Pe 30 iunie, la Ateneul Roman, de la ora 20:00, publicul se va intalni cu o compozitie a lui Sergiu Celibidache. Compusa de Sergiu Celibidache in 1978, Der Taschengarten ("Gradina de buzunar") a avut prima auditie romaneasca la Iasi (in 2006).

Sergiu CelibidacheFoto: sergiu-celibidache.ro

Der Taschengarten ("Gradina de buzunar") este o suita pentru orchestra in 13 parti. Ideea lucrarii s-a nascut dintr-o stransa colaborare cu copiii si este de asemenea dedicata acestora. Muzica prezinta puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel si Igor Stravinski.

Sergiu Celibidache acorda o importanta particulara efectelor sonore. Asa apare, de pilda, in partea a doua "Vantul sta, florile canta", un leganat idilic intre instrumentele de suflat din lemn (lalelele) insotit de coardele cu surdina, harpa si celesta (vantul).

Partea a saptea, "Cantec noaptea crapu-si canta", este compusa polifonic; Celibidache foloseste acest procedeu de scriitura muzicala, deoarece ascultatorul poate percepe concomitent doar putine voci, asemanator unui lac plin de pesti, din care putini pot fi vazuti in acelasi timp.

O imbinare de sunete de templu tibetan cu melodii lirice intruchipeaza a zecea parte, "Rugaciune verde". In partea a douasprezecea, "Ploua soare-n stropitoare", muzica imita murmurul picaturilor de ploaie.

"Gradina de buzunar" a aparut in 1979, intr-o inregistrare cu Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o productie-beneficiu UNICEF.

Odata cu inregistrarea lucrarii din 1979 (Deutsche Grammophon), au fost publicate pe coperta discului cateva fotografii din perioada timpurie a activitatii sale de dirijor si un text pe care Celibidache l-a scris odata cu lucrarea. Textul va fi prezentat in concert de catre povestitor.