​Apropos de proiectul de lege privitor la masinile care blocheaza parcarea... Ne plangem noi bucurestenii in legatura cu circulatia si parcarile, dar suntem mici copii pe langa fratii nostri de la Rasarit. In orasele rusesti numarul de masini a crescut exponential iar infrastructura, desi de multe ori mai zdravana decat cea din Romania, nu face fata. Pentru a lupta cu noul sport national rusesc "parcarea oriunde indiferent de legalitate" si cu stanjenirea circulatiei, niste tineri au gandit o schema pe cat de inedita pe atat de controversata, scrie Adrian Spinei pe blogul Netuality.

StopCam este un grup de oameni fără o ocupație precisă care se plimbă prin orașele rusești și implementează un soi de haiducie (un pic dincolo de limitele legalității) a parcărilor. Ca niște adevărați vigilantes ai circulației auto ei caută mașinile parcate aiurea și lipesc pe parbriz un abțibild enorm și foarte greu de curățat. Nu știu exact ce scrie pe el, probabil “Parchez aiurea” sau “Sunt bou”. Sau o combinație între cele 2. Procesul de lipire este frumos documentat cu camere, aparate foto și mobile iar rezultatul este postat periodic pe YouTube.

Toate bune și frumoase, dar oamenii nu se rezumă doar la mașinile parcate. Sunt vizate și autovehiculele care staționează aberant, blocând câte o bandă în mod nepermis, cu șoferul în mașină. Haiducii se apropie și semnalează politicos problema, iar dacă șoferul refuză să se urnească atunci îi spun că sunt “nevoiți” să-i lipească stickerul pe parbriz. Aici începe adevărata distracție. Cu cât mașina e mai bengoasă, mai mare/sport/scumpă cu atât șoferul e mai iute la mânie. Contra-ofensiva începe de multe ori cu un mobil fluturat și amenințarea că e sunat cineva de acolo “de sus”. Fac o paranteză: e ciudat cum mai toți șmecherii au fie iPhones, fie clamshell-uri de pe vremea lui Pazvante. Închid paranteza. Nu e nevoie să înțelegi rusa ca să “prinzi” momentele suculente selecționate mai jos:

Distracția continuă cu “băh, tu nu știi cine sunt eu“, fluturat ostentativ de legitimații/diplome/permise/doctorate/circulare/ștampile. Șefuleț în administrația locală, procuror, polițist, administrator de gostat, crescător de fluturi de mătase – foarte mulți cred că ei pot să parcheze și să staționeze unde vrea … mușchiul (creierul uneori fiind absent la apel). Când nici asta nu ține se poate ajunge la artileria grea.

Înjurături, semne obscene, îmbrânceli, pumni, palme și trânteli. Șoferii mai hotărâți apar cu bâte, răngi sau cuțite iar cei extrem de hotărâți cu arme de foc. Noroc că StopCam-iștii (aparent doar un cuplu de hipsteri inofensivi pe care-i bagă mai mereu la înaintare) au în spate câțiva prieteni mai mult sau mai puțin vlăjgani care sar în caz de problemă, uitați-vă la priza și dezarmarea în jur de 03:25.

La debutul și finalul secvenței video, o scurtă întâlnire cu un personaj foarte cunoscut.