Vineri, 7 martie 2014, calatorii sau simplii trecatori care au strabatut Gara de Nord au aflat povestile a 5 tinere seropozitive spuse prin intermediul fotografiilor ce surpind adevarate calatorii printre greutati, discriminare, putere, bucurii de zi cu zi si emotii. Vizitatorii expozitiei le vor putea transmite tinerelor mesaje de felicitare si incurajare. Sambata si duminica, 8 si 9 martie, cei care vor ajunge in AFI Palace Cotroceni vor avea ocazia sa treaca pe la expozitia de fotografie si sa sustina tinerele prin mesajele lor. De luni, 10 martie, expozitia se va muta pentru inca 3 zile in Baneasa Shopping City.

O zi din viata eiFoto: UNOPA

In luna femeilor, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), in parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Bals, a lansat proiectul "O zi din viata ei", o expozitie de fotografie care prezinta 5 povesti emotionante ale unor tinere seropozitive care surprind viata lor de zi cu zi.

Expozitia, care prezinta fotografii realizate de artistul social Mugur Varzariu, va fi expusa vineri in Gara de Nord, iar apoi timp de doua zile in incinta AFI Palace Cotroceni din Capitala. Trecatorii vor afla povestile celor 5 tinere prin intermediul fotografiilor, adevarate calatorii printre greutati, discriminare, putere, bucurii de zi cu zi si emotii, si le vor putea transmite mesaje de felicitare si incurajare. Proiectul a fost realizat cu sprijinul AbbVie, companie biofarmaceutica globala bazata pe cercetare, si cu suportul Companiei Nationale de Cai ferate CFR SA, AFI Palace Cotroceni si Baneasa Shoppinc City.

Aproximativ 49% dintre persoanele cu HIV din intreaga lume sunt femei, iar persoanele de sex feminin reprezinta segmentul de pacienti cu cea mai rapida crestere in tarile emergente si in curs de dezvoltare. De asemenea, la nivel global, infectia cu HIV reprezinta cea mai importanta cauza de deces in cazul femeilor tinere, aflate la varsta reproducerii. Incidenta infectiei cu HIV in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 28 de ani este de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor aflati la aceeasi varsta, iar persoanele de sex feminin seropozitive sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie.

Prin profesionalismul cadrelor medicale si a bunei ingrijiri de care au beneficiat femeile din Romania, ne bucuram acum de prezenta lor printre noi, le putem asculta spunandu-ne povestile lor de succes, povestindu-ne despre viata lor complexa.

"Tinerele seropozitive din Romania sunt inca tinta discriminarii celor din jur, de aceea am gandit acest proiect ca un exemplu al unor femei gata sa-si expuna povestea de viata pentru a transmite un mesaj puternic de curaj si pentru a schimba putin cate putin perceptia celor din jur. De 8 Martie, dorim sa sarbatorim femeile speciale, cu vise si sperante, cu vieti frumoase, chiar daca greutatile de zi cu zi cu care se confrunta sunt foarte mari¬, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Andreea, 25 de ani

"In toamna anului 2006 avea sa apara o schimbare in viata mea. Nimeni pana atunci nu se gandise ca dupa atatia ani, o banala transfuzie care a avut loc imediat dupa nastere, pentru a-mi salva viata, avea sa imi aduca aceasta problema de sanatate". Andreea are acum 25 de ani si a reusit sa depaseasca socul unei vesti pe care multi dintre noi nici nu vrem sa o luam in calcul. "Am incercat si voi incerca in continuare sa iau lucrurile ca atare, drept dovada ca incet-incet, alaturi de prietenul meu, incerc sa pun bazele unei familii". In prezent lucreaza si este pasionata de fotografie si editare foto. A invatat ca a fi seropozitiv nu este o bariera de netrecut, in special pentru femeia din ea, care are atatea planuri de viitor.

Sorina, 27 de ani

Sorina avea 13 ani cand a aflat singura ca nu este ca ceilalti copii. Era internata in spital, suspecta de hepatita si de leucemie, iar de la geamul ei, sectia de copii bolnavi de HIV se vedea perfect. A aflat accidental ca acolo sunt internati copiii altfel, care sufera de o boala pe care nimeni nu si-ar dori-o. La cateva zile a fost mutata in acea sectie. Acum are 27 de ani si o viata normala. Este angajata, face sport si dansuri, iar cea mai mare greutate pentru ea este ca organismul ii pune tot timpul limite. Are un logodnic sanatos care a ales sa mearga mai departe alaturi de ea si se gandesc impreuna la o familie.

Catalina, 24 de ani

"La 14 ani primeam un raspuns, aflam de ce timp de 14 ani raceam mai des decat fratele meu, mai des decat copiii de pe scara blocului, de ce mergeam mai rar la scoala decat colegii mei. Gaseam logica kilogramelor mele ᅡde papusaᅡ cum frumos imi spunea mama." Catalina are in prezent 24 de ani. A urmat cursurile Facultatii de Filosofie, masteratul si intentioneza sa faca si un doctorat.Zilele ei sunt pline: "serviciu, facultate, cantina, biblioteca, biroul asociatiei de studenti si, ocazional, cate o iesire intr-un local". Catalina e fericita si are o mare dorinta: sa aiba un cuvant de spus pentru binele celor care traiesc cu HIV.

Ana, 25 de ani

La cateva luni de la nastere, din cauza unui icter care nu se mai vindeca, Ana a fost internata in spital. Din aceea clipa, viata ei s-a schimbat. Intr-o clipa de neatentie, a ajuns sa fie inca un numar in statisticile copiilor infectati cu virusul HIV. A inteles insa ca trebuie sa treaca peste toate, sa fie cea mai buna. A fost studenta, s-a indragostit, a trait emotii de orice fel si acum traieste la fel de intens. Este in prezent in acel moment al vietii in care colegele de facultate s-au maritat, logodit, au copii si o viata de familie implinita. Ea este singura si viseaza doar la aceea zi in care poate va fi suficient de norocoasa incat cineva se va putea inarma cu ambitia, taria si forta de care cineva are nevoie pentru a-i fi aproape. Are planuri mari si spera sa ajunga in acel moment in care sa-si spuna propria poveste in fata lumii.

Adina, 27 de ani, Bucuresti

Era in vara lui 2002 cand Adina a fost lovita de o pneumonie grava. Avea 14 ani, iar cheful de viata i-a pierit putin cate putin. Dupa doua saptamani de suferinte ajunsese la 22 de kilograme, iar viata ei atarna de un fir de par. Abia atunci medicii s-au gandit sa ii faca un test care i-a schimbat definitiv viata. A intrat in coma la doar cateva ore dupa ce parintii ei au aflat ca testul HIV a iesit pozitiv, o coma care a tinut-o trei luni suspendata intre viata si moarte. Si-a revenit din coma, si-a revenit si dintr-a doua suferita in 2008, cand a hotarat sa renunte la pastile. "Acum simt ca am o viata normala. Mi-as dori sa reiau Facultatea de Psihologie si sa gasesc ceva de munca in domeniu". A lucrat pana acum ca voluntar pentru a sprijini oameni cu probleme si isi doreste sa fie in continuare implicata. "In acest moment imi doresc doar sa am o viata normala, cred ca nici macar nu-mi mai doresc sa se descopere un tratament. Poate ca cea mai mare dorinta este sa avem in continuare acces la tratamentul de acum, sa fiu cum sunt acum".

Despre UNOPA

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federatie neguvernamentala din Romania formata din organizatii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axata pe advocacy pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA din Romania.

Din iunie 2000 si pana in prezent, UNOPA a aparat si promovat drepturile a mii de copii, tineri si adulti infectati HIV sau bolnavi SIDA, precum si drepturile familiilor lor.