Exista in Japonia o straveche practica spirituala cunoscuta sub numele de Chanoyū - Ceremonia Japoneza a Ceaiului. Inspirata de buddhismul Zen, ceremonia ceaiului are un mesaj simplu: a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa. Luni, la Bucuresti, are loc o demonstratie publica de Chanoyū.​

Ceremonia ceaiuluiFoto: Hotnews

Japonezii au denumit Calea Ceaiului: Chadō sau Sadō. Ceea ce deosebeste Ceremonia Japoneza a Ceaiului de alte practici, traditii sau ritualuri dezvoltate in jurul aprecierii unei cesti de ceai, este profunzimea cu care dimensiunile filozofice si spirituale, avind la baza Buddhismul Zen, s-au combinat cu aspectele estetice si sociale.

Chanoyū este intersectia fericita si unica a celor mai semnificative traditii culturale Japoneze. Ceremonia Japoneza a Ceaiului transcende aceste traditii, devenind universala prin simplitatea mesajului sau: a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa - un act de omenie. Pentru a absorbi esenta acestei simplitati este nevoie de dedicatie, studiu si practica neintrerupta.

Chadō se poate cunoaste numai prin experienta directa, experienta care se dobandeste prin practica continua.

Aceasta traditie incepe sa devina populara si in tara noastra, unde recent s-a infiintat Asociatia Chadō Urasenke Tankokai Romania. Luni, 21 noiembrie, la Teatrul Godot Cafe din Bucuresti (str Blanari nr. 14) vor fi organizate doua demonstratii de ceremonie a ceaiului, acestea fiind realizate de catre Michiko Nojiri (director Urasenke Europa) si Gabriel Soga Caciula (senior instructor).

Locurile fiind limitate, intrarea publicului se va face pe baza de rezervare. Informatii suplimentare si rezervari se pot face pana luni 21 noiembrie, ora la 10, la telefon 021-3191890/91 sau email: info@urasenke.ro

Un interviu cu Gabriel Soga Caciula poate fi citit aici.