"Crestinismului i-a fost interzis accesul in spatiul public in mai multe forme: in invatamant, in spatiul public ca dezbatere politica, in preambulul proiectului de constitutie europeana. Parca am innebunit! Suntem intr-o stare pe care psihiatrii o numesc "denial", sau "ura de sine". Ne detestam valorile care ne-au facut. Altfel spus: vrem sa murim!", a explicat Horia-Roman Patapievici marti, la Ateneul Roman, in cadrul evenimentului "Intrebari esentiale. Putem vorbi impreuna despre Dumnezeu?"

H.R. PatapieviciFoto: Rompres

"In secolul XIX, Dumnezeu era ucis si mainile ucigasilor siroiau de sange. Tot in secolul XIX, cand Hristos reapare (a doua venire), marele inchizitor il primeste si urmeaza scena pe care a imaginat-o Dostoievski. Astazi, Iisus Hristos reapare intr-o piata publica, televiziunile afla, vin, imediat se fac interviuri, poze, apare in Vogue, Cosmopolitan, Time, transmit CNN-ul, Euronews, toate transmit ca a venit unul care-si zice Iisus Hristos. E invitat la un talk show. Poate se duce. Si se va vedea cum in timp ce vorbeste, ratingul scade. Pentru ca oamenii de care ati vorbit si care sunt "caldicei" nu-l mai gasesc, pur si simplu, "cool". Nu este cool!

"Crestinatatea a facut Europa. Crestinatatea a murit. Europa va crapa. Ce poate fi mai simplu?

Georges Bernanos

Omul de mall, omul cu iPhone, iPad si toata productia de gadgeturi care sunt senzationale, dar care par sa ne fi umplut sufletele in asa fel incat dorintele noastre, care inainte erau stimulate de iubire, nostalgie, suferinta, spre ceva care era deasupra, sunt stimulate acum de ceva care este in fata sau in jos, oricum - undeva unde se poate cumpara cu bani pe care-i ai pe un card. Si atunci, dorintele mele sunt cardul meu si posibilitatea de a multiplica indefinit gadgeturile care mi-au inlocuit dorintele care ma ridicau, cu dorintele care ma tin aici, in "caldicelul" pe care l-ati evocat.

Imi place sa citez o vorba a lui Georges Bernanos, care a scris dupa al doilea razboi mondial, o fraza teribila. A spus, excedat de ce vedea cu umanitatea in razboi si felul in care, dupa razboi, a inceput sa fie gestionata pacea, in aceeasi dezordine si prostie: "Crestinatatea a facut Europa. Crestinatatea a murit. Europa va crapa. Ce poate fi mai simplu?"

Crestinatatea (care a facut Europa) si soarta civilizatiei noastre (cu drepturile omului, cu democratia liberala) vor avea aceeasi soarta. De aceea, soarta crestinismului in epoca noastra ma ingrijoreaza la fel de mult ca si soarta civilizatiei noastre, a valorilor in care credem".

In spatiul public, crestinismul nu mai are acces

Crestinismului i-a fost interzis accesul in spatiul public. Detestam valorile care ne-au facut. Altfel spus: vrem sa murim!

H.-R. Patapievici

"In spatiul public, crestinismul nu mai are acces. A fost o discutie intre oamenii cei mai intelepti din punct de vedere juridic ai Europei noastre unite, care se gandeau cum sa faca o constitutie pentru Uniunea Europeana. Au hotarat ca orice referire la crestinism in preambulul proiectului de Constitutie al Uniunii Europene trebuie sa dispara. Au fost state care au cerut acest lucru - sa existe o referinta explicita la traditia crestina ca fondatoare pentru Europa. Dar opinia care a prevalat a fost ca acest lucru trebuie eliminat.

Crestinismului i-a fost interzis accesul in spatiul public in mai multe forme: in invatamant, in spatiul public ca dezbatere politica, in preambulul proiectului de constitutie europeana. Parca am innebunit! Suntem intr-o stare pe care psihiatrii o numesc "denial", sau "ura de sine". Ne detestam valorile care ne-au facut. Altfel spus: vrem sa murim!"