Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate in noaptea de marti spre miercuri, intre orele 11.00 si 05.00 (ora Romaniei). Potrivit Observatorului Astronomic, cei care vor observa cerul marti noaptea din orase vor putea vedea aproximativ 10-20 de "stele cazatoare" pe ora, mai putine decat in mod normal pentru maximul acestui curent, din cauza prezentei pe cer a Lunii, care a fost in faza de Luna Plina acum cateva zile.

PerseideFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

"Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica in noaptea de 12 spre 13 august. Observatiile se pot face dupa ora 11.00, cand se ridica si radiantul (locul de unde radiaza meteoritul) deasupra orizontului, si pana dimineata in zori, in jur de ora 05.00. Activitatea va fi toata noaptea, dar, din pacate, din cauza ca pe data de 10 va fi luna plina, care va fi foarte stralucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai stralucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai putini meteori, cei mai spectaculosi", a explicat Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori, pentru Mediafax.

Acesta a spus ca meteorii se pot observa cu ochiul liber. "Observatiile se pot face cu conditia sa se faca din afara oraselor unde avem poluare mare. Trebuie sa fie facute observatiile de undeva de la marginea oraselor, de la tara, de la munte", a spus Valentin Grigore.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, explica pe pagina sa Observatorul Astronomic. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va veni candva in noaptea de 12 spre 13 august dupa ora 22, pana in 11 dimineata, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori.

Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata. Orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o "perseida".

Din pacate lumina lunii va sterge din meteori, ramanand vizibili mult mai putin decat in predictie (de aprox. 100 de meteori pe ora).

Conditii pentru observat

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este buna si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.