Turistii vor putea schia incepand de sambata in statiunea montana, Paltinis, unde se deschide noul sezon de schi si snowboard la complexul Arena Platos, informeaza Agerpres. Autoritatile locale din statiunile montane de pe Valea Prahovei spun ca sunt pregatite pentru deschiderea sezonului de iarna 2013-2014, in zona fiind asteptata prima zapada consistenta pentru deschiderea partiilor.

"Lacul artificial special creat pentru alimentarea tunurilor de zapada este plin ochi iar instalatia a pornit deja la capacitate maxima. Tunurile functioneaza la capacitate maxima. Ne concentram in special pe partia D, ca sa o putem deschide in conditii foarte bune. In cazul in care ninsoarea naturala continua si vom avea un strat de cel putin 50 de centimetri de zapada naturala incercam sa deschidem si partia A," spun organizatorii, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Cel mai probabil, partia A va fi deschisa miercuri, in prima seara cu nocturna a acestui sezon.

Pentru prima data, partia de sanii a fost dotata cu instalatie de nocturna, ca sa poata fi accesibila celor care nu schiaza si in timpul saptamanii si nu doar in zilele de weekend. Iar copiii vor avea o surpriza foarte placuta: personaje de basm, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Bambi sau Capra cu trei iezi ii vor astepta pe cei mici pe Aleea cu Povesti, in zona partiei D.

Preturile skipass-urilor raman neschimbate pentru acest sezon la acest complex privat din statiunea Paltinis. De la deschiderea sezonului pana in 21 decembrie instalatiile pe cablu vor functiona miercuri si vineri intre orele 17-22, sambata intre orele 10 si 22, iar duminica intre 10 si 18. In zilele de 21, 22 si 23 decembrie, partiile vor fi deschise intre orele 10 si 22, iar in 24 decembrie intre 10 si 17. Apoi, din prima zi de Craciun pana in 5 ianuarie, partiile vor fi deschise zilnic intre orele 10 si 22.

In ultimele doua ore din 2013, toti cei care doresc pot schia gratuit pe oricare dintre partiile Arena Platos, potrivit organizatorilor.

Tot in statiunea Paltinis se va putea schia si pe partia Oncesti.

Accesul din Sibiu spre Paltinis se poate face cu masina sau autobuzul, pe drumul judetean DJ 106, avand de mers doar 32 de kilometri.

In judetul Sibiu se va mai putea schia in localitatile Gura Raului si Jina. Pe partia Trecatoarea Lupilor, de la Gura Raului, exista instalatie de nocturna.

Cea mai spectaculoasa zona de schi, dar unde nu exista partii amenajate, este Balea Cascada si Balea Lac, unde se inregistreaza cel mai gros strat de zapada din judet, de peste 40 de centimetri.

Partiile de schi din judetul Brasov sunt pregatite pentru noul sezon turistic 2013-2014: la Predeal sezonul de schi va fi deschis in preajma Craciunului, iar la Poiana Brasov dupa jumatatea lunii decembrie, cand probabil si stratul de zapada va permite acest lucru.

La Poiana Brasov, domeniul schiabil modernizat in totalitate in anul 2011 ofera conditii foarte bune tuturor categoriilor de schiori. Fata de anul 2010 suprafata schiabila a crescut cu 35 de hectare, ajungandu-se la 83 de hectare in prezent. Lungimea partiilor inainte de modernizare era de 16,4 kilometri, acum s-a ajuns la 24 kilometri de partii, cu o latime de 45 de metri fata de 20 de metri cat era inainte.

Gradul de dificultate al partiilor a fost pastrat, dar a suferit modificari prin corectii de panta, prin crearea de variante ocolitoare a zonelor mai dificile astfel incat schiorii sa poata trece usor de la o partie la alta.

Cea mai lunga partie din Poiana Brasov, de 5,33 kilometri, este Partia Drumul Rosu, pentru incepatori, iar partiile Sub Teleferic in lungime de 2,86 kilometri si Partia Lupului de 2,62 kilometri sunt de dificultate ridicata. Partiile Sulinar, Bradul, Kanzel si Stadion, care masoara in total 4,22 kilometri, sunt de dificultate medie.

Pe intreg domeniul schiabil au fost amplasate instalatii de producere a zapezii artificiale astfel incat perioada de schiat sa se prelungeasca la patru luni.

Odata cu modernizarea domeniului schiabil a crescut si capacitatea de transport pe cablu cu inca doua noi instalatii, o telegondola de patru locuri si una de sase locuri astfel incat de la 4.200 de turisti transportati pe ora inainte de modernizare, capacitatea la transport pe cablu cu telecabine, telegondole, telescaune si teleschiuri a ajuns la 8.500 de persoane pe ora.

Ca o noutate, incepand din acest sezon, copiii care invata sa schieze vor avea o partie special amenajata in partea dreapta a partiei Bradul, dotata cu trotuar rulant de 100 de meri lungime care poate transporta 1.100 de copii pe ora. Partia Bradul este singura din statiune dotata cu instalatie de iluminat nocturn.

De asemenea, din luna decembrie va fi deschis patinoarul din Poiana Brasov, un patinoar modern, construit la inceputul acestui an, cu fonduri guvernamentale pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European desfasurat la sfarsitul lunii februarie 2013 la Brasov.

Potrivit directorului Complexului Sportiv National din Poiana Brasov, Vasile Ungureanu, au fost achizitionate 300 de perechi de patine noi pentru a putea fi inchiriate de catre cei care doresc sa patineze, la pretul de 10 lei pentru copii si 15 lei pentru adulti.

Si la Predeal, partiile de schi Cocosul si Clabucet cu un grad mediu de dificultate, Subteleferic cu grad dificil, Clabucet Sosire si Clabucet Varianta, partii considerate usoare, sunt pregatite pentru noul sezon. Toate partiile sunt omologate, iar partiile Clabucet si Teleferic sunt omologate si FIS. Partiile sunt dotate cu instalatii de producere a zapezii artificiale, iar partia Clabucet si cu iluminat nocturn.

Din acest sezon, in statiune va functiona pe langa telescaun si teleschi si un miniteleschi cu o capacitate de 720 de turisti pe ora.

Primaria din Sinaia, singura statiune din tara care are un domeniu schiabil de altitudine, a anuntat ca deschiderea oficiala a sezonului de iarna va avea loc la data de 20 decembrie, turistii avand aici la dispozitie 20 de partii si trasee de schi cu grade de dificultate usoare, medii si ridicate.

In cursul verii a fost demarat aici un proiect in valoare de aproximativ 7 milioane de euro finantat prin Programul Operational Regional privind realizarea unei instalatii de zapada artificiala pentru inzapezirea partiilor si traseelor situate in golul alpin Furnica, respectiv Valea Soarelui 1 si 2, Laptici 1 si 2, Subtelescaun 1 si 2, Valea Dorului Varianta si traseele de schi Varianta 1 si 2.

In prezent, doar Partia Noua, deservita de telegondola, beneficiaza de o instalatie de zapada artificiala.

Autoritatile locale din Sinaia au anuntat si noile tarife de sezon care vor fi practicate incepand cu data de 15 decembrie la transportul pe cablu de catre SC Transport Urban Sinaia, societatea care administreaza telegondola Sinaia, skilift-ul de la Partia Noua si telescaunul din Valea Soarelui.

Potrivit directorului Transport Urban Sinaia, Bogdan Falcescu, tarifele sunt, in medie, cu aproximativ 10% mai mari decat cele de anul trecut.

La Busteni exista doua partii, Kalinderu I si II, care sunt deservite de o instalatie de zapada artificiala si de un telescaun. Tot aici, in zona partiilor, functioneaza si un Fun Park in care se afla o partie de incepatori, un baby schi, o pista tubbing, un carusel si un tobogan. Fun Park-ul este functional atat iarna, cat si in sezonul cald.

Administratorul domeniului schiabil Azuga, Vasile Richea, a declarat, pentru Agerpres, ca babyschiul de la partia Cazacu Scoala a fost inlocuit cu un teleschi, iar la telegondola din statiune va exista posibilitatea de achizitionare a cartelor in regim online.

Statiunea Azuga are sapte partii, insumand aproximativ opt kilometri schiabili, ele fiind deservite de un total de sase instalatii de transport pe cablu, respectiv o telegondola, patru teleschiuri si un babyschi.