In acest weekend va avea loc in Parcul Cismigiu din Bucuresti cea de-a saptea editie a "Festivalului International de Folclor "Muzici si Traditii". Evenimentul va reuni peste 1200 de artisti din intreaga lume: greci, sarbi, aromani, ucrainieni, rusi-lipoveni, germani, tatari, rromi, italieni, maghiari si bulgari. Vor fi organizate spectacole folclorice, targ de mestesugari, zona gastronomica, plimbari cu trasuri si ponei si ateliere de creatie. Concertele vor putea fi urmarite dintre capite de fan. Tot in Bucuresti, in Noaptea de Sanziene, actrita Maia Morgenstern, formatia de muzica veche romaneasca Trei parale, designerul Andra Andreescu, solistii Operei Romane Bianca Stoicheciu si Valentin Stoica, Grupul Coral Sound condus de Voicu Popescu si artistii plastici Ioan Nemtoi si Daniela Fainis vor insufleti livada Muzeului de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici. La Cluj are loc maratonul de film documentar "Cluj Never Sleeps".

Noaptea de Sanziene la Muzeul MinoviciFoto: Asociatia “Prietenii Muzeelor Minovici”

Bucuresti

  • Festival de folclor in Cismigiu

Primaria Municipiului Bucuresti, prin CreArT - Centrul de Creatie, Arta si Traditie, ii invita pe bucuresteni, weekend-ul acesta (21-23 iunie) in Cismigiu, la cea de a VII a editie a Festivalului International de Folclor "Muzici si Traditii".

documente

Program Festivalul International de Folclor 2013

(21 Iun 2013) DOC, 521KB

Evenimentul, organizat intre orele 10.00 si 22.00, aduce in Parcul Cismigiu peste 1200 de artisti din intreaga lume: greci, sarbi, aromani, ucrainieni, rusi-lipoveni, germani, tatari, rromi, italieni, maghiari si bulgari. Vor fi organizate spectacole folclorice, targ de mestesugari, zona gastronomica, plimbari cu trasuri si ponei, ateliere de creatie si multe alte activitati pentru toate categoriile de public.

In prima zi a festivalului (21 iunie), incepand cu ora 15:30, va avea loc o parada a costumelor traditionale, la care participa aproximativ 450 de persoane. Parada va avea ca punct de plecare Piata George Enescu si se va opri in Parcul Cismigiu.

La aceasta parada vor participa ansambluri nationale si internationale ( India, Bulgaria, Grecia, Serbia, Republica Moldova), comunitati si minoritati nationale si fanfare.

Tot vineri, pe scena principala din Parcul Cismigiu vor urca, pe langa fanfare si ansambluri din tara, reprezentanti ai minoritatilor si comunitatilor nationale (turco-musulmani, rusii-lipoveni, bulgari etc.), calusari si vedete ale muzicii populare precum Margareta Clipa si Gheorghe Turda. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc la ora 20:10.

Sambata 22 iunie, pe langa targurile de mestesugari, zona gastronomica si plimbarile cu trasuri si ponei, care au loc in toate zilele festivalului, vor urca pe scena reprezentanti ai minoritatilor, dar si vedete ale muzicii populare ca: Floarea Calota, Niculina Stoican, Petrica Matu Stoian, Gelu Voicu si Matilda Pascal Cojocarita. Seara, concert extraordinar Ovidiu Lipan Tandarica.

Duminica, 23 iunie, concertele continua, atat cu reprezentanti ai minoritatilor, cat si cu artisti renumiti de muzica populara, printre care se numara Nicolae Furdui Iancu, Benone Sinulescu, Dinu Iancu Salajanu si Laura Lavric. Seara, intre orele 21.00 - 22.00, vor urca pe scena Loredana si Taraful "Agurida".

Totodata, editia de anul acesta aduce un element de noutate prin amenajarea unui spatiu neconventional, denumit Fan Zone. Spatiul va fi unul de distractie si relaxare, iar publicul va sta pe iarba, printre capite de fan. Aici, folclorul autentic va fi reinterpretat de DJ si trupe cunoscute. Copiii si tinerii vor avea ateliere de creatie, unde vor invata mestesug traditional: tesut, cusut, pictura, sculptura si modelaj.

Pe scena Fan Zone, alaturi de atelierele de creatie si animatori, vor urca artisti precum: Classic Beat Orchestra (vineri), DJ Gojira (vineri), Nightlosers (vineri si duminica), Ana Cristina Leonte & Band (sambata), DJ Vasile (sambata si duminica), Cobzality (sambata).

Invitatii speciali ai FIF 2013 sunt indienii de la Tanjore Dance Music and Art Research Centre din Gujarat care vor urca pe scena festivalului vineri si sambata. Prestatia artistica a acestora include o serie de dansuri traditionale indiene, cum ar fi Jatiswaram - un dans clasic, reprezentand intruchiparea ritmului si a notelor muzicale prin miscari ale mainilor si ochilor, Damru: un dans care reprezinta religia hindusa, prin imbinarea ritmurilor diverse ale lumii, Tillana: dans al miscarilor ritmice rapide ale picioarelor, Kirtanam - Bhukhana Bhujanga: dans realizat ca omagiu pentru frumusetea costumului, acesta simbolizand miscarea sarpelui si a tigrului. Dansatoarele au in jurul gatului un instrument muzical specific. Nu va lipsi nici Ramayana - povestea adevarului si a idealului in viata; dansul valorifica principii sfinte in viata: respectul fata de mama, cultul partenerului, iubirea de frate, iertarea si Supda dance - dans folcloric traditional din Gujarat care infatiseaza viata femeilor din satele acestei regiuni.

Pana in prezent, fiecare editie a inregistrat, pe parcursul celor 3 zile, un public aproximativ de 20.000 de persoane.

  • Noaptea de Sanziene la muzeul Nicolae Minovici

In Noaptea de Sanziene (duminica, 23 iunie), incepand cu ora 19.00, Actrita Maia Morgenstern, formatia de muzica veche romaneasca Trei parale, designerul Andra Andreescu, solistii Operei Romane Bianca Stoicheciu si Valentin Stoica, Grupul Coral Sound condus de Voicu Popescu si artistii plastici Ioan Nemtoi si Daniela Fainis vor insufleti livada Muzeului de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici. Cei mai mici dintre participanti au locul lor special rezervat in livada. Ei sunt rugati sa fie creativi si harnici in cadrul ARTelierului de creatie. Evenimentul este organizat de asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici" - "Patrimoniu pentru Viitor" si a ajuns la cea de-a sasea editie.

""Noaptea de Sanziene" este un eveniment pe care ne-am straduit sa-l mentinem la simplitatea si naturaletea caracteristice datinilor si traditiilor romanesti. De la an la an, evenimentul dedicat Noptii de Sinziene a crescut si a oferit bucurie celor peste 5000 de participanti, iubitori de frumos si sustinatori ai patrimoniului cultural romanesc. De fiecare data am avut alaturi de noi mari artisti romani pastratori ai traditiilor, care au avut maiestria sa reinterpreteze originalul, sa-l explice esentializat si stilizat, sa-l plaseze in timpurile noastre. Pentru ca vorbim despre traditie, evenimentul din acest an isi va pastra una dintre componentele sale cele mai importante, cea educationala reprezentata de concursul de eseuri, proiecte, scenarii si proiecte de film documentar adresat tinerilor", a declarat Georgiana Pogonaru, presedintele asociatiei "Prietenii Muzeelor Minovici" - "Patrimoniu pentru Vitor".

Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului. Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Asociatiei www.minovici.ro.

  • Sezatoare literara de Sanziene la Scoala Centrala

Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate - ARCEN organizeaza, in seara zilei de duminica, 23 iunie, incepand cu ora 19.00, in curtea interioara a Scolii Centrale din Bucuresti (str. Icoanei, nr. 3-5), evenimentul Sezatoare literara de Sanziene, in cadrul caruia publicul va fi introdus in atmosfera gradinilor bucurestene de vara din anii '30. Actorii Andreea Mateiu si Tudor Aaron Istodor vor citi pentru invitati nuvela lui Mircea Eliade - "In curte la Dionis".

"Bluzele traditionale romanesti, muzica in spiritul romantelor interbelice, lectura din nuvela lui Eliade si discutiile pe care le vom initia ulterior cu publicul, toate sunt elemente care vor defini evenimentul de Sanziene si vor introduce participantii in atmosfera gradinilor de vara bucurestene din anii '30. Sezatoarea literara de Sanziene este asadar o invitatie pe care ARCEN o adreseaza bucurestenilor, o invitatie de a patrunde in spatiul fantastic al literaturii lui Mircea Eliade, spatiu in care se poate redescoperi sensul sarbatorii si al traditiei in viata omului si bucuria de a vedea dincolo de ceea ce ochii vad in fiecare zi", sustin organizatorii.

Intrarea la eveniment este gratuita, iar participantii la sezatoare sunt asteptati sa vina imbracati in ii si costume traditionale.

Evenimentul "Sezatoare literara de Sanziene" face parte din Programul "Lectura la lumina felinarelor", initiat de ARCEN in anul 2010.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Asociatiei www.arcen.info.

Cluj

  • Maraton de film documentar la Cluj Never Sleeps

In acest weekend, Societatea Culturala Filarmonia, in parteneriat cu Astra Film Sibiu si Piano Cazola, va invita la un Maraton de film documentar. Evenimentul face parte din proiectul Cluj Never Sleeps initiat de Youth@Cluj-Napoca 2015 si consta intr-o serie de proiectii de film documentar ce se va derula la Piano Cazola pe durata a 12 ore (intre 11.00 si 23.00). Structurat pe 3 parti, maratonul va cuprinde cel mai recent documentar dedicat memoriei si operei lui Constantin Brancusi, o selectie de filme premiate in cadrul Festivalului de Film Astra Sibiu, iar in incheiere, documentarul realizat de regizorul german Fabian Daub, "Rosia Montana - un loc la marinea prapastiei", un film premiat de asemenea in cadrul festivalului de la Sibiu.

Program:

- Vineri 21 iunie 2013, ora 18.00 - Calea Eroilor - Istoria unei capodopere (4 parti)

- Sambata 22 iunie 2013, ora 11.00:

Filme premiate in cadrul Festivalului de Film Astra Sibiu:

Urban Bestiary

Camp

Acting Betwixt and Between

My Kosher Shifts

La ultima calle

Noosfera

Metro

Rosia Montana ￯ un loc la marginea prapastiei