Ziua fara pantaloni in metrou nu e un protest, ci o forma de exprimare. Legal nu are nevoie de autorizare, dar este posibil sa-i deranjeze pe alti calatori. Asa cum caricaturile cu Mahomed ii deranjeaza pe musulmani. Ce facem? Permitem doar acele libertati de exprimare care au un scop util sau si pe astea aparent inutile?, se intreaba Dollores Benezic, pe blogul ei.

Desen de Dan Perjovchi

Desen de Dan Perjovchi

La Paris, niste sceleratiau omorat azi 12 oameni in redactia unui saptamanal de satira, celebru pentru caricaturile ce mistocareau orice, de la Michael Jackson la profetul Mahomed. In lipsa unor date oficiale, atacul este pus pe seama islamistilor fundamentalisti, jigniti pare-se de caricaturile care-si bateau joc de religia musulmana.

In timpul asta, in Micul Paris niste romani ar vrea sa-si dea pantalonii jos in metrou, ca sa marcheze astfel, in rand cu lumea,ziua fara pantaloni. O prosteala menita sa "ne elibereze de sub tirania pantalonilor" daca e sa citam dintr-o sursa cat de cat autorizata. N-ar fi fost decat o initiativa bezmetica, nascuta din plictiseala, daca n-ar fi primit replica autoritatilor, ingrijorate ca duminica dupa pranz am putea sa ne atingem tandru de niste picioare paroase si inghetate in vagoanele de metrou, asa ca au anuntat cavor chema politia ca sa-i amendeze pe posesorii de chilotila vedere. Ba s-au mai pornit si niste comentarii indignate pe retelele de socializare, ca avem si noi habotnicii nostri care vor sa-i bata Dumnezeu la fundul gol pe astia de se dezbraca in metrou.

O sa ziceti ca nu exista nicio legatura intre cele doua, si asa este. Pastrand proportiile, singurul loc comun ar fi libertatea de exprimare. Garantata de constitutia noastra, de aia franceza si chiar de cea europeana. Libertatea de a face misto de orice, chiar si de ceva ce altii considera sfant, este un semn de sanatate a oricarei democratii. Eu una am inteles mai bine asta abia cand am vazut filmulThe People vs. Larry Flynt. Dar chiar si atunci m-am intrebat pana la urma cate incap in libertatea asta de exprimare, pana unde se intinde? Si e normal sa abuzezi de ea fara o cauza care sa aduca ceva utilitate umanitatii? Care era utilitatea pornografiei lui Flint? Care e utilitatea mistourilor la adresa religiei, mai ales daca ele implica astfel de riscuri? Apoi, ca ziarist, am inteles ca daca exista o utilitate a informatiei aceea este esenta libertatii de expresie.

In cazul chilotarilor nostri m-am intrebat care e mesajul? Doar pentru ca in acelasi timp se mai dezbraca si altii in 60 de orase ale lumii nu mi se pare un motiv suficient, de aia cautam niste sensuri. Asa sunt eu mai utilitarista. Apoi o prietena artista m-a lamurit ca e doar un mod de a te elibera de stres prin umor, de a nega normele sociale, ce mai ... te dezbraci de probleme, daca numai pantalonii ar fi problemele alea.

Asadar, nu exista un mesaj, e doar o forma de distractie (pana acum,pe Facebook au zis ca participa peste 700de persoane la chestia asta) care nu incurca circulatia, nu blocheaza caile de acces, nu "face larma", cum se exprima organul in procesele verbale de amenda, nu deranjeaza ordinea publica decat in masura in care eventual ar putea leza in pudoare niste ochi mai simtitori. Deci, de ce se sperie Metrorex de ei si ameninta cu politia? Aparent de parul pubian nedepilat al unor domnisoare:

Imaginati-va ca sunteti de mana cu un copilas de 2-3 ani si copilul acela vede dintr-o data 7-8 domnisoare carora li se vede parul pubian prin chiloti. Pentru ca la noi, la romani, problema este ca nu stim sa ne adaptam de asa maniera incat sa fim decenti, spune purtatorul de cuvant al Metrorex, care adauga ca reprezentantii institutiei se tem ca actiunea va degenera si se va ajunge la conflicte. (sursa)

Nu stim ce parere are purtatoarea de cuvant a Metrorex despre domnisoarele epilate, dar cu siguranta prosteala n-ar fi facut valuri daca nu ar fi fost bagata in seama si amenintata cu amenzi. Cine decide sa-si dea pantalonii jos in metrou duminica isi asuma, asadar, niste riscuri. Orice libertate vine la pachet cu asumarea unor riscuri. Riscul de a fi amendat de politie, de a fi arestat, hartuit, batut sau chiar omorat de niste fanatici care nu dau doi bani pe libertatea ta.

Faptul ca mie si altora ni se pare o prosteala, nu e un motiv, totusi, de a le interzice oamenilor sa se exprime in chiloti intr-un mijloc de transport public. Poate ca pe unii ii deranjeaza parul pubian al domnisoarelor, dar poate pe altii ii deranjeaza mirosul de transpiratie si nespalat, nu?

Citeste restul articolului si comenteaza pe Dollo.ro.