele la care compusii devin periculosi pentru organism, arata Lacors, sunt de 97% pentru grasimi, 98% pentru grasimi saturate, respectiv 96% pentru sare.

35% din etichetele afisate nu mentionau ingrediente continute efectiv in kebab. Astfel, sase kebaburi includeau carne de porc; dintre acestea, doua erau descrise drept "halal" - permise musulmanilor. "Este inacceptabil ca oameni cu credinta sa consume fara sa stie carne de porc, contrar convingerilor religioase", a spus Theobald.

Inspectorii Lacors au prezentat si cele mai nocive "doner kebab": acestea contin 1990 de calorii (din nou, fara salata sau sos), adica peste 95% din necesarul caloric maxim admis al unei femei, 346% peste nivelul recomandat de grasimi saturate, respectiv 277% peste necesarul zilnic de sare.