Festivalul de film documentar One World Romania (11-17 martie 2013) aduce la Bucuresti filmul "The Human Scale", inspirat de proiectele biroului de consultanta si planificare urbana Gehl Architects din Copenhaga care a transformat unele dintre cele mai aglomerate orase din lume in spatii prietenoase pentru oameni. "The Human Scale" poate fi vazut pe 12 martie, ora 18.00, Studioul "Horia Bernea" si pe 17 martie, la ora 18.00, la Cinema Corso. Proiectiile vor fi urmate de dezbateri cu specialisti si actori urbani.

Human Scale - Bangladesh TrafficFoto: Igloo

De mai bine de 40 de ani, arhitectul danez Jan Gehl a transformat spatii urbane din intreaga lume bazandu-se pe cercetarea directa a modului in care oamenii folosesc orasul si discutand cu ei despre ce si-ar dori. Fie ca a fost vorba de Copenhaga, orasul in care locuieste si astazi, de New York, Melbourne sau Guangzhou, mottoul sau a ramas tot timpul acelasi: "doar arhitectura care ia in calcul scara umana si interactiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectura de succes".

"The Human Scale" trailer (One World Romania 2013)

"Astazi, 50% din populatia lumii traieste in mediul urban si procentul va creste simtitor de la an la an, dar in acelasi timp se amplifica asezarile informale, improvizate, unde lipsesc facilitati minime, se ridica din ce in ce mai multe probleme legate de calitatea vietii si sanatate, se cauta cu disperare solutii reale legate de transport, de mobilitate. Planificarea modernista a secolului 20 a creat sisteme gigantice de cladiri inalte, compacte, cu autostrazi si retele dedicate automobilelor, cu numeroase spatii industriale lipsite de viata. Cu imaginea lor actuala, marile orase sunt atractive, impresioneaza, dar in egala masura sunt inspaimantatoare. Mai mult, societatile pe care le gazduiesc, si creeaza, se confrunta cu probleme din ce in ce mai numeroase si mai acute: violenta si nesiguranta, excludere sociala, alienare si fobii sociale, depresie si anxietate", se arata in prezentarea filmului.

Regizorul Andreas Mol Dalsgaard, autor al premiatelor documentare "Afghan Muscles" (2007) si "Cities on Speed - Bogota Change' (2008), si-a propus sa investigheze aceasta complicata stare de fapt, realizand o panorama a modului in care traim astazi in orase, cu toate consecintele ce decurg de aici.

Intr-un mix impresionant de imagini si sunete, "The Human Scale" ne poarta prin intreaga lume in timp ce specialisti in planificarea urbana ne impartasesc observatii si proiecte pentru o viata mai buna. Din slum-urile Bangladesh-ului pana in districtul financiar al New Yorkului, filmul ne pune in fata cu echipa daneza si adesea chiar cu Jan Gehl, dar si cu alti actori urbani importanti (primari, arhitecti-sefi, activisti urbani etc.), incercand sa gaseasca raspunsuri la mai multe intrebari esentiale: cum este o viata fericita si cum ne poate face fericiti orasul in care traim? ce inseamna un oras bun, cum este facut? in fata provocarilor viitorului, poate arhitectura intalni nevoile noastre umane?

The Human Scale

Regizor: Andreas Mol Dalsgaard I

Producator: Signe Byrge Sorensen I

Companie: Final Cut for Real I Durata: 83 min

Pentru programul complet al festivalului, accesati site-ul: http://oneworld.ro