Mai multe obiecte prezentate anul acesta in Bucuresti, in cadrul expozitiei "Epoca de Aur", surprind felul in care erau glorificate marile nume ale comunismului in tara noastra.

Foto:

Se disting astfel:

  • steagul "In lupta pentru cauza lui Lenin si Stalin inainte"
  • portretele fotografice ale principalilor lideri din perioada stalinista (precum Paul Niculescu-Mizil, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Emil Bodnaras)
  • dar si o serie de obiecte menite a construi cultul personalitatii familiei Ceausescu (medalii ce-l imortalizau pe "fiul iubit al poporului", plachete si medalii emise in onoarea Elenei Ceausescu - "Doctor Academician Inginer", sau chiar un set unicat de discuri-omagiu, prin care Uniunea Compozitorilor dedica mai multe cantece cuplului Ceausescu).

In 1988, prin intermediul unei scrisori, Manea Manescu (fost premier al Romaniei) era rugat de redactia revistei Flacara (condusa de Adrian Paunescu) sa redacteze un articol despre "Rolul tovarasului Nicolae Ceausescu, ca fauritor al celei mai profunde si revolutionare democratii". Tot din acea perioada s-au pastrat si felicitari pe care Nicolae Ceasescu i le trimitea lui Manea Manescu. O parte dintre obiecte au fost vandute zilele trecute, in cadrul unei licitatii organizate de Casa de Licitatii Artmark.

Obiecte ce arata cum erau proslaviti liderii comunisti in Romania (click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Portretele fotografice de protocol ale principalilor lideri comunisti din perioada stalinista, 1965-1968 (pret de pornire 600 Euro - neadjudecat) - Paul Niculescu-Mizil, Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Ilie Verdet, Alexandru Birladeanu, Gheorghe Apostol, Emil Bodnaras, Virgil Trofin.

Steag "In lupta pentru cauza lui Lenin si Stalin inainte", anii '60 (pret de pornire 120 Euro - adjudecat 200 Euro) - Un astfel de steag era folosit de Organizatia Pionierilor cu ocazia manifestarilor publice cu incepere din 1976, data la care aparea aceasta structura subordonata Uniunii Tineretului Comunist, ambele aflate sub controlul direct al Partidului Comunist din Romania. Fondul de culoare rosie facea trimitere directa la lupta de clasa de care trebuiau sa fie constienti pana si copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani.

Scrisoare a redactiei Flacara catre Manea Manescu, 1988 (pret de pornire 80 Euro - neadjudecat) - Grigore Arsene, pe atunci redactor sef-adjunct la revista "Flacara" condusa de Adrian Paunescu, ii solicita lui Manea Manescu, care detinea, pe langa functiile politice, si calitatea de membru al Academiei Romane, un articol pe o tema economica.

Vas de portelan pictat cu motive traditionale romanesti cu emailuri si aur coloidal, serie limitata de protocol, anii '50 (pret de pornire 280 Euro - adjudecat 450 Euro) - In anii '50, s-a realizat o serie de astfel de vase destinate liderilor comunisti, exemplarul de fata fiind al cinsprezecelea din intreaga serie.

Fotografie portret a lui Nicolae Ceausescu, autografiata, anii '60 (pret de pornire 250 Euro - neadjudecat) - Nicolae Ceausescu a fost imortalizat in aceasta fotografie, in anul 1965, anul in care a preluat puterea, devenind Secretarul General al Partidului Muncitoresc Roman. Semnatura este olografa, scrisa cu cerneala neagra.

Carnet de elev din anul scolar 1930-1931 si permisul de pescuit din 1969 eliberate lui Manea Manescu (pret de pornire 65 Euro - neadjudecat) - Elevul Manea Manescu, viitorul lider comunist, inscris in anul scolar 1930-1931 la Scoala comerciala "Spiru Haret" din Ploiesti, se dovedea a fi un elev silitor la invatatura, spre deosebire de multi dintre tovarasii sai de lupta, mai refractari la provocarile scolii.

4 felicitari adresate lui Manea Manescu, de catre Nicolae Ceausescu si Poliana Cristescu, anii '80 (pret de pornire 50 Euro, adjudecat 50 Euro) - Felicitarile tiparite au fost trimise lui Manea Manescu de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia zilei de 1 Mai pentru a-l felicita cu prilejul implinirii varstei de 68 de ani; felicitarea olografa era adresata aceluiasi destinatar de catre Poliana Cristescu, sotia lui Nicu Ceausescu si presedinta Consiliului National al Pionierilor. Felicitarile se prezinta sub forma unor carti de vizita.

Felicitare de Anul Nou, trimisa de Nicolae Ceausescu lui Manea Manescu, nedatata (anii '70) (pret de pornire 100 Euro - adjudecat postlicitatie) - Felicitarea de Anul Nou i-a fost trimisa lui Manea Manescu, inalt demnitar al regimului comunist, prim-ministru intre 1974-1979, de catre Nicolae Ceausescu si pastreaza semnatura olografa a acestuia.

"Inmormantarea lui Stalin", album de carton legat in piele continand 32 de fotografii, 1953 (pret de pornire 1.000 Euro - adjudecat 1.000 Euro) - Delegatia Partidului Muncitoresc Roman a participat si ea la funeraliile lui Iosif Vissarionovici Stalin in martie 1953. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Chivu Stoica si Nicolae Ceausescu au adus un ultim omagiu dictatorului temut de toti. Momentul a prilejuit o intalnire a liderilor comunisti din toata lumea, iar fotografiile ne prezinta imagini inedite ale unor conducatori precum Ho Si Min, Ciu Enlai, Dolores Ibarruri si altii.

Medalie Nicolae Ceausescu, anii '70 (pret de pornire 50 Euro - adjudecat 425 Euro) - Nicolae Ceausescu este imortalizat pe aversul acestei medalii care ni-l infatiseaza din profil. Redarea realista a portetului este specifica sfarsitului anilor ¬70, epoca in care cultul personalitatii dictatorului se profila tot mai coplesitor. Astfel de medalii puteau fi comandate de institutii locale, dornice sa-si demonstreze loialitatea fata de "conducatorul iubit".

Medalia aniversara a 55 de ani de la fondarea Partidului Comunist Roman, emisa in onoarea Elenei Ceausescu, "Doctor Academician Inginer", 1976 (pret de pornire 40 Euro - adjudecat 100 Euro) - Medalia cuprinde pe avers portretul Elenei Ceausescu, in profil spre stanga, iar in exerga mentiunea ACADEMICIAN DOCTOR INGINER ELENA CEAUSESCU. Pe revers, intreaga suprafata sustine legenda "Cu prilejul celei de a 55-a aniversari a Partidului Comunist Roman/8 mai 1976".

Diploma de fruntas in munca si distinctia de stahanovist, 1956 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 300 Euro) - Fenomenul stahanovismului a fost o inventie a regimului sovietic, adoptata si in statele satelit ale URSS, inclusiv in Romania. Alexei Grigorievici Stahanov a fost un miner care in august 1935 a depasit norma de lucru de peste sapte ori. Stahanovismul a devenit sinonim cu efortul extenuant de a depasi norma de munca pentru a cinsti prin aceasta Partidul Comunist, fara a tine cont de consecintele in sfera personala, de multe ori dezastruoase.

Placheta Elena Ceausescu, sculptata de M. Iordache, anii '70 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 100 Euro)

Set de 2 reviste "TIME" infatisand pe coperta pe Nicolae Ceausescu si Ana Pauker, 1948 si 1966 (pret de pornire 300 Euro - adjudecat 325 Euro) - Ana Pauker este definita in articolul respectiv drept papusa sovieticilor, iar secera si ciocanul sunt colorate in galben si nu in rosu. Nicolae Ceausescu priveste incruntat, iar fondul rosu, simbolul regimului politic, strabate prin ochii personajului.

Set unicat de doua discuri-omagiu, adresat cuplului Ceausescu, realizat de Uniunea Compozitorilor din Romania, cutie originala, 1984 (pret de pornire 250 Euro - neadjudecat) - Toate uniunile de creatie si-au adus contributia la promovarea cultului personalitatii cuplului Ceausescu. In cazul de fata, Uniunea Compozitorilor a imprimat un set unicat format din doua discuri de vinil, ale caror piese muzicale erau dedicate celor doi dictatori.

(Sursa descrierilor pentru obiectele expozitiei si licitatiei: artmark.ro)