Muzeul Bellu din Capitala sarbatoreste centenarul aeronauticii militare, cu tururi si demonstratii de gen, Foisorul de Foc este deschis pentru vizitatorii curiosi, iar Ferma Animalelor va fi deschisa, pentru prima data, pana la ora 24.00, sambata, la Noaptea Muzeelor, potrivit Mediafax.

Coada in fata Muzeului Antipa (Noaptea Muzeelor 2012)Foto: Agerpres

In tara

Noutatea de anul acesta consta in introducerea de circuite muzeale si la Baia Mare si Sibiu - orase in care vor fi disponibile harti tiparite cu institutiile participante, dupa modelul implementat cu succes la Bucuresti in ultimii cinci ani si la Cluj-Napoca anul trecut. Proiectul "Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu" este coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri in proiect sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu.

De asemenea, pentru prima oara colectii muzeale, colectii private si bisericesti din zonele rurale ale Sibiului isi asteapta vizitatorii in nocturna, alaturi de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Caransebes, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Golesti, Iasi, Oradea, Ploiesti, Resita, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targu-Jiu, Targu-Mures si Timisoara.

Lista muzeelor si institutiilor participante este accesibila pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele si evenimentele speciale pregatite pentru aceasta ocazie.

In Bucuresti

Vizitatorii au de ales intre 32 de muzee si organizatii culturale care isi deschid portile pana tarziu in noapte si invita publicul la expozitii, concerte, proiectii de filme, activitati pentru copii, spectacole etc., pentru experiente de neuitat.

Muzeele care participa la eveniment inca de la primele sale editii continua sa atraga anual mii de vizitatori: Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu", Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul National al Taranului Roman.

Printre muzeele si institutiile care s-au alaturat evenimentului in ultimii ani pot fi amintite Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru Furnica-Minovici", Universitatea Spiru Haret, World Press Photo Romania, Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Lowendal, Centrul Cultural Art Society, Muzeul Bellu, Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc si Biblioteca Centrala Universitara "Carol I".

Nu lipsesc noutatile si prezentele inedite: anul acesta sarbatoresc pentru prima data Noaptea muzeelor Muzeul Cailor Ferate Romane, Muzeul "Theodor Aman", Romanian Design Week Preview - Palatul Stirbei, Galeria Galateca si Ferma Animalelor.

Pentru al treilea an consecutiv, muzeul Bellu este deschis vizitatorilor. De data aceasta, institutia sarbatoreste centenarul aeronauticii militare, cu un tur ghidat la monumentele eroilor aviatori, dar si o reprezentatie sustinuta de Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul.

Ferma Animalelor, prima ferma cu animale domestice deschisa pentru vizitare, va primi oaspeti pana la miezul noptii, sambata. Vizita la ferma va fi gratuita la Noaptea Muzeelor.

Muzeul National de Istorie va inchide, pentru Noaptea Muzeelor, expozitia "Comorile Chinei", iar intrarea in incinta se va face din Strada Postei si nu din Calea Victoriei. Totusi, cei care viziteaza muzeul, pot primi un tichet in schimbul caruia vor putea intra, ulterior, la expozitie, contra unei sume de zece lei.

De Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului va permite accesul pe Aleea Calaretilor intre orele 19.00 si 21.00.

De asemenea, anul acesta, Muzeul National de Arta al Romaniei inaugureaza pentru public somptuoasele spatii recent restaurate din corpul central al institutiei: Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care au fost doar partial accesibile vizitatorilor inainte de renovare. In intervalul orar 19.00 - 04.30, publicul este invitat sa viziteze expozitia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care isi propune sa reconstituie momente din istoria familiei regale (in anexa Salii Tronului) si a Palatului Regal (in anexa Sufrageriei Regale).

Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" isi deschide portile publicului larg in cadrul evenimentului international Noaptea Muzeelor, alaturandu-se celor peste 3.000 de muzee participante din Europa. Biblioteca se va dezvalui iubitorilor de cultura si de frumos prin tururile ghidate si expozitia de carte veche organizata in Corpul Boema. Atmosfera de mister va fi completata de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, si elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzica Earth, Wind and Drums va completa programul noptii si vor imbina standarde de jazz precum Looni's Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, incercand sa reinvie atmosfera anilor '60.

Instrumente deosebit de utile pentru vizitatori sunt hartile tiparite cu organizatiile participante, disponibile la sediul muzeelor in noaptea evenimentului, precum si aplicatia de smartphone conceputa special pentru aceasta noapte. Pentru a-si stabili insa din vreme propriul circuit in functie de preferinte si de activitatile propuse de muzee, publicul este invitat sa viziteze www.noapteamuzeelor.ro.

Noaptea Muzeelor este un eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a noua editie. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Transportul in comun in Bucuresti

Autobuzele vor circula intre orele 21.00-04.00, pe urmatorul traseu: Palatul Parlamentului (Muzeul National de Arta Contemporana), Cal. 13 Septembrie, Str. Izvor, Bd. B. P. Hasdeu, Str. Vasile Parvan, Cal. Plevnei, Str. Mircea Vulcanescu (Muzeul Militar National), Str. Baldovin Parcalabul, Bd. Garii de Nord, Piata Garii de Nord, Cal. Grivitei, Bd. Dacia (Muzeul Literaturii), Piata Romana, Cal. Dorobantilor (Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi), Bd. Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff (Muzeul National de Geologie, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Taranului Roman), Piata Victoriei, Cal. Victoriei (Muzeul National George Enescu, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Municipiului si Muzeul National de Istorie), Splaiul Independentei, Piata Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir, Cal. Serban Voda, Piata Eroii Revolutiei (Muzeul Bellu) cu intoarcere pe Sos. Viilor, Str. Dr. Istrate, Parcul Carol (Muzeul Tehnic National) Str. 11 Iunie, Bd. Regina Maria, Bd. Libertatii, Cal. 13 Septembrie.

Pe acest traseu, autobuzele vor opri pe Calea 13 Septembrie - la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, pe strada Mircea Vulcănescu - la Muzeul Militar, pe Bulevardul Dacia - la Muzeul Literaturii, în staţia Piaţa Romană, aferentă liniilor 79 şi 86, pe Calea Dorobanţilor, în staţia ",Piaţa Dorobanţilor_ - pentru Muzeul Naţional al Harţilor şi Cărţii Vechi.

Alte staţii vor fi pe Şoseaua Kiseleff, înainte de intrarea în Piaţa Victoriei - pentru Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Grigore Antipa şi Muzeul Ţăranului Român, pe Calea Victoriei, înainte de intersecţia cu strada Gh. Manu - pentru Muzeul Naţional George Enescu, în Piaţa Revoluţiei - pentru Muzeul Naţional de Artă al Romaniei, precum şi după intersecţiile cu Bulevardul Regina Elisabeta - pentru Muzeul Municipiului, şi strada Lipscani - pentru Muzeul Naţional de Istorie, la Piaţa Unirii, în staţia ",Piaţa Unirii 1", în Piaţa Eroii Revoluţiei, în dreptul Cimitirului Şerban Vodă, iar pe strada 11 Iunie, în staţia "Parcul Carol I" - pentru Muzeul Tehnic Naţional.