Andrei Plesu: Daca nu esti Jung sau Freud, visezi ca prostul

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2011, 22:06 Life | Prin oraş


Andrei Plesu
Foto: Facebook
​"Nu stiu din ce era facut psihismul acestor oameni, ca aveau o asemenea turmentare nocturna. Nu e chiar la indemana. Imi vine sa spun ca si le si induceau. Daca pret de cateva decenii nu te ocupi decat de mitologie, de simbolistica, de arhetipuri, de analiza si de viziuni... le si visezi! Visezi lucruri de care te ocupi!", a explicat Andrei Plesu saptamana aceasta, in cadrul unei dezbateri despre Cartea Rosie a lui Carl Gustave Jung.

Redactata intre 1913 si 1930, Cartea Rosie a lui Carl Gustav Jung este un jurnal in care celebrul psihanalist si-a notat fantasmele, viziunile, visele. Volumul a fost publicat pentru prima data in lume abia in 2009, iar in Romania in 2011.

Vezi de asemenea un articol despre ce a declarat in cadrul dezbaterii Mihaela Minulescu, doctor in psihologie. Dintre subiecte:
 • Cum s-a produs ruptura dintre Freud si Jung
 • Jung si confruntarea sa cu "anima" (partea feminina a sufletului)
 • Un istoric al volumului Cartea Rosie


"Eu am fost un iubitor diletant de Jung si recunosc ca mi-a placut Jung mai ales pentru ca s-a despartit de Freud. E o motivatie subiectiva, dar care pentru mine a contat masiv", a explicat filosoful Andrei Plesu, in cadrul dezbaterii pe marginea volumului Cartea Rosie, de Jung.


Nu incercati singuri ce a facut Jung

"Rasfoirea, parcurgerea acestei carti este, dupa parerea mea, o intreprindere riscanta, periculoasa. M-am gandit chiar ca ar trebui spus lucrul asta. Stiti ca sunt emisiuni de televiziune in care se arata cate o cascadorie, cate o jonglerie: apare scris pe ecran "Nu incercati singuri!". Mi-am spus ca asa ceva trebuie scris pe o banderola in jurul acestei carti, pentru ca domeniul pe care ea il propune e un domeniu in care nu e de glumit.

 
Eu am fost un iubitor diletant de Jung si recunosc ca mi-a placut Jung mai ales pentru ca s-a despartit de Freud
 
 
Andrei Plesu, filosof
A intra nepregatit, neasistat, fara suficient discernamant in acest domeniu e a te supune unui risc suprem. Jung insusi stia asta si a spus-o de-a lungul vietii lui. Au fost momente de acest tip cand un experiment psihic - ca cel pe care a incercat sa il consemneze in aceasta carte - te poate sminti.

Sunt oameni care, patrunsi mai mult sau mai putin intamplator in acest domeniu, si-au pierdut mintile. El stia ce-a patit Nietzsche, stia ce-a patit Holderlin si stia ce putea pati el insusi. Spune in mod expres, in mai multe randuri: "am crezut ca sunt in pragul unei schizofrenii, mi-am dat seama ca risc sa ajung o frunza manata in voie de briza spiritului, lucrurile sunt periculoase".


De ce e periculos sa intri in zona in care a intrat Jung

"Pentru ca Jung pleaca de la principiul ca tot ce se intampla in acest nivel al realului trebuie luat de o materie pe care trebuie sa o asumi, sa o analizezi, sa o traiesti, sa o interpretezi.

Jung, cu acest tip de discurs, descopera un nou teritoriu al realului - care nu este nici cel al corpului (al senzatiilor), nici cel al ideilor, nici cel al simplei emotivitati, ci este un univers in care se intalnesc toate astea, capatand chip.

 
Am crezut ca sunt in pragul unei schizofrenii, mi-am dat seama ca risc sa ajung o frunza manata in voie de briza spiritului
 
 
Carl Gustav Jung
E un univers de tipul oglinzii, in care se reflecta si lumea de jos, si cea de sus. Si se intalnesc intr-un spatiu comun. Descoperind acest nivel al realului, Jung vorbeste despre o metoda care sa te ajute sa cunosti acest nivel.

Pentru lumea simturilor ai simturile, pentru lumea ideilor ai mintea, pentru asta ai imaginatia. Dar imaginatia e un cuvant echivoc, pentru ca imaginatia poate sa dea in limba romana si in altele limbi senzatia ca duce la inchipuire, la fantasmagorie. Or nu despre acest tip de imaginatie e vorba".


Despre imaginatie

In cultura europeana si in cele orientale exista o traditie a deosebirii dintre imaginatia pasiva si cea activa, respectiv intre imaginatio vera (cea care e un instrument de cunoastere) si imaginatia care e un instrument divagatoriu.

E o distinctie facuta si de marile figuri ale culturii occidentale:
 • Voltaire vorbea despre o imaginatie pasiva si una activa.
 • Coleridge vorbea despre "fancy" si "imagination".
"In Orient, Grigorie Palama vorbea despre imaginatia omeneasca si cea divina. Imaginatia divina seamana cu imaginatia lui Dumnezeu cand a creat lumea. Deci nu e o imaginatie care inchipuie lucruri, ci care le pune pe masa, le infiinteaza. Asta este instrumentul cu care lucreaza Jung.

 
Cand vad ce vise visau astia... nu inteleg: eu de ce nu visez asa ceva?
 
 
Andrei Plesu
Cand spune prin ce procedee si-a indus aceste stari, Jung spune ca ideea e sa te pui intr-o anumita stare, sa o lasi sa devina dominanta, sa o cureti de orice emotii colaterale si sa o lasi sa articuleze ea, in tine, un discurs. Or asta e un procedeu pe care il practica artistii in general.

Va aduceti aminte de Brancusi, care spunea "Greu nu e sa faci o lucrare. Greu e sa te pui in starea de a o face". Or in aceasta privinta, suntem cu aceasta carte si cu acest tip de discurs al lui Jung intr-o zona a creativitatii. Dincolo de materialul stiintific pe care il propune, el produce si un obiect de arta. Cartea asta arata asa. El e si un creator. Adica imaginatio vera se combina putin si cu imaginatia cealalta".

Citeste de asemenea ce a spus Andrei Plesu despre problema viselor:
 • in China antica
 • la Freud si Jung
 • in viziunea unor sfinti, calugari, teologi din vremurile crestinismului primar


Andrei Plesu si gelozia fata de psihanalisti

"Cand vad ce vise visau astia... nu inteleg: eu de ce nu visez asa ceva?", a glumit Andrei Plesu cu ocazia dezbaterii.

 
Daca nu esti Jung sau Freud, visezi ca prostul!
 
 
Andrei Plesu
"Nu e la indemana sa visezi lucruri incredibile, niste scenarii, niste compozitii baroce. Nu orice om, ca dumneavoastra si ca mine, viseaza ca merge pe o pajiste, ca in pajistea aia se deschide o gaura zidita, cobori inauntru, dai de o camera, in camera e un tron, pe tron e un trunchi de copac facut din carne si din piele, care are in varf un ochi. Si in clipa in care vezi asta, auzi vocea mamei care spune "Asta-i mancatorul de oameni!" si tu, in clipa aia, nu stii de ce te gandesti la Hristos, pe urma realizezi ca ai de-a face de fapt cu un simbol falic.

Nu stiu din ce era facut psihismul acestor oameni, ca aveau o asemenea turmentare nocturna. Nu e chiar la indemana. Imi vine sa spun ca si le si induceau. Daca pret de cateva decenii nu te ocupi decat de mitologie, de simbolistica, de arhetipuri, de analiza si de viziuni... le si visezi! Visezi lucruri de care te ocupi! Si visele tale incep sa ia forma continutului constient pe care, intr-un fel sau altul, il induci ocupandu-te cu asta. Daca nu esti Jung sau Freud, visezi ca prostul! Cum mergeai pe un drum si te striga unu'... Daca esti Freud sau Jung, "dom'le, e groasa"!"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16609 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Jung (Joi, 10 noiembrie 2011, 23:04)

  O.Niru [anonim]

  Voi citi tot, promit, maestre, şi cartea lui Jung şi articolul Domniei voastre dar până atunci mă delectez cu titlul: probabil că Epimenide d-aia şi-a pus în gând să doarmă până s-o găsi cineva să-i spună ce şi cum a visat, că pe preotesele de la Delphi, care vorbeau în dodii, cine să le înţeleagă! Eu ştiu că, aşa cum ţi-aşterni, aşa visezi! Cât despre vise, prin ele îmi rezolv tot ce nu pot rezolva ziua şi nu mă întreb: Cum de... ? De ce-aş desface un ceas bun să văd de ce merge!
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste-l si reciteste-l pe Jung ! (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 12:37)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui O.Niru

   Am citit opera lui Jung de vreo 3 ! Unele lucrari cum sunt ,,Tipuri psihologice,,&,,Mysterium coniunctionis,, chiar de 4 ori !
   Pe mine Jung m-a schimbat pe viata !
   Daca citesti Jung fii pregatit ,,sa te vezi,,...

   P.s.Imi doresc sa am aceasta carte noua si sa o citesc de careva ori in viata asta !
 • 0 (4 voturi)    
  vise (Joi, 10 noiembrie 2011, 23:11)

  peter [anonim]

  Daca esti Freud ai vise Freudiene. Daca esti Jung ai vise Jungiene. Daca numai tampenii visezi ..hm.. poate spune ceva despre tine :) Prea adevarat este de altfel ce spune Brancusi..
  • 0 (4 voturi)    
   absolut corect ! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 11:14)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui peter

   eu de exemplu am vise vasiliene
  • -2 (2 voturi)    
   prisos (Duminică, 13 noiembrie 2011, 6:14)

   partizanu [anonim] i-a raspuns lui peter

   A explica adevarul oamenilor care nu sunt structurati mental sa-l inteleaga este echivalent cu a promova incultura. Antony Hope
 • +2 (4 voturi)    
  'Imaginatia' (Joi, 10 noiembrie 2011, 23:19)

  C. Coatu [anonim]

  Domnule Plesu,
  Sunt, cumva, in domeniu si am antene pentru asemenea teme. Nu e locul unei discutii, mai ales ca nu l-am studiat pe Jung in profunzime.
  Dar nu de Jung e vorba.
  Ma refer doar la cuvantul 'imaginatie' care in romaneste poate avea conotatii de care ati amintit.
  Ce vreau sa spun este ca tipul de psihiatrie la care ader se foloseste si termenul 'imaginar' cu valoare substantivala si nu adjectivala. Aici, in imaginar, se cam intampla multe: si imaginatia, in acceptiunea la care va refereati, si minciuna, si adevarul...
  Ma opresc aic
  Multumiri!
  • +1 (7 voturi)    
   commercial promotion ? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 2:28)

   Vaidenoi [anonim] i-a raspuns lui C. Coatu

   Domnul Plesu este tributar filozofiei materialist dialectice in care s-a format si Intanpina dificultati majore in intelegerea altor puncte de vedere.
   Totusi preocuparile lui Carl Gustav Jung au fost strict medicale si adiacent filozofice. Freud, Jung sunt depasiti in epoca moderna, studiul lor are valoare istorica. Nu-i mai putin adevarat ca mai este si o sursa de venit pentru multi editori si vraci moderni ce se intituleaza psihoterapeuti.
   Naivi cat cuprinde!
   • 0 (2 voturi)    
    Chiar si dl. Plesu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 13:15)

    abc [anonim] i-a raspuns lui Vaidenoi

    poate sa se bage psihanalist, de ce nu?
    Daca face reclama pt editura trei e pe drumul cel bun.
   • +1 (3 voturi)    
    Vaidevoi! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 19:03)

    A. [anonim] i-a raspuns lui Vaidenoi

    <i>"Freud, Jung sunt depasiti in epoca moderna, studiul lor are valoare istorica."</i>

    Cu formulări ca aceasta, mi-e teamă că dumneavoastră sunteţi cel care gândeşte materialist-dialectic. Ca să nu mai spun că formulări ca:

    <i>"Domnul Plesu este tributar filozofiei materialist dialectice in care s-a format"</i>

    sunt de-a dreptul leniniste (cu condiţia să înlocuiţi "materialist dialectice" cu "idealist burgheze").

    Pe de altă parte, pentru a înţelege dacă Pleşu e materialist vă recomand să frunzăriţi măcar - dacă nu puteţi citi - "Despre îngeri".

    A, şi să nu uit: Urania şi Oreste nu sunt nişte mari filozofi idealişti, cum probabil credeţi dumneavoastră...
 • +4 (6 voturi)    
  Titlul de filosof (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:29)

  Schopenhauer [anonim]

  Fara legatura cu subiectul discutat, as vrea sa atrag atentia ca in ultimul timp, in mai multe articole de pe HotNews, diferite personalitati ale culturii romanesti ca domnii H. P. Patapievici, Gabriel Liiceanu si acum D-l Andrei Plesu, de altfel intru-totul respectabile sunt prezentate ca "filosofi". Fara a leza catusi de putin meritele acestor personalitati, totusi, de la profesor de fizica, profesor de filosofie sau scriitor, eseist, istoric al artei, etc., la FILOSOF este o distanta uneori de la cer la pamant. Trebuie sa ne punem problema ce viziune, gandire noua, sau contributie a avut cineva la rezolvarea oricarei probleme filosofice. Este o mare deosebire intre a gandi ca un filosof si a-ti da cu parerea despre ce a spus unul sau altul.
 • +1 (1 vot)    
  Înregistrare video (Vineri, 11 noiembrie 2011, 23:59)

  Olivian Breda [utilizator]

  O mare parte din întâlnire, în format video:
  http://getaresultnow.com/2011/11/2011-11-08-debate-on-red-book-by-carl-gustav-jung-icr-romanian-cultural-institute/
  • 0 (0 voturi)    
   Multumim (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 12:41)

   Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui Olivian Breda

   Excelent! Multumesc.
   • 0 (0 voturi)    
    Bună (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 17:56)

    Olivian Breda [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

    Cu plăcere. :)
 • 0 (2 voturi)    
  Umor (Duminică, 13 noiembrie 2011, 22:12)

  Trojan.H [utilizator]

  Ce umor are maestrul Plesu...
 • -1 (1 vot)    
  amira_psi@yahoo.com (Marţi, 15 noiembrie 2011, 0:18)

  anya [anonim]

  Despre domnul Plesu, avem cuvinte de lauda in ceea ce priveste filozofiile...dar in ceea ce priveste psihologia, mai are foarte mult de studiat! Nu ma asteptam sa judece atat de limitat... chiar sa bata campii!!! (Un nivel de intelegere/de constiinta destul de limitat cu un ego mare si ascutit.). Am citit "cartea rosie" si nu mi s-a parut deloc de neinteles, pe alocuri, asa cum afirma domnul Plesu. Cred ce e invidios pe opera lui Yung, constient fiind ca nu o sa reuseasca niciodata sa -l ajunga din urma...De ce oare a fost invitat la "dezbatere", nu am inteles.?Nu e in domeniu!!! Doamna Minulescu- chiar a avut ceva de spus- o parere clara, obiectiva, de profesionist. Cine nu a studiat profund psihologia(nu doar pe Yung) cine nu a "incercat" niciodata "arta visatului", nu e cazul sa isi spuna parearea... "ametita", dupa un pahar de vin rosu;) Cine nu viseaza nu se cunoaste decat la suprafata...Visul constient-dirijat", nu mai este o enigma de foarte multa vreme, decat pt filozofii sceptici si pt manelisti. Sunt deja destui profesionisti-psihologi/ psihanalisti, demni de lauda- Sa-i lasam pe ei sa vorbeasca de vise si de Yung, inca young;):)
  • 0 (0 voturi)    
   Te v-a schimba ..... (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 12:38)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui anya

   Am citit opera lui Jung de vreo 3 ! Unele lucrari cum sunt ,,Tipuri psihologice,,&,,Mysterium coniunctionis,, chiar de 4 ori !
   Pe mine Jung m-a schimbat pe viata !
   Daca citesti Jung fii pregatit ,,sa te vezi,,...

   P.s.Imi doresc sa am aceasta carte noua si sa o citesc de careva ori in viata asta !
 • -1 (1 vot)    
  brain (Marţi, 15 noiembrie 2011, 0:46)

  brain [anonim]

  Dl Plesu vorbeste in necunostinta de cauza, cred ca ar trebui sa se apuce de visat, sa isi relaxeze muschii "constipati" ai creierului. Dar cred ca e prea fricos sa incerce asta. Unde curaj nu este, nu este nici adevar nu iese. Lasa-i pe altii sa-si faca treaba, pe cei care chiar au facut cercetari in domeniu si au avut rezulate;) Ca buni de gura sunteti multi;) Da numa gura e de voi! Practica va omoara!
 • -1 (1 vot)    
  athosart35@yahoo.com (Marţi, 15 noiembrie 2011, 2:23)

  brain [anonim]

  Friedrich Nietzsche era ATEU convins, de-aia a luat-o razna... Yung a avut forta psihica dar si cunoastere/forta spirituala (de aceea nu a a innebunit); nu intamplator, operele sale au incarcatura spirituala. Daca Yung ar fi fost ateu, ar fi ajuns si el la ospiciu, in calitate de pacient, iar opera lui ar fi fost un “delir”. Se stie, geniile au perceptiile mai dezvoltate-reusesc sa fie receptivi/ isi “extrag” ideile/inspiratia din inconstientul colectiv (inconstientul stramosilor nostri...) Geniul este intotdeauna insotit de curaj intr-o astfel de “expeditie” Iar aceste vise nu sunt intotdeauna induse, doar exista o stare de receptivitate (isi scot antenele mai mult decat ceilalti) si astfel pot recepta mesajele din inconstientul colectiv, mai ales pe acelea care sunt pe rezonanta cu ceea ce exista in inconstientul personal. Yung este destul de explicit pentru cei ce au nivelul sa-l integeaga.
  Pentru a-l intelege cu adevarat pe Yung, dl Plescu ar trebui sa posteasca si sa manance multa anafura…


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by