Gheorghe Gheorghiu-Dej in istoria comunismului romanesc, episod 4​

Lacrimile Anei Pauker

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Duminică, 13 noiembrie 2011, 3:57 Life | Prin oraş


Ana Pauker
Foto: Agerpres
Era numita in epoca un "Stalin cu fusta", iar pentru familia ei era "tovarasa Ana". Militanta activista si fruntasa comunista, lidera a gruparii promoscovite, Ana Pauker a detinut puterea suprema in PCR si intr-o Romanie ce isi traia primii ani de comunism. Pentru aceasta, l-a folosit pe Gheorghiu-Dej ca "paravan" (impotriva dorintelor lui). In doar cativa ani, cu abilitate si rabdare, Dej se va razbuna.
 • Despre lupta pentru putere dintre Ana Pauker si Gheorghiu-Dej.
 • Pana unde a mers fidelitatea Anei Pauker fata de Stalin.

"Ana Pauker, o foarte veche militanta de partid, era si ea cunoscuta in tara. Venita in toamna lui '44 in Romania, a dominat PCR-ul, impreuna cu Vasile Luca, timp de doi-trei ani", a explicat Liviu Plesa (cercetator la CNSAS), in cadrul discutiei "Dej si luptele de la varful PCR&PMR. Cazurile Lucretiu Patrascanu - Ana Pauker".  

Tema a fost abordata cu ocazia conferintei "Spectrele lui Dej", saptamana aceasta, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).


Lupta pentru putere dintre Ana Pauker si Gheorghiu-Dej

"In cadrul conferintei din octombrie 1945, s-a pus problema alegerii secretarului general al Partidului. Ana Pauker se plangea ca in Romania nu avem un lider politic de marca. I se spune "Ba da, avem pe tovarasa Ana!" si este propusa ca solutie varianta in care Gheorghiu-Dej sa fie secretar general, dar de fapt cea care sa conduca sa fie Ana Pauker.

Dej protesteaza, spune ca nu o sa fie paravan, dar in cele din urma accepta si va inghiti aceasta atitudine, dar cu dorinta de a se razbuna. Treptat, isi intareste puterea, incepe sa-si numeasca oameni in pozitii cheie.

Lupta pentru putere dintre Gheorghiu-Dej si Ana Pauker va incepe sa se accentueze incepand cu '48-'49. Dej isi coopteaza doi adepti in Secretariat, astfel incat reuseste sa contrabalanseze puterea Anei Pauker in acest organism de conducere.

 
Ana Pauker se plangea ca in Romania nu avem un lider politic de marca. I se spune "Ba da, avem pe tovarasa Ana!" si este propusa ca solutie varianta in care Gheorghiu-Dej sa fie secretar general, dar de fapt cea care sa conduca sa fie Ana Pauker.
 
 
Liviu Plesa (CNSAS)
Il numeste pe Ceausescu adjunct la armata (eventual ar fi putut prelua conducerea ministerului daca situatia ar fi cerut-o). O miscare importanta este si atragerea de partea sa a lui Miron Constantinescu (cunoscut initial ca "baiatul Anei Pauker").

Constient ca Ana Pauker, prin relatiile ei bune Molotov si Kavtaradze, detinea monopolul pentru perioada de inceput ale discutiilor cu sovieticii, el incearca sa ajunga direct la varful PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice) - la Stalin. Reuseste aceasta prin intermediul lui Kisinevski, astfel incat punctele sale de vedere ajung cunoscute si de catre Stalin".


Cum o ataca Dej pe Ana Pauker

"Punctul pe care va concentra atacul lui Dej impotriva Anei Pauker va fi colectivizarea. Dej stie de faptul ca Stalin dorea ca Romania sa se treaca la colectivizare cat mai rapid. Ana Pauker, dupa un inceput mai apasat, are o atitudine mai moderata (in fata revoltei si a ripostei taranilor).

In vara lui 1950, Ana Pauker se interneaza, fiind bolnava de cancer. In acea perioada, Moghioros accelereaza din nou colectivizarea. Au loc noi proteste. Ana Pauker revine in 1951. Apar divergente, pe aceasta problema a colectivizarii, la varful lui PCUS. Ana Pauker nu este de acord cu propunerile lui Dej, iar Stalin ii da dreptate lui Dej.

In acea perioada, Stalin trece cumva in faza a doua de intarire a puterii in statele comuniste. El vrea ca toate statele din blocul comunist sa aiba lideri care sa conduca bine tara si sa ii fie fideli".


Vasile Luca - adevarat "calcai al lui Ahile" pentru Ana Pauker

"In august 1951, Dej obtine acordul lui Stalin de a o elimina politic pe Ana Pauker. In toamna acelui an se va pune in aplicare reforma monetara. O actiune de asemenea anvergura nu putea fi facuta de Romania fara niste erori destul de mari.

Cel care a aplicat aceste reforme a fost Vasile Luca, ministrul de Finante, care incepuse sa formuleze anumite critici fata de politica financiara a statului (critici care acuzau directivele proaste venite de la Kremlin). El nu era de acord de platile prea mari facute catre URSS, nu mai era de acord nici cu accelerarea industriei grele, nu a fost de acord nici cu implementarea reformei monetare. Credea ca situatia putea fi rezolvata si prin altfel de masuri. Practic, Vasile Luca pierde sustinerea sovieticilor, astfel incat devine una dintre tintele care puteau fi atacate foarte usor.

 
Definitoriu pentru fidelitatea Anei Pauker fata de Stalin este momentul in care Moghioros ii spune ca Stalin a murit, iar ea incepe sa planga: "De ce plangi? Daca traia, tu ai fi murit!"
 
 
Liviu Plesa (CNSAS)
La inceputul lui 1952, dupa ce reforma monetara a fost transpusa in practica, a avut tot soiul de scandaluri: au fost oameni care au pierdut bani, au fost momente dificile cu schimbarea banilor: la Oltenita, nefiind o organizare buna, au avut loc revolte ale unor oameni si politia a trebuit sa intervina, au fost impuscati oameni. Aceste tulburari create de reforma monetara au fost folosite pentru a-l ataca direct pe Vasile Luca.

In timpul discutiilor in Biroul Politic, grupul Anei Pauker (Ana Pauker-Vasile Luca-Teohari Georgescu) nu a sesizat insa care este adevarata tinta a grupului Gheorghiu-Dej. Atacurile impotriva lui Vasile Luca sunt contrate, i se ia apararea, Vasile Luca are iesiri destul de dure impotriva lui Miron Constantinescu (Vasile Luca era usor de atacat, fiind o fire irascibila; avea un comportament isteric fata de ceilalti colegi).

Vasile Luca este aparat de tovarasul Georgescu, care spune "stati sa mai vedem, toti am gresit, poate si noi suntem de vina ca nu am controlat". Imediat, atacul se dezlantuie impotriva lui Teohari Georgescu. Ana Pauker ii ia apararea lui Georgescu, astfel incat imediat atrage criticile si de partea ei. Neintelegand ce se intampla, Ana Pauker apeleaza la Kavtaradze, care era insa in dizgratie si nu are cum sa o ajute.

Dej s-a multumit cu demiterea lui Vasile Luca din postul de ministru de Finante. In 1952 are loc o noua vizita a sa la Stalin, care chiar ii reproseaza de ce nu a fost mai dur, ii spune cumva "de ce nu i-ai dat in cap astuia", lui Vasile Luca".


Cantecul de lebada

"La Plenara din 26-27 mai 1952, Ana Pauker isi pierde calitatea de membru al Biroului Politic si al Secretariatului. Ramane insa in continuare ministru al Afacerilor Externe si al Biroului Organizatoric. Va fi demisa apoi si din aceste functii.

Dej era constient de faptul ca Ana Pauker avea inca sustinatori puternici la Kremlin (Molotov), astfel incat ezita sa ia niste masuri dure impotriva ei. Incepe o ancheta de parchet, care se taraganeaza. In schimb, incepe o ancheta dura impotriva lui Vasile Luca si de grupul cu care se inconjurasera.

Momentul politic care duce la arestarea Anei Pauker este declansarea isteriei antisemite de la Kremlin. Gheorghiu-Dej trece rapid la arestarea Anei Pauker, deoarece era evreica. Stalin insa moare si, la presiunile lui Molotov, Ana Pauker este eliberata.

Definitoriu pentru fidelitatea Anei Pauker fata de Stalin este momentul in care Moghioros ii spune ca Stalin a murit, iar ea incepe sa planga: "De ce plangi? Daca traia, tu ai fi murit!""


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19751 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Da cu Foris (Duminică, 13 noiembrie 2011, 5:50)

  doruletz [anonim]

  Interesant. Cred ca ar trebui vorbit mai mult de criminalul asta de Dej ca prea se opreste totul la Ceausescu.
  Astept povestea cu Foris si cu "dizidentul" Parvulescu.
 • -4 (12 voturi)    
  Informatii tardive... (Duminică, 13 noiembrie 2011, 6:18)

  Bob Catwer [anonim]

  Se consuma o gramada de bani cu aceste institutii care furnizeaza informatii rasuflate.Cei interesati le stiu ,iar pentru ceilalti nu conteaza...Mai bine s-ar face ceva concret pentru democratia din Romania,ramasa in urma fata de Europa!In ce tara din UE se inregistreaza furaciunile si ramanerile in urma privind retrocedarea caselor,pamanturilor(Legea 247) furate de comunistii din acest articol!?Nu mai bateti campii,actiuni concrete...Si Ceasca era aparatorul democratiei in vorbe.
  • +1 (1 vot)    
   as prefera (Vineri, 18 noiembrie 2011, 14:49)

   dw [anonim] i-a raspuns lui Bob Catwer

   ....sa cred ca sunteti platit, decat ca scrieti cele de mai sus din convingere. Tocmai din caza ca (inca) exista oameni care gandesc ca dvs e nevoie de astfel de articole si materiale...
 • -5 (5 voturi)    
  Redivivus (Duminică, 13 noiembrie 2011, 8:04)

  El Condor [anonim]

  Din pacate, pentru a pune rabdarea Romanului la incercare, sau pentru " plata unor datorii inchipuite ", istoria se cam repeta, rolul Anei Pauker ( evreica ) fiind luat de Elena Udrea ( romanca) celelalte personaje asa - zis " istorice " deducandu-se de la sine. Dar , asa cum le spuneam unor colegi, odata, dupa ce raul va trece, nu va va veeni sa credeti ca se poate trai si bine. Pacat de romanca ce este sacrificata penru poftele altei natii. Dar de murit, n-o sa moara de foame, caci este loc si pentru ea , printre noi.
 • +7 (7 voturi)    
  @redactie (Duminică, 13 noiembrie 2011, 9:32)

  zertty [anonim]

  Multumesc pentru seria aceasta de articole.
 • +9 (9 voturi)    
  ana (Duminică, 13 noiembrie 2011, 9:55)

  coriolan [anonim]

  ana, luca si cu dej, baga spaima in burgheji !
  stalin si poporu rus, pacea'n lume au adus !
  ................
  eram copil la stabilizare. taica-meu era referent tehnic la primarie. fusese notar, dar tovarasii au schimbat notarii cu secretari. noii secretari, pusi de partid, nescoliti, nu prea stiau ce'i de facut. de aceea, vechii notari au fost tinuti pe niste posturi nou infiintate, de referenti.
  imi amintesc ca batranul a stat trei zile in primarie, cu comisia de schimbarea banilor. acolo a dormit. primaria era pazita de militie si soldati. acasa, maica-mea era si ea inspaimtata. am stat cu usile incuiate, baricadati in casa, cu frica in san.
  sumele schimbate au fost limitate, o multime de oameni ramanand cu saci de bani vechi, economii de o viata...
  imi amintesc bancnotele mari, si ca forma si ca valoare... de sute de mii si milioane.

  kak zakalealiasi stali !
 • +8 (8 voturi)    
  Laudabil, (Duminică, 13 noiembrie 2011, 10:57)

  cornel19 [utilizator]

  cunoasterea unei perioade, perioada care ne place sau nu, face parte din istoria acestei tari.
 • +7 (7 voturi)    
  Stalin a murit in 1953 (Duminică, 13 noiembrie 2011, 11:55)

  vasile [anonim]

  In articol apare urmatoarea fraza: "In 1956 are loc o noua vizita a sa la Stalin, care chiar ii reproseaza de ce nu a fost mai dur...". Avand in vedere faptul ca Stalin a murit in 1953, nu cred ca Dej putea sa mai discute cu dictatorul sovietic in 1956, desi putea sa il viziteze ... la mausoleu.

  n.r. multumim, am modificat
  (editat de HotNews.ro)
  • +2 (2 voturi)    
   Da (Duminică, 13 noiembrie 2011, 15:16)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   Mai exista o eroare, in partea "Vasile Luca - adevarat "calcai al lui Ahile" pentru Ana Pauker", la paragraful III e vb. de reforma monetara, nu "momentara"....]

   n.r. modificat :)

   (editat de HotNews.ro)
 • -7 (11 voturi)    
  oameni si oameni (Duminică, 13 noiembrie 2011, 13:58)

  Radu [anonim]

  Din bucuriile aduse de evrei....
  • +8 (8 voturi)    
   Ha? (Duminică, 13 noiembrie 2011, 20:20)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   Fiecare intelege cat poate. Parca Dej si Ceausescu nu prea erau evrei... Despre asta ce ai de spus?
  • 0 (2 voturi)    
   Nu se poate! ni este adevarat (Joi, 17 noiembrie 2011, 20:03)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Nu este adevarat, dupa nume era nemtoaica.
   Nu este frumos sa ii acuzi pe evrei de aducerea comunismului pentru ca doar foarte putini dintre ei au fost in partid.
   Vinovati sunt tot romanii, ei si-au dorit comunismul.
 • +7 (7 voturi)    
  Ana Pauker - Ion lliescu (Duminică, 13 noiembrie 2011, 23:44)

  adrian_ms [anonim]

  Ar mai fi de adaugat arcul peste timp. Ana Pauker este cea care l-a trimis pe Ion Iliescu in tabara tinerilor comunisti din Yugoslavia si mai apoi 5 ani la studii in Moscova.

  Asta fiindca mama adoptiva a lui Ion Iliescu era menajera Anei Pauker.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by