​""Asa erau vremile atunci"! Replica asta am auzit-o in vreo trei locuri, dupa '90, de la persoane pe care le am pe retina. Mi-au spus: "Asa erau vremurile atunci! Eram magar, eram porc, scriam ce nu credeam, minteam de dimineata pana seara, imi manjeam constiinta - asa erau vremurile atunci"! Duplicitatea suprema a intelectualilor a fost scuzata prin faptul ca au traversat hartoape si nu au mers pe un drum lin", a explicat filosoful Gabriel Liiceanu saptamana aceasta, cu ocazia lansarii volumului "Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950" a lui Lucian Boia.

Gabriel LiiceanuFoto: Arhiva personala
  • Citeste mai jos cateva exemple de intelectuali si ziare care s-au convertit la legionarism, apoi la comunism, in anii '30-'50.

"De ce a ales Lucian Boia perioada 1930-1950? E o taietura foarte inteligenta. E un mod de a sectiona materia pentru a obtine o bucata instabila din istoria noastra. Cea mai instabila! A ales o perioada in care Romania a trecut prin sapte regimuri politice in 10 ani.

  • 1930-1937 - "Relativa democratie"
  • februarie 1938 - septembrie 1940 - "Regimul personal al lui Carol II"
  • septembrie 1940 - ianuarie 1941 - Statul National Legionar
  • ianuarie 1941 - august 1944 - Regimul Antonescu
  • august 1944 - februarie 1945 - "o democratie refacuta cu cativa, doi-trei, prim-ministri"
  • martie 1945 - decembrie 1947 - guvernarea comunizanta a lui Petru Groza
  • 30 decembrie 1947 - instaurarea comunismului roman

Instabilitate maxima, metologic aleasa. De ce? Ca sa poata vorbi despre elite. De ce trebuie sa alegi hartoapele istoriei ca sa poti vorbi despre elitele unei tari? Pentru ca aia e proba pe care o suporta, e focul istoriei la care trebuie sa se vada cat de tare rezista fiecare spirit uman. Ce-au facut intelectualii, trecand prin sapte regimuri in zece ani?

Cred ca drumul asta accidentat, nelin, este ales tocmai pentru a vedea de ce nu s-au putut aseza caractere in Romania, de ce Romania nu are o stabilitate morala de genul tarilor civilizate. Daca romanii n-ar fi trecut prin aceasta oroare, de a suporta sapte schimbari de directie intre extrema stanga si extrema dreapta, vreme de 10 ani, poate ar fi aratat altfel! Poate n-am mai fi avut dispretul asta de noi!

Ce s-a intamplat cu elitele intelectuale? Categoriile sunt simple: academicienii, profesorii universitari, scriitorii, ziaristii - cei care fac opinia publica. Astea sunt categoriile unei societati care nasc opinia publica a societatii si dupa care poti sa judeci cam cum arata poporul ala.

Ce constatam citind cartea? Ca laitmotivul este, pentru niste oameni care trec prin acest experiment al istoriei, ca lozica de conduita devine asta: "asa erau vremile atunci!" Replica asta am auzit-o in vreo trei locuri, dupa '90, de la persoane pe care le am pe retina. Mi-au spus: "Asa erau vremurile atunci! Eram magar, eram porc, scriam ce nu credeam, minteam de dimineata pana seara, imi manjeam constiinta - asa erau vremurile atunci!" Duplicitatea suprema a intelectualilor a fost scuzata tocmai prin faptul ca au traversat hartoape si nu au mers pe un drum lin.

Cand o sa cititi capitolele in carte, de pilda Legionarii, o sa vedeti cum pe de o parte, in clipa in care legionarii ajung la putere pentru 4-5 luni, 80% din ei sunt convinsi si vin acolo cu armele si bagajele unei lupte de ani si ani de zile. Vreo 20% se convertesc. Deci deja incepe stilistica adaptarii la putere...

Ziarele se convertesc imediat la legionarism, la regimul din clipa aia, la Statul National Legionar. Vremea, care NU era un ziar eminamente legionar in anii '34'-35, devine la sfarsitul deceniului. Universul Literar la fel. Gandirea avea tendinte, dar punea ambele picioarele pe taramul noului regim politic. Intelectualii care il imbratisasera pe Carol al II-lea inainte trec, parte dintre ei, cu tot entuziasmul, de partea noului stat.

Rebreanu are o balansare spre Carol, spre legionari. Radulescu Motru, Gala Galaction (care era de stanga) aplauda reusita noului stat. Pe urma, fenomenul asta se amplifica.

Supusi la temperatura crescuta a istoriei, aceiasi fac pasul pe urma dincolo, in comunism. Gala Galaction isi uita micile adeziuni si devine fericit pe fata, intra in Academiei. Costin Murgescu, care fusese legionar, devine unul dintre cei mai importanti lideri comunisti in aparatul economic al noului stat, Cezar Petrescu si Camil Petrescu fac pasii catre noul regim comunist s.a.m.d."