Pe 22 august, la Vama Veche incepe a cincea editie a festivalului de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar 2014 (VSLO). Agenda evenimentului care se incheie pe 31 august cuprinde activitati din domenii precum fotografie, film, muzica sau teatru. Festivalul este finantat de Administratia Fondului Cultural National, iar partenerul principal este Nikon.

Punctul central al VSLO este reprezentat de activitatile dedicate fotografiei, ce cuprind workshop-uri si cursuri de specialitate, expozitii si vernisaje ale unor artisti experimentati dar si ale debutantilor care au participat la editiile precedente ale festivalului. Cursurile vor fi sustinute de profesionisti ai fotografiei, recunoscuti pe plan national si international, care vor prezenta atat principii teoretice, cat si latura practica a fotografiei, iar fiecare sesiune va include si analiza lucrarilor participantilor.

O alta categorie foarte apreciata in cadrul Vama Sub Lumini de Oscar este cea dedicata filmului. In acest an VSLO ofera workshop-uri care se vor desfasura pe parcursul a 7 zile, proiectii de filme ale unor regizori romani, precum Gabriel Achim (Visul lui Adalbert), Iulia Rugina (Raluca 1+1 si SINK), Nap Toader (Nunta in Basarabia), Vladimir Dembinski (Eclipsa), dar si vizionarea unor reportaje si emisiuni realizate de Carmen Avram, foarte apreciate in Romania si premiate pe plan international, precum Lungul drum spre casa, Codrul frate cu strainul, Turma lui Ceausescu si multe altele.

Workshop-urile dedicate filmului acopera toate activitatile legate de crearea unui film, de la introducere in gramatica filmului, la bazele managementului de productie, gasirea locatiilor de filmare si selectarea actorilor, inregistrarea sunetului si a imaginilor, reglarea luminilor, editare si pana la momentul final de proiectie a materialului realizat.

O sectiune noua a festivalului este cea dedicata teatrului, la aceasta editie fiind disponibile doua reprezentatii, Iubitafizica, in regia Cistinei Andreea Ion, si O zi de vara, spectacol regizat de Marcel Pop. Pe durata festivalului vor avea loc si concerte sustinute de trupele Basska, Jazzybirds, Bosquito, Tiptil si altii.

Locatiile unde se desfasoara festivalul sunt: La Frontiera, Povestea Ceaunului, Expirat, Papa la Soni, Iron City si Plaja de carte.

Festivalul este organizat de New Ad Zone in colaborare cu asociatia Visual Art, cu sprijinul Nikon.