Ice Wine, vinul inghetat sau regele vinurilor

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:27 Life | Natural

Vinul inghetat
Foto: Hotnews
Vinul inghetat, denumit Eiswein (in Germania si Austria), sau Ice Wine (in Canada, S.U.A cat si in alte tari producatoare), poate fi cotat drept cel mai bun vin de desert din lume. Poate si datorita faptului ca realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii fata de aceasta nobila planta vita de vie. Ice wine-ul e produs din struguri lasati la supramaturare pe coardele de vita pana la sfarsitul lui noiembrie, chiar decembrie si in cazuri extreme se pot culege si la inceput de ianuarie. Conditia recoltarii (impusa si de legislatie) e data de temperatura mediului ambiant care trebuie sa fie de cel putin -7 grade Celsius.

Culesul este manual la majoritatea producatoriilor, uneori chiar si pe timp de noapte, in cazul unor geruri mai putin aspre, dupa care boabele inghetate sunt stoarse in prese hidraulice sau in teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatica folosita in procesul de vinificatie obisnuit, nu poate fi utilizata, deoarece cristalele inghetate din struguri formeaza un bloc compact greu de manevrat). Dupa presare aceste cristale (apa inghetata din bob) este inlaturata, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenta foarte concentrata de struguri, care trebuie sa parcurga un proces lung de fermentatie pana la stadiul final de vin.

Problema delicata pentru a obtine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.

Daca e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copti ajunsi la supramaturare pot fi atacati de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare), fiind exclusi pentru productia de ice wine; in cazul alternantei de zile reci si zile insorite exista riscul putrefactiei boabelor pe ciorchine, si nu in ultimul caz, daca temperaturile sunt extrem de scazute  -16, - 20 gr. C, boabele devin atat de tari, incat sunt imposibil de presat. De preferat insa e recoltatul in zilele cu maxime de -7 si minime de -15 grade, diferentele de temperatura influentand direct cantitatea de zahar (exprimata in grade Oechsle) si aciditatea vinului la final.

In tara noastra mai regasim cu totul si cu totul izolat obiceiul de a proteja ciorchinii de struguri intregi in vie sau pe coarde taiate si puse la pastrat in podul casei pana in preajama Craciunului, atunci cand cei mici cat si oaspetii sunt serviti cu must proaspat si foarte dulce stors din boabele ramase sanatoase pe ciorchine.

informatii suplimentare pe aberatiibahice.ro


Citeste mai multe despre   



















4159 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    MInim si maxim (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:42)

    ady [anonim]

    minim -7 si maxim -15 grade... din cate stiu eu, daca e cu minus se inverseaza... minim -15 si maxim -7... cred ca asa ar fi corect... parerea mea... nu sunt jurnalist... da la matematica ma pricep....
    • +4 (4 voturi)    
      :) (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:50)

      alex [anonim] i-a raspuns lui ady

      carcotas mic ce esti tu !
      probabil se referea la "maximul de frig" care la tara e permis :)
    • -4 (4 voturi)    
      . (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:56)

      geo [anonim] i-a raspuns lui ady

      te pricepi pe naiba.esti doar un mocofan
    • 0 (0 voturi)    
      pardon! (Joi, 18 noiembrie 2010, 8:52)

      costica [anonim] i-a raspuns lui ady

      Ady dupa parerea mea aberezi: ai auzit-o tu pe Romica Jurca sa spuna ca astazi temperatura minima va fi de -7 grade iar cea maxima de -15? Se zice invers.
  • +1 (1 vot)    
    minim , maxim (Marţi, 16 noiembrie 2010, 23:03)

    mos gerila [anonim]

    treaba e foarte simpla. la mintea cocosului. pt. a acumula zahar si aciditate (conform legislatiei) e nevoie de cel putin - 7 gr.C. punctul maxim de inghet e de - 15 gr. C. dupa aceasta valoare bobul de strugure si intreaga sa compozitie devine atat de compact, incat poate fi asemuit glontului. ruleta ruseasca, probabil, foloseste munitie diferita. altfel s-ar abtine criticii de nespecialitate ;) .
  • 0 (0 voturi)    
    botrytis (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 15:36)

    H_B [anonim]

    ..."pot fi atacati de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare)"...
    Ai vrut sa spui BOTRITIZARE. Vine de la "Botrytis cinerea", numele stiintific al respectivului mucegai nobil. Am vazut ca e scris gresit si in aberatiibahice.ro.
    • 0 (0 voturi)    
      noble rot (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 19:40)

      florin [anonim] i-a raspuns lui H_B

      multzam de corectura.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică