Ivan Patzaichin si alti membri ai asociatiei sale au venit cu celebrele canotci de inventie proprie sa plimbe bucurestenii pe Dambovita intr-o sambata, facand din "raul uitat" al orasului un punct de interes pentru zeci de persoane, si cu planuri mari de a schimba fata unei intregi zone a Capitalei, relateaza Mediafax.

Mergand de la Unirii spre Biblioteca Nationala a Romaniei, pe aleea ce insoteste cursul Dambovitei, ai parte de un traseu aproape pustiu pentru o zona in plin centru al Capitalei: trecatori mai deloc, doi-trei pescari si cam tot atatia oameni fara adapost care dorm pe bancile amplasate cu vedere la rau.

In fata, imobilul masiv din stricla al BNR domina privelistea, la care, sambata, dupa 10.00 dimineata, s-au adaugat doua barci pe apa, dar nu din cele ca in Cismigiu, ci mai alungite, in care cate aproximativ zece oameni se plimbau intre malul de la biblioteca si Podul Unirii. In capat, de-o parte si de alta a raului au fost suspendate stegulete albe pe care se poate citi: "canotca", "sport", "agrement", "zavoi", "Rowmania" si multe altele.

La capatul drumului, se vedea mai multa lume si un mic ponton unde trageau cele doua canotci sa ii aduca inapoi pe mal pe vaslasii de ocazie, cu mic cu mare zambind incantati de experienta, si sa ii ia in plimbare pe ceilalti care isi asteptau randul, echipand copii cu veste de salvare si cu aparatele foto pregatite.

Majoritatea au venit in familie, de la copii de pana la doi ani, la oameni de peste 70 de ani, sa se bucure de aceasta ocazie de a se plimba cu canotca din Delta Dunarii. Ambarcatiunea usoara si zvelta din lemn a fost gandita de Ivan Patzaichin in urma experientei competitiilor, ca o combinatie intre canoe si lotca, si faurita de mesterul Paul Vasiliu in propriul atelier din Tulcea, din 2010. Cei doi s-au aflat sambata la carma celor doua canotci cu cate zece locuri, "Sulina" si "Sf. Gheorghe", care, cu cea de-a treia sora - "Chilia", au fost plimbate in aceasta vara pe Dunare prin Viena, Bratislava si Budapesta, revenind in septembrie la Tulcea, la Festivalul International al Barcilor cu Vasle Rowmania, initiat anul trecut in localitate, iar acum fiind aduse si la Bucuresti.

"E o idee foarte buna. E pacat ca n-avem astfel de sporturi de masa in Bucuresti, la cate lacuri are", a spus Virgil, in varsta de 45 de ani, dupa plimbarea in canotca cu baietelul sau de opt ani, care se antrenase si la vasla.

O tanara de 16 ani a venit cu mama ei de la Targoviste, special ca sa vasleasca alaturi de Patzaichin, ea insasi avand acasa un kaiac. "Ies (cu kaiacul n.r.) cand am ocazia cu tata, pe Lotru, pe unde apucam", a spus ea, asteptand sa si stea de vorba cu Ivan Patzaichin.

"E o idee binevenita, mai ales pentru Bucuresti, unde totul e motorizat. Au adus natura in oras, mai aproape", a spus si Florentina, in varsta de 38 de ani, venita cu fetita ei de cinci ani, care sarea in jurul ei, incantata dupa plimbare.

Multi dintre cei veniti spuneau ca au auzit de aceasta initiativa abia vineri seara, in presa si pe site-urile de socializare, si si-au adus copiii sa se bucure de ocazie. "Am vazut aseara pe Facebook, am distribuit si eu. De dimineata era frig, dar se stransese lumea. Daca s-ar face cel putin in weekend, as veni mereu", a spus si Radu, de 35 de ani, venit cu fiul sau.

Altii apreciau evenimentul si ca pe "o ocazie pentru bucuresteni sa iubeasca Dambovita" si erau recunoscatori pentru vremea buna. "E un eveniment cam unic in Bucuresti. Zona este frumoasa, trebuie sa mai fie putin curatata", a spus Vasilica, in varsta de 68 de ani, care a vaslit si ea, aceasta fiind o veche pasiune a femeii originare din Constanta.

"Are un potential foarte mare zona. E pacat sa ai toata apa asta... Ideea e foarte faina, nu stiu acuma daca poate deveni o afacere sau macar un lucru care sa se sustina", a spus Mihai, tinandu-si pe umeri baietelul de doi ani si jumatate.

"Daca ar fi fost toata vara un eveniment din asta... E bine si acum, poate e un inceput. Asa mai atragem si noi turisti. S-ar face o treaba daca ar amenaja, e si o imagine placuta cu Casa Poprului", a spus si Vasile, un domn de 59 de ani, precizand ca a facut canotaj si a venit sa il vada pe Patzaichin.

Ca o adevarata gazda, Patzaichin i-a salutat calduros pe toti cei veniti sa se bucure de plimbarile in canotca, a dat autografe, mai ales pentru copii, pe volumul de benzi desenate "Mila 23" al carui protagonist este, si a stat la poze. La randul lor, cei veniti erau bucurosi sa-i stranga mana si sa-l felicite pe canoistul multicampion pentru toate demersurile sale.

Plimbarea cu canotca de sambata nu a fost singurul scop al vizitei in Capitala, Asociatia "Ivan Patzaichin - Mila 23" avand in derulare un proiect amplu de reconvertire a zonei din jurul Bibliotecii Nationale intr-un spatiu de cultura si recreere, dar si de promovare a ecoturismului pentru locuitorii si turistii Bucurestiului. Proiectul "Conecteaza-te la natura. Strategii de recucerire a urbanitatii" se desfasoara de joi si pana pe 5 noiembrie la Biblioteca Nationala, unde au loc diverse evenimente artistice, dar si conferinte si dezbateri pentru a pune in discutie solutii pentru recuperarea Dambovitei, "raul uitat al Capitalei".

Astfel, au fost adusi la Bucuresti arhitecti si specialisti in urbanism din Ljubljana, Berlin, Praga, Viena, pentru a prezenta proiecte prin care cursurile de apa din aceste orase au ajuns sa fie exploatate cu succes, ca spatii publice si puncte de interes pentru locuitori si turisti. Potrivit organizatorilor, si la Ljubljana mult timp n-au facut nimic pe raul din oras, Ljubljanica, pana a venit un birou de arhitectura si a facut un mic ponton, apoi au venit si altele, iar in patru ani au transformat cu totul cheiurile.

Asociatia "Ivan Patzaichin - Mila 23" urmareste initierea unui astfel de demers la Bucuresti, dar si sa implice alti actori - autoritatile locale, Biblioteca Nationala, artisti - sa vina cu proiecte pentru transformarea zonei din jurul bibliotecii si a acestei portiuni din Dambovita, intr-una primitoare, unde sa aiba loc evenimente, iar oamenii sa vina pentru arta, sport si recreere.

Un prim pas va fi lansarea unui concurs de proiecte de design pentru amenajarea cheiurilor Dambovitei in aceasta zona, dar si amplasarea unor mici insule pe ochiul de apa, care vor reprezenta destinatii de ecoturism din Romania.

"Lansam pe 2 noiembrie un concurs international pentru artisti designeri si le dam ca tema diverse arii protejate din tara care vor fi reprezentate sub forma de insula sau pe uscat", a declarat Ivan Patzaichin, adaugand ca in fiecare an vor fi propuse alte zone. "Omul se va opri la o insula si va descoperi Delta, Maramuresul, Cazanele de la Dunare, Cheile Bicazului si altele. Lumea va putea veni si sa citeasca o carte, sa stea pe o banca deasupra apei. Sa vedem cum vad si artistii...", a mai spus Patzaichin, exprimandu-si speranata ca zona sa capete o noua fata permanent de la 1 mai anul viitor.