​La Muzeul National de Istorie se deschide pe 24 septembrie o mica expozitie ce arata prin machete cateva etape din istoria transportului rutier, feroviar, aerian si maritim. Cel mai interesant exponat este primul automobil inmatriculat in Bucuresti - la 1900, un model belgian prezent in expozitie in original, nu sub forma de macheta. Expozitia este deschisa pana pe 26 octombrie.

Expozitia se deschide pe 24 septembrieFoto: Hotnews

Automobilul belgian Herstal de la 1900

Expoziție temporară se numeste “De la inventarea roţii la nava spaţială – Istoria mijloacelor de transport” si vizitatorii vor putea admira machete ale unor automobile precum Chevrolet Corvette, Oldsmobile model Cutless, Dacia 1300, Tractor UTB sau Camion ROMAN. Sunt expuse, de asemenea, și machete ale unor avioane precum Macheta avionului “Vlaicu II”, realizată în anul 1913, ori Macheta avionului I.A.R, ce a făcut parte din Colecția Minovici. Punctul central al expoziției este reprezentat de automobilul FN Herstal, primul automobil înmatriculat în Capitală. Acesta a fost fabricat la Liege (Belgia), în anul 1900, maşina făcând parte dintr-o serie de 47 de automobile produse de constructor, la Bucureşti ajungând cea cu nr. 40.

Expoziţia va fi deschisă pentru public începând cu data de 24 septembrie şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, până în data de 26 octombrie 2014.

Macheta unui tractor produs la Brasov in 1946

Expoziţia face parte din proiectul Bucharest Science Festival, ce se desfăşoară în perioada 24-28 septembrie 2014. Timp de o săptămână, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții. Programul festivalului este disponibil aici.

Expozitia temporara “De la inventarea roţii la nava spaţială – Istoria mijloacelor de transport”.este organizata de Muzeul Național de Istorie a României, sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) și Centrul de cursuri pentru părinți Parentime.

Tractor fabricat la Volgograd (fost Stalingrad) in 1969