In perioada 2-5 decembrie 2013, vor avea loc la Bucuresti patru evenimente complementare, in cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului. Proiectul "In Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: Romania" a fost dezvoltat de catre Centrul de Studii in Istorie Contemporana in colaborare cu numeroase asociatii si institutii din tara si din strainatate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetateni al Uniunii Europene.

Astfel, luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc premiera filmului "In spatele cortinei", in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman. "In spatele cortinei" este primul documentar de lung metraj realizat in conditii tehnice de exceptie care prezinta instaurarea comunismului in Romania si cateva din efectele sale tragice asupra populatiei. Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este libera. Proiectia filmului va fi reluata si marti, 3 decembrie, de la ora 19:00, tot in studioul Horia Bernea, iar discutiile pe marginea subiectului filmului vor continua prin intermediul unei dezbateri moderate de Sorin Lavric, la care vor participa Christian Mititelu, Dinu Zamfirescu si Alin Muresan.

Miercuri, 4 decembrie va fi prezentata publicului prima incercare de popularizare a subiectului rezistentei armate anticomuniste: albumul foto-documentar ￯Rezistenta armata. O istorie in imagini￯. Evenimentul va avea loc la Sala Oaspeti a Muzeului National al Taranului Roman, incepand cu ora 19:00. Seria evenimentelor se va finaliza pe data de 5 decembrie odata cu prezentarea primelor doua numere din colectia de benzi desenate dedicata fenomenului Pitesti. Lansarea va avea loc la Biblioteca Nationala a Romaniei, Mezanin, de la ora 18:00, in cadrul expozitiei Muzeului Benzii Desenate.

Dupa lansarea oficiala din Bucuresti, proiectul va beneficia de un turneu de promovare in Pitesti, Cluj Napoca, Timisoara, Constanta, Brasov, Berlin, Riga, Ljubljana, Bialystok si Stockholm.

Mai multe detalii despre proiect si lansari sunt disponibile pe www.cortinadefier.ro.

Proiectul este realizat in parteneriat cu: Occupation Of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia), Berlin-Hohenschonhausen Memorial (Germania), The Institute for the Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Roman de Studii Interortodoxe, Interconfesionale si Interreligioase, Asociatia "Sf. Mina", Fundatia Konrad Adenauer, Fundatia Aspera, Fundatia Arsenie Boca, Fundatia Sfintii Inchisorilor, Muzeul National al Taranului Roman, Biblioteca Nationala a Romaniei, Muzeul Benzii Desenate, We Are Here, Five's, GMP Advertising.