Cafeaua solubila stimuleaza capacitatile mentale si fizice

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Marţi, 19 mai 2009, 18:03 Life | Natural

Cafeaua - solutia pentru revigorarea sistemului de sanatate
Foto: rocketjones.com
In ultimii ani, cafeaua a devenit subiectul mai multor studii stiintifice, care au demonstrat diferitele efecte benefice pe care un consum moderat de cafea solubila le are asupra sanatatii. “Cafeaua solubila stimuleaza performanta mentala, intrucat cafeina prezenta in cafea mareste viteza de procesare a informatiilor”, declara Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestle Romania.
 
De-a lungul timpului, au existat numeroase conceptii gresite privind cafeaua solubila, inclusiv printre consumatori, multe referindu-se la efectele negative determinate de consumul de cafea. Cafeaua solubila constituie un ritual zilnic pentru milioane de oameni de pretutindeni, fiind asociata in primul rand cu energia si gustul pe care le ofera.

Pentru a explica beneficiile cafelei solubile, Nescafe lanseaza programul de informare “Despre cafea cu sanatate”, campanie in care iubitorii de cafea solubila vor afla despre efectele pozitive pe care aceasta le are asupra organismului.

"Dorim sa le explicam consumatorilor de cafea solubila, faptul ca bautura lor preferata reprezinta mai mult decat un gust bun, facand parte de fapt din “micile obiceiuri sanatoase” de zi cu zi. Cei mai multi dintre noi nu cunoastem faptul ca unul dintre ritualurile zilnice preferate poate aduce un plus de sanatate organismului", spune Ana-Maria Stanca, Senior Brand Manager Beverages in cadrul Nestle Romania, care precizeaza ca programul “Despre cafea cu sanatate” doreste "sa informeze asupra efectelor benefice pe care le aduce un consum moderat de aproximativ trei cani de cafea solubila pe zi”.

“In cafeaua solubila, gasim un continut bogat de antioxidanti, compusi naturali care au puterea de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, protejand celulele organismului de distrugerea oxidativa. Cafeaua solubila stimuleaza performanta mentala, intrucat cafeina prezenta in cafea mareste viteza de procesare a informatiilor”, declara Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestle Romania.

Studiile recente din domeniu ne ajuta sa intelegem cum antioxidantii din componenta cafelei solubile actioneaza la nivelul organismului si contribuie la reducerea radicalilor liberi. Antioxidantii din cafeaua solubila lupta impotriva radicalilor liberi, neutralizand efectele nocive produse de acestia.

Pe langa efectele pe care antioxidantii din cafea ii au in prevenirea diverselor afectiuni, cafeaua solubila are un rol important asupra capacitatii de concentrare mentala reducand oboseala, contribuind la performanta in diferite activitati intelectuale si a starii de alerta prin cresterea timpului de reactie. De asemenea, cafeaua solubila reprezinta o sursa de hidratare, contribuind la necesarul zilnic de de 1,5 - 2 litri de fluid, recomandat de catre specialisti.

Cele mai importante companii de pe piata cafelei din Romania sunt Strauss (cu brandul Doncafe), Kraft Foods (cu marcile Jacobs si Nova Brasilia) si Nestle (cu brandul Nescafe).


Stiati ca?

  • Exceptand apa, cafeaua este cea mai populara bautura.
  • Faimosul scriitor francez al secolului XIX, Honore de Balzac, obisnuia sa bea aproximativ 40 de cafele pe zi.
  • Pana in secolul al XX-lea in anumite regiuni, cafeaua era considerata un fel de mancare. Oamenii din triburile etiopiene amestecau fructele de cafea cu grasimea de la animale pentru a le manca.
  • Pentru un kilogram de cafea este nevoie de 4.000 - 5.000 de boabe de cafea.
  • Beethoven, un adevarat iubitor de cafea, era atat de preocupat si tipicar in prepararea cafelei, incat numara cate 60 de boabe pentru a-si pregati o ceasca de cafea.
  • Cafeaua a salvat ziua nuntii lui Marilyn Monroe cu scenaristul Arthur Miller, in 1956. Marilyn voia sa poarte o rochie de culoare crem, dar cu o zi inainte de nunta a descoperit cu stupoare ca avea voalul alb si nu se potrivea deloc cu rochia de mireasa. Asa ca, Marilyn a spalat voalul de nunta in cafea tare. A doua zi, mireasa a purtat rochia crem, perfect asortata cu voalul de culoarea cafelei.
  • Peste 53 de tari de pe intreg mapamondul cultiva cafea.
  • Cafeaua solubila se produce intocmai ca si cea macinata: boabele sunt amestecate, prajite si macinate. In cazul cafelei solubile, boabele sunt si filtrate. Dupa filtrarea cafelei fermentate se elimina apa prin una dintre cele doua metode: spray drying sau freeze drying.


Citeste mai multe despre   



















14410 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    oook (Marţi, 19 mai 2009, 18:40)

    aciduzzu [anonim]

    O reclama mai pe fata la produsele Neste nici ca se putea.
  • +3 (3 voturi)    
    nope (Marţi, 19 mai 2009, 19:03)

    lol [anonim]

    Sa beti voi cafea solubila,sa nu mai vorbim despre mixurile gen "3 in 1" ,adevarate bombe nocive pentru organism.N-ai cum sa compari la gust o cafea "nes" cu un espresso bun (illy,lavazza,iulius meinl etc.) din boabe proaspat macinate.
  • +1 (1 vot)    
    lol (Marţi, 19 mai 2009, 19:33)

    De Raket [anonim]

    dupa apa eu stiam ca cea mai bauta bautura este ceaiul nu cafeaua.....
    • +1 (1 vot)    
      VINUL (Miercuri, 20 mai 2009, 8:23)

      Nicolae [anonim] i-a raspuns lui De Raket

      Vinul are si flavonide !!!:))))
  • +1 (1 vot)    
    Dezinformare. (Miercuri, 20 mai 2009, 9:54)

    AlinN [anonim]

    Sa zicem ca sub influenta cofeinei se mareste viteza de procesare a informatiei. De aici si pana la "Cafeaua solubila stimuleaza capacitatile mentale si fizice" mai este mult. Nu este nevoie neaparat sa consumi cafea solubila pentru a-ti obtine ratia zilnica de cofeina. Tot cofeina contine si cafeaua clasica, dar are avantajul ca nu-ti gaureste stomacul la cateva utilizari. Si evident ca acea cofeina din cafeaua clasica este dizolvata, altfel am manca-o n-am bea-o.
    Si acum o dezamagire si mai mare: nu doar cafeaua clasica are cofeina, ci si ceaiul. Cofeina la ceai este legata de niste substante care o fac retard, prin urmare ai exact doza de cofeina care-si face efectul maxim timp de 12 ore. Si ca sa continui cu seria dezamagirilor, ca tot sunt la moda dezamagirile: ceaiul verde, mai are pe langa cofeina si un protector cardiovascular.
    Da,stim, consumul de cafea solubila scade, da, stim, este criza, dar discursul din acest articol ar avea mult mai mult succes daca ar fi plasat in "Libertatea", "Click", etc, etc.
  • 0 (0 voturi)    
    Mai trebuie adăugat că... (Miercuri, 20 mai 2009, 14:28)

    Marius Delaepicentru [anonim]

    Odată cu sudoarea, pierdem şi mineralele din noi. Dacă sodiul nu ne pune probleme de carenţă, potasiul, cunoscut ca pacificator al muşchiului inimii, ne poate face surprize în zilele fierbinţi. De aceea, o ceaşcă de cafea ne poate salva. Potasiul, aflat în proporţie mare în cafeaua solubilă, ne poate ajuta să ne revenim într-o zi de caniculă. Să ne revenim la modul propriu.

    Atenţie! Se cuvine un bemol. Dacă o ceaşcă de cafea ne înviorează în zilele fierbinţi, de la treia ceaşcă încolo vin necazurile. De ce? De data asta, prin acţiunea diuretică a cafeinei, excesul de cafea poate accelera deshidratarea organismului. Precauţia e valabilă şi pentru cacao şi pentru ceai.
  • 0 (0 voturi)    
    Despre cafeaua solubila (Joi, 21 mai 2009, 12:06)

    NESCAFE [anonim]

    Programul “Despre cafea cu sanatate” isi doreste sa informeze asupra beneficiilor cafelei, avand la baza studii efectuate la nivel international si o documentatie solida. O sa enumeram cateva exemple de studii care prezinta efectele pozitive pe care cafeaua le are asupra organismului:

    1 - Daglia, M. et al. (2000) In vitro antioxidant and ex vivo protective activities of green and roasted coffee. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1449-54
    2 - Health Organisation International Agency for Research on Cancer. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans – Coffee, Tea, Mate, Methylxanthines and Methyglyoxal, 51, 1991.; Favero, A.et al, Nutrition and Cancer, 1998
    3 - Natella, F. et al. (2002) Coffee drinking influences plasma antioxidant capacity in humans. Journal of Agricultural and Food Chemistry
    4 - Studii efectuate la Universitatea de la Scranton, Pennsylvania de catre Profesorul de chimie, Joe A. Vinson

    Studiile mentionate demonstreaza ca una dintre sursele de hidratare este reprezentata de cafea si ca aceasta are capacitatea de a stimula concentrarea mentala si fizica, insa asta nu inseamna ca este singura sursa de hidratare.
    Campania isi propune sa vorbeasca despre beneficiile cafelei, fara a exclude faptul ca pentru mentinerea unei stari de sanatate a organismului fiecare dintre noi trebuie sa aiba un stil de viata sanatos si o alimentatie sanatoasa. Nu dorim sa afirmam ca este suficient sa consumi cafea pentru a fi sanatos. Dar, dupa cum arata si cercetarile, cafeaua este una dintre sursele principale de antioxidanti, influentand astfel in mod pozitiv organismul.
    Mai mult, daca ne referim exclusiv la cafeaua solubila, efectele pozitive ale acesteia sunt influentate atat de respectarea metodei de preparare (spre deosebire de cafeaua macinata care se prepara cu 8g, cafeaua solubila se prepara cu doar 2g), cat si de un consum moderat de aproximativ 3 cani pe zi.

    Elena Dobrescu, Market Nutritionist Nestlé Romania
  • 0 (0 voturi)    
    cafeaua solubila (Vineri, 28 ianuarie 2011, 19:26)

    cojocaru ilie [anonim]

    din punctul meu de vedere ness-ul....eu functionez pe baza de ness.Dimineata la ora 5sint la bucatarie si-mi fac o cafea,pe care o savurez cu placere si nu-i pot intelege pe cei care o blameaza.Ce nu mai inteleg,este , cine-i obliga pe acestia s-o bea???????????


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri