Mii de romani de pe cele doua maluri ale Prutului, dar si din strainatate, vor sarbatori implinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si vor semnala apropierea momentului reintregirii nationale. Bucurestenii vor avea ocazia vineri, 27 martie, ora 18:00, in Piata Universitatii, la statui, sa formeze o imensa harta umana a Romaniei reunite cu Basarabia.

Unionistii ies in stradaFoto: Hotnews

Ulterior, la ora 19:00, acestia vor participa la concertul extraordinar de la Arenele Romane - "Din Basarabia", tinut de trupele Alternosfera, Zdob si Zdub si Cuibul.

Marea Adunare Tricolora este evenimentul care va aduce duminica, 29 martie, ora 14:00, in piata centrala a Chisinaului, sustinatorii unirii Basarabiei cu Romania. Mii de steaguri tricolore vor fi fluturate pentru a demonstra ca decizia Sfatului Tarii din 27 martie 1918 isi poarta rezonanta pana in prezent.

Lansari de lampioane, marsuri, harti ale Romaniei Mari reconstituite din oameni, hore ale unitatii, dezbateri, mii de panglici tricolore distribuite, sunt cateva dintre evenimentele organizate in zeci de localitati ale Romaniei, printre care si Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Barlad, Botosani, Braila, Cluj-Napoca, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Galati, Iasi, Petrosani, Pitesti, Slobozia, Suceava, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara, Tulcea.

Si Diaspora unionista a pregatit actiuni pentru a sarbatori unirea Basarabiei cu Romaniei. Astfel, romanii din Paris, Roma, Padova, Venetia, Bologna, Atena, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Luxemburg, Dublin, Elvetia, Germania, Suedia si Statele Unite ale Americii vor afisa bannere cu mesaje referitoare la adevarul istoric si la necesitatea reintregirii nationale.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii, organ al Republicii Democratice Moldovenesti, decidea cu majoritate de voturi: "In puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania".

Evenimentele vor fi organizate la initiativa Platformei Unioniste Actiunea 2012.