Barbatii cu muschi puternici, dezvoltati prin culturism, prezinta o incidenta a mortii cauzata de tumori cancerigene cu 40% mai mica decat cei care nu fac exercitii fizice regulate, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.

Echipa internationala de oameni de stiinta sustine ca masa musculara este la fel de importanta ca evitarea obezitatii si o dieta sanatoasa atunci cand este vorba de protejarea corpului impotriva tumorilor canceroase.

Cercetatorii recomanda barbatilor sa ridice greutati de cel putin doua ori pe saptamana, exersand atat grupele de muschi superioare, cat si inferioare.

In ultimii ani, expertii au recomandat o dieta sanatoasa si un stil de viata corect - exercitii aerobice regulate, jogging sau ciclism - pentru a reduce riscul aparitiei cancerului.

Dar cel mai recent studiu, publicat in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, sugereaza ca un rol la fel de important l-ar putea avea culturismul.

Aproape 9.000 de barbati au fost monitorizati 20 de ani

O echipa de experti, condusa de oameni de stiinta de la Karolinska Institute din Suedia, a urmarit, timp de peste doua decenii, stilul de viata a 8.677 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 82 de ani.

Fiecare voluntar a efectuat periodic teste medicale care includeau si masurarea fortei musculare.

In perioada 1980 - 2003, cercetatorii au monitorizat cati dintre subiecti au dezvoltat cancer si, ulterior, au murit din aceasta cauza.

Rezultatele au aratat ca probabilitatea de aparitie a unei tumori canceroase mortale era mai redusa cu 30-40% in cazul barbatilor care efectuau frecvent exercitii fizice cu greutati si aveau o masa musculara puternica.

Antrenamentul frecvent cu greutati pare a avea un efect protector chiar si in cazul persoanelor grase sau cu un indice corporal mare.

Pastrarea unei greutati optime este esentiala

Cercetatorii avertizeaza insa ca pastrarea unei greutati adecvate este un factor crucial pentru a evita o moarte prematura.

"Reducerea mortalitatii cauzate de cancer este posibila prin exercitii care sporesc rezistenta si masa grupelor mari de muschi, de cel putin doua ori pe saptamana".

"Nu este nevoie sa devii un culturist profesionist. Doar 30 de minute de exercitii moderate, de cinci ori pe saptamana, pot avea efecte deosebite", adauga un expert in promovarea stilului sanatos de viata, Jessica Harris.