De obicei, vedem orasul de jos, de la nivelul ochilor, si suntem foarte critici la adresa curateniei stradale, a caselor darapanate si a amalgamului de cladiri care se inghesuie una in alta fara nicio regula. Cum arata insa orasul nostru vazut de sus? Fotograful Stefan Tuchila s-a urcat pe acoperisul celor mai inalte cladiri din Bucuresti, a facut poze, si impreuna cu revista Zeppelin a realizat o expozitie in care ne arata orasul intr-un fel in care nu multi am avut ocazia sa-l vedem. Expozitia poate fi vazuta la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 30 octombrie, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10-18.

Bucurestiul vazut de susFoto: Stefan Tuchila

"Ideea de a realiza aceasta expozitie s-a nascut in urma cu cateva luni. Proiectul de a fotografia orasul de sus l-am inceput insa din 2004 si sa zicem asa l-am accelerat in 2007. Initial a fost o intamplare sa fotografiez orasul de sus dupa care a devenit un proiect, am dezvoltat o metoda si am ajuns sa vin de trei patru ori pe an in Romania sa fotografiez Bucurestiul. In tot acest interval de timp m-am urcat pe circa 100 de cladiri si am realizat fotografii. Ca si timp de lucru, pe fiecare cladire am stat cel mai putin o ora si cel mai mult 3 ore. Au fost zile in care m-am urcat in cinci cladiri ceea ce a fost foarte obositor. Uneori a fost foarte dificil pana am obtinut acordul de a intra in respectiva cladire si de a fotografia. Dupa aceea, niciodata nu am fost lasat singur sa fotografiez. Cineva statea cu mine. Si va imaginati cum este sa astepte un om dupa tine trei ore ca sa termini de facut pozele. Exista o anumita presiune. In expozitie nu se regasesc imagini decat pe circa 20 de cladiri. Am mai pus imagini pe site-ul proiectului insa au ramas foarte multe imagini nefolosite", a povestit Stefan Tuchila pentru HotNews.ro.

  • Mai multe imagini cu orasul vazut de sus gasiti aici.

Scopul acestui proiect este atat de a forma o arhiva de imagini a orasului cat si de a surprinde anumite transformari pozitive sau negative si evolutia metropolei. "Am vrut sa prind imagini cu orasul cat mai sus posibil, insa din locuri accesibile oamenilor nu din elicopter. Cand mergeam intr-o cladire toata lumea ma intreba unde merg, iar eu raspundeam "La ultimul etaj". De aici si numele expozitiei. Sunt si cladiri in care am vrut sa intru dar pana acum nu am reusit: turnul de parasutisti, blocul turn de la Bucur Obor, Palatul Telefoanelor. Proiectul insa va continua, nu se opreste cu aceasta expozitie, si sper ca voi reusi sa obtin imagini si de acolo", spune Stefan Tuchila.

Expozitia este finantata de AFCN (Administratia Fondului Cultural Nationa), iar organizatorii doresc sa scoata si o carte in care sa fie cuprinse aceste imagini. Deocamdata acest proiect nu a fost finantat.