La Predeal, ofertele de cazare pentru Craciun variaza intre 40 si 155 de lei pe noapte, iar multe pensiuni au doar oferte pentru inchirierea intregii vile. La Poiana Brasov, preturile sunt mult mai mari, un sejur de trei-patru zile pornind de la 450-500 de lei. De Revelion, tarifele sunt duble, scrie Mediafax.

Preturile la majoritatea unitatilor de cazare au ramas la fel ca anul trecut, iar hotelierii ofera, in principal, pachete pentru minimum trei nopti de cazare, in care sunt incluse diverse facilitati, in functie de specificul fiecarei unitati hoteliere.

Cei care prefera o alternativa mai ieftina pot opta pentru inchirierea unei pensiuni. De exemplu, la o pensiune de doua margarete din localitatea Sacele, la 12 kilometri de Brasov, oferta pentru Craciun este de 50 de lei de persoana pe noapte, fara masa inclusa, insa cu bucatarie complet utilata. Pentru Revelion, pensiunea a fost rezervata in totalitate.

La o pensiune de trei margarete din Timisul de Sus, pretul pentru o noapte de cazare pentru o persoana este de 85 de lei, in pachetul de Craciun fiind inclus micul dejun, meniul traditional, accesul la sauna si la sala de fitness, precum si o reducere de 50% la Paradisul Acvatic din Brasov pe toata durata sejurului. De asemenea, va fi organizat un foc de tabara, iar copiii intre 6 si 12 ani beneficiaza de o reducere de 50% la cazare (mese incluse si pat suplimentar).

In municipiul Brasov, proprietarul unei pensiuni din centrul istoric al orasului ofera spre inchiriere de Craciun intreaga unitate de cazare, care are sase camere, la pretul de 1.000 de lei pe zi. Pentru Revelion, unitatea se inchiriaza integral pentru patru nopti, la pretul de 6.440 de lei.

Tot in Brasov, in special pentru tineri, exista si posibilitatea cazarii la un hostel in centrul istoric. Pentru Craciun, preturile sunt curpinse intre 45 si 54 de lei pe noapte de persoana, fara masa, in functie de numarul de locuri in camera. De Revelion, insa, hotelul este rezervat in intregime.

In schimb, la hotelurile de trei stele din Brasov preturile pornesc de la 60 de lei de persoana pe noapte, iar la un hotel de patru stele tot din Brasov pretul pentru minivacanta de Revelion este de 200 de lei de persoana pe noapte sau 578 de lei de persoana pentru trei nopti.

In Poiana Brasov, preturile sunt semnificativ mai mari.

Astfel, la o pensiune de trei margarete un sejur de patru nopti pentru vacanta de Craciun costa 788 de lei de persoana, fiind incluse cina festiva, de la care nu vor lipsi colindatorii, cadouri de la Mos Craciun pentru copii, mic dejun si pranz traditional in ziua de Craciun, dar si 50% reducere la plimbari cu sania trasa de cai in Poiana Mica si distractie in zapada cu vin fiert, tuica fiarta si "pomana porcului" la ceaun. Pentru perioada de Revelion, pensiunea a fost inchiriata in intregime.

La o alta pensiune, de patru margarete, mai exista locuri doar pentru Revelion, in timp ce pentru Craciun a fost inchiriata in intregime. Pentru vacanta de Revelion, pretul pentru patru nopti este de 900 de lei de persoana, cu cina de Revelion si petrecere cu surprize.

Un hotel de trei stele tot din Poiana Brasov ofera o vacanta de Craciun la pretul de 560 de lei de persoana pentru trei nopti, iar pentru Revelion pretul se dubleaza, ajungand la 1.200 de lei de persoana, fiind inclusa cina festiva de Revelion si cina traditionala de 1 ianuarie.

La un hotel de patru stele din statiune, la pretul de 250-300 de euro pentru cinci nopti de cazare pentru o persoana in perioada Craciunului, turistii au incluse in pret cazarea, micul dejun si cina festiva de Craciun, dar si spectacole pentru copii, divertisment si recitaluri de muzica usoara si populara in fiecare seara. Copiii vor avea parte si de vizita lui Mos Craciun in seara de Ajun. Acelasi hotel ofera un pachet de Revelion la preturi cuprinse intre 900 si 1.500 de euro pentru sase nopti de cazare pentru o persoana, cu demipensiune si cina festiva de Revelion, la care se adauga diverse programe de divertisment pentru copii si adulti, acces la piscina si sauna.

La Predeal, ofertele de cazare pentru Craciun variaza intre 40 si 155 de lei pe noapte pe camera, sejurul minim fiind de cinci nopti, iar pentru Revelion pretul este cuprins intre 350 si 500 de lei pe noapte pentru o camera, fara alte facilitati incluse.

La o pensiune de patru stele, pachetul de Craciun care cuprinde patru nopti de cazare costa 564 de lei de persoana, cu cina traditionala si taierea si pregatirea porcului in ajunul Craciunului, cu tuica si vin fiert, sorici si pomana porcului cu mamaliguta. La aceeasi pensiune, pentru Revelion, un sejur de minim trei nopti ajunge la 1.170 de lei de persoana, fiind incluse cina festiva, micul dejun si petrecerea cu artificii in noaptea dintre ani.

Multe pensiuni din Predeal au doar oferte pentru inchirierea intregii vile. Astfel, o vila de trei stele din statiune, formata din sapte camere, poate fi inchiriata de Revelion cu 10.500 de lei pentru cinci nopti.

O alternativa mai ieftina de petrecere a sarbatorilor de iarna vine de la pensiunile cuprinse in ANTREC, care pentru perioada de Craciun au fost rezervate in proportie de 60%. O camera dubla poate fi inchiriata la preturi intre 150 si 200 de lei pe zi, fara masa inclusa, iar pentru un sejur de trei nopti, cu toate mesele incluse si meniu traditional, pretul este de aproxiamtiv 600 de lei de persoana, potrivit presedintei ANTREC Brasov, Maria Stoian. Turistii care aleg aceasta varianta vor putea merge la colindat si se vor putea plimba prin sat cu saniile trase de cai sau boi.

Pentru Revelion, unitatile de cazare au fost rezervate in proportie de 70%, iar preturile variaza intre 250 si 350 de lei de persoana pentru o noapte, cu demipensiune sau pensiune completa, masa festiva de Revelion, bauturi traditionale din partea casei, foc de tabara, grupuri de colindatori, dar si servicii tip spa/relaxare.

ANTREC pune la dispozitie circa 3.000 de locuri de cazare in localitati precum Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov, Zarnesti, Sacele sau Bunesti.

Turistii care ajung la munte de Craciun si de Revelion se vor putea distra si pe partiile din Poiana Brasov sau Predeal, cu conditia sa fie zapada. O urcare sau o coborare cu telecabinele din Poiana Brasov costa 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copiii intre 6 si 12 ani. Urcarea si coborarea costa 35 de lei pentru adulti si 17 lei pentru copii. In ceea ce priveste accesul cu cartele cu puncte la telecabine, telegondola, telescaune si teleschiuri, cea mai ieftina, de 6 puncte, este 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpa, cu 240 de puncte, este 530 de lei pentru adulti si 290 de lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarna pot opta si pentru abonamente la transportul pe cablu, care difera in functie de ore, pretul incadrandu-se intre 60 si 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcari nelimitate costa 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu, 1.000 de lei (600 de lei pentru copii).

Desi pe principalele partii din Poiana se schiaza deja, sezonul de schi va fi deschis oficial, ca in fiecare an, in primul weekend de dinaintea Craciunului.

Turistii care vor sa inchirieze echipament de schi (clapari si schiuri) trebuie sa scoata din buzunar intre 35 si 45 de lei, un echipament de snowboard (boots si placa) costa tot intre 35 si 45 de lei, iar pretul unei sanii este de 10-20 de lei. Unele centre de inchiriere ofera bonus, pentru copii, casca de protectie.

Brasovenii si turistii pot opta si pentru cursuri de cinci zile de schi. Pretul unui curs de cinci zile, cate doua ore pe zi, pentru trei persoane, este de 1.500 de lei, pentru doua persoane intre 1.200 si 1.400 lei si pentru o singura persoana - 800 de lei. Pentru copii, pretul unei sedinte cu monitorul de schi este intre 50 si 70 de lei. In pret este inclus echipamentul, skypass-ul, instructorul si transportul din Livada Postei pana in Poiana si inapoi.