"Turnul de apa si arta din Pantelimon", aflat in incinta Postavariei Romane, va fi inaugurat duminica, 1 decembrie, dupa ce a trecut timp de un an printr-un proces de transformare devenind prima constructie industriala din Bucuresti care isi mai indeplineste functia de baza, aceea de a creste presiunea in sistemul de alimentare cu apa din zona, dar este si un punct de atractie pentru cei care locuiesc in zona si turisti. Astfel, cei interesati vor putea urca pe scara amplasata in jurul constructiei si admira Bucurestiul de la 30 metri inaltime. In plus, turnul va gazdui evenimente culturale atipice. Proiectul este realizat de Make a Point si finantat de ING Bank Romania.

Turnul de apa din Pantelimon inainte si dupaFoto: makeapoint.ro

In 2012 Turnul de apa a fost subiectului unui concurs artistic, finalizat cu pictarea perdelei verzi (lucrare a artistului romano-libanez Daniel Georges) pe partea superioara a turnului (bazinul de 6 metri din varful celor 37 de metri pe care-i numara turnul). Pictura a fost aleasa de locuitorii Bucurestiului, prin vot, si a fost dezvelita in noaptea de Revelion 2013.

In vara acestui an Make a Point a demarat constructia scarii elicoidale din jurul turnului, care va permite de acum accesarea acestuiai atat pe exterior, ceea ce ofera o panorama spectaculoasa a orasului de la 30 de metri inaltime, cat si pe interior, prin crearea unui spatiu atipic de expunere artistica.

Scara este rezulatul unei colaborari artistice romano-spaniole. A fost proiectata de o echipa mixta de arhitecti, Miruna Stoicescu si Santos e Garcia, si pusa in opera de o echipa de muncitori romani din Craiova, sub directa indrumare a unui inginer spaniol. Are 170 de trepte si este o constructie unica in Romania, spun initiatorii proiectului.

Vizitatorii care vor fi in preajma turnului la 1 decembrie 2013 vor putea lua parte la un experiment inedit vizual si acustic (pus in opera de artistii Suzana Dan, Catalin Cretu si Serban Jipa) si vor putea ciocni o cana cu vin fiert. In plus, cine urca pe scara, pana la 30 de metri inaltime, va putea sa "spioneze" interiorul turnului pe ferestrele special "sapate in turn" sau va putea sa priveasca in zare si sa admire orasul.

Dupa inaugurare, turnul va fi la dispozitia locuitorilor orasului si a turistilor. Vizitarea este gratuita, dar va fi posibila pe baza de programare prealabila la adresa point@makeapoint.ro.

"Turnul de apa si arta este proiectul la care ne gandim de aproape patru ani, care ne-a bantuit in fiecare seara cand ieseam la dezbateri in curtea Make a Point (aflata in Postavaria Romana, pe Sos.Morarilor nr. 1, unde Make a Point are sediul) si-l vedeam in fata noastra, sau cand treceam pe strada pe langa el. Acum ne bucuram ca am avut posibilitatea sa il reabilitam si sa-l transformam intr-o atractie artistica si turistica, si le suntem recunoscatori tuturor colaboratorilor care ne-au fost alaturi", spune Alma Cazacu, fondatoare Make a Point.