Balkanik! Festival, primul festival de muzica si cultura balcanica din Romania, se afla anul acesta la cea de-a patra editie si va avea loc in Gradina Uranus (str. Uranus 144, langa Piata de Flori George Cosbuc), intre 12 si 14 septembrie. Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) - este cel mai cunoscut DJ din Balcani, care transforma instant orice multime din fata scenei intr-o petrecere. Kiril Dzajkovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest (MK, US, UK) - Muzica lui Kiril aduce pe scena un fusion electric cu influente traditionale macedonene, alamuri, reggae, jungle MC si electro rap.

Balkanik FestFoto: Hotnews

Kottarashky & The Rain Dogs (BG) - Una dintre cele mai inovatoare si solicitate trupe de muzica etno-electronica din Sofia.

Caci Vorba (PL) - "Limba sincera" (expresie din limba romani), Caci Vorba este una dintre cele mai premiate trupe poloneze la nivel international din ultimii ani, recent distinsa cu premiul German Record Critics" Award.

Django Lassi (DE) - Django Lassi si-au creat o reputatie, atat in pub-urile cabaret din Berlin si la festivaluri europene de open-air jazz, cat si la festivaluri uriase si rave-uri extatice de trance.

Mahala Rai Banda (RO) - "The Independent" scria in publicatia online: "Excelenta muzica tiganeasca romaneasca a renascut plecand din doua sate: Clejani, care a trimis in lume Taraful Haiducilor si satul Zece Prajini, de unde a rasarit Fanfara Ciocarlia.

Taraf de Haidouks (RO) - Taraf de Haidouks sunt considerati de peste doua decenii, la nivel mondial, reprezentantii muzicii tiganesti, remarcabila datorita vitalitatii inepuizabile, fiind numiti de cotidianul The Telegraph "Cea mai buna trupa de rock'n'roll desi ei nu canta rock'n'roll".

Vor mai concerta BALKAN TAKSIM, iar duminica, 14 septembrie, in a treia zi de Balkanik! Festival, veti fi martori unui jam session marca AKUIAKU, cel mai nou si original proiect muzical de improvizatie de la noi. Artisti din mai multe trupe romanesti au fost alesi si provocati sa urce pe aceeasi scena, la Gradina Uranus, sa creeze melodii in premiera, pe loc, si sa reinterpreteze pitorescul balcanic, asa cum se simte el la Bucuresti. AKUIAKU este un proiect concept DelaHaze FM / Poetrip.

Spectacol Crispus, The Art of Fire - Trupa Crispus s-a format in anul 2003 si, vreme de zece ani, a reusit sa transforme jocul cu focul intr-o adevarata arta, iar rezultatul il constituie spectacolele in care imbina pirotehnia cu acrobatiile, creand efecte vizuale unice. Au doborat recordul mondial la suflat flacari si au reprezentat Romania in toate colturile lumii.

Pe langa concerte, anul acesta Balkanik! Festival organizeaza primul balci urban din istoria Bucurestiului, intre 12 si 14 septembrie, intre orele 12:00 - 23:00.

Publicul va fi intampinat cu un targ de mancaruri traditionale romanesti si balcanice, locul de Haleala unde se gaseste mancare mai zdravana (fasole cu ciolan si mamaliga, gulas unguresc, papricas, dar si berbecut la protap, kebap, balik yemek si gozmele turcesti). La Targul de mesteri si handmade ii asteapta podoabe si decoratiuni create de mestesugari si artizani, iar copiii vor fi antrenati cu spectacole cu foc, circ si jonglerii. Nu va lipsi o zona speciala de selfie. Recuzita pentru sedinta foto va fi caruta cu paie, incarcata cu baloti, mustati de tigan si barbi, sa simti ca esti la Balkanik Festival. Nu le ramane decat sa-si faca zeci de poze si pe cele mai bune sa le urce pe Facebook cu hashtag-ul #balciurban.

La zona dedicata celor mici, La harjoneala, copiii mai maricei vor invata sa teasa covorase taranesti, vor inveli sticle in sfoara, vor face colaje din seminte si bijuterii din margele, vor descoperi magia rotii olarului si a sticlariei, dar vor face cunostinta si cu arta urbana a operelor cu spray-uri colorate. Cei foarte mici sa-si aduca lopatelele si galetusele pentru tarcul cu nisip.

In zona de lounge Tea&Coffee, poti sa bei un ceai sau o cafea la nisip, in timp ce stai la taifas cu campionii barista (barmanul specialist in prepararea cafelei) ai Romaniei: Larentiu Stefan - dublu campion national Barista, Ecaterina Szasz- campion national Cafea la ibric, Paul C. Ungureanu - locul 8 mondial la Coffe in Good Spirit si Alexandru Niculae - campion national la Brewes Cup.

Elevii si studentii primesc 50% reducere la bilete si abonamente, pe baza carnetului de elev/ student, iar accesul copiilor sub 7 ani este gratuit.

Biletele si abonamentele pot fi achizitionate din reteaua Eventim, eventim.ro, easytickets.ro si pe site-ul oficial. Pretul unui bilet de o zi este 65 lei, iar al unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei.

PROGRAM:

VINERI, 12 septembrie:

12:00 - Deschidere balci urban

18:00 - 19:30 - Concert Caci Vorba

20:00 - 21:30 - Concert Mahala Rai Banda

22:00 - 23:00 - concert Taraf de Haidouks

SAMBATA, 13 septembrie:

12:00 - Deschidere balci urban

18:00 - 19:00 - Concert Balkan Taksim

19:30 - 21:00 - Concert KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS

21:30 - 23:00 - Concert KIRIL DZAJKOVSKI feat. TK WONDER & GHETTO PRIEST

DUMINICA, 14 septembrie:

12:00 - Deschidere balci urban

17:15 - 19:00 - improvizatie AKUIAKU

19:20 - 20:50 - Concert DJANGO LASSI

21:20 - 23:00 - Concert SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR

Un eveniment Asociatia Culturala Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Ciuc, Apa Nova, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, ARCUB, AFCN, Institutului Polonez, Primariei Sectorului 5, Hotel Golden Tulip, Hotel Caro