Unul dintre cele mai mari spectacole gazduite vreodata de Romania va avea loc in perioada 30 iulie- 2 august la Cluj: Untold Festival. Evenimentul va aduce pe aceeasi scena patru dintre cei mai populari artisti electro-dance-music: Avicii, Armin van Buuren, David Guetta si Dimitri Vegas & Like Mike. Alaturi de acestia vor urca pe cele 8 scene ale festivalului 170 de artisti. Organizatorii estimeaza ca la eveniment vor participa circa 300.000 de persoane din toata tara, in conditiile in care populatia orasului Cluj Napoca este de circa 300.000 de locuitori.

Untold FestivalFoto: Hotnews

Evenimentele din cadrul Untold se vor desfasura pe stadionul Cluj Arena, Sala Polivalenta si o parte din Parcul Central, loc pe unde se va face si accesul. Joi, capul de afis sunt DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE care vor concerta de la ora 23:45 si ATB de la ora 01:15 pe Cluj Arena. Vineri: AVICII - 01:30. Sambata: ARMIN VAN BUUREN - 02:45. Duminica: DAVID GUETTA - 01:00. Vezi aici programul complet.

In total, pe scenele festivalului de la Cluj vor urca 170 artisti internationali si nationali, printre care ATB, Fedde le Grande, Tinie Tempah, John Newman, Patrice, Dj Premier, AronChupa, Foreign Beggars, Wilkinson, ANDYC, Tom Odell, John Digweed, Sharam, Nic Fanciulli, Satoshie Tomiie, Duke Dumont, Michael Calfan, Lost Frequencies, Gentleman si Gramatik.

Modalitatea de plata pentru produsele si serviciile din zonele festivalului este Cardul RFID al festivalului, FESTIPAY oferit de Banca Transilvania. In perimetrul festivalului sunt 52 de puncte de reincarcare si peste 400 de terminale POS. Banca Transilvania pune la dispozitia publicului 2.500 de carduri preincarcate cu 50 si 100 de lei.

Untold Festival este proiectul major de divertisment al programului Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeana a Tineretului, organizat de Federatia SHARE Cluj-Napoca, in parteneriat cu organizatia Student Plus, fondator al Federatiei SHARE Cluj-Napoca. Festivalul este sustinut de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca. Vezi aici lista cu toti artistii care vor concerta in cadrul festivalului.

Bugetul festivalului este de 4,5 milioane de euro, obtinut din sponsorizari private, finantare de la bugetul local (sub 10%, respectiv 400.000 de euro, echivalentul a 1,8 milioane de lei) si vanzarea de bilete si abonamente.

"Pay with blood"

Organizatorii festivalului au adus si o premiera in Romania: biletele gratuite sau cu reduceri pentru donatorii de sange. Campania de incurajare a donarii de sange ¬Pay with blood¬ a fost lansata pe data de 14 iulie de UNTOLD Festival in parteneriat cu Institutul National de Transfuzie Sanguina (INTS) si s-a desfasurat simultan in toate centrele regionale si judetene de transfuzie din intreaga tara. In cele 11 zile de campanie, peste 900 de romani si-au platit biletul la festival donand sange. Zilele trecute, organizatorii au anuntat ca prelungesc perioada in care romanii pot plati biletul la festival donand sange. Astfel ca, in perioada 27 - 28 iulie, primii 500 de donatori care vin sa doneze sange in Centrul de Transfuzie din Bucuresti primesc pe loc bilete la UNTOLD Festival.

"Prin campania Pay with blood, ne-am dorit sa crestem gradul de constientizare a nevoii reale de sange la nivel de tara si sa contribuim la cresterea numarului de donatori. In acelasi timp, ne dorim sa incurajam donarea de sange ca practica frecventa, mai ales, in randul tinerilor din Romania. Multumim partenerului nostru oficial, Banca Transilvania, pentru implicarea in acest demers. Faptul ca sute de romani s-au alaturat initiativei ne face sa fim increzatori in potentialul de mobilizare existent la nivelul intregii comunitati ", spune Adrian Chereji, Director de Marketing si Comunicare UNTOLD Festival.

Potrivit datelor Institutului National de Transfuzie Sanguina, doar 1,7% dintre romani doneaza sange anual, astfel, Romania se afla printre ultimele trei tari din Europa dupa numarul de donatori. In 2014, au fost donate la nivel national aproximativ 429.000 de unitati de sange. Acestea au fost procesate pentru obtinerea a aproximativ 110.000 de produse de sange, cererea fiind de aproximativ 200.000.

"Reputatia pe care Cluj-Napoca o are in calitate de gazda a UNTOLD Festival in presa indernationala este fara precedent. Publicatii precum The Guardian, BBC, CNBC, Huffington Post, The Verge, I fucking love science au laudat campania Pay With Blood, mentionand Cluj Napoca si Transilvania in fiecare articol", spun organizatorii.

Cazare

Festivalul are un impact pozitiv si pentru industria hoteliera, peste 90% din spatiile de cazare din Cluj fiind ocupate, potrivit Digi24.ro. Deoarece cererea este mai mare decat oferta, organizatorii au pus la dispozitia participantilor corturi, iar localnicii au fost invitati sa gazduiasca si ei persoanele interesate.

"Impactul pozitiv pe care festivalul il are la nivel local se poate observa in domeniul HORECA, unde se inregistraza o cerere fara precedent la nivel de cazare, iar nevoia aparuta peste capacitatea posibila a unitatilor hoteliere din Cluj este preluata de localnicii care devin gazde pentru festivalierii. 80% din comerciantii regasiti la festival sunt comercianti locali, iar 4 din scenele festivalului sunt asigurate de furnizori locali. Un nou val de turisti a fost atras in Cluj pe timpul verii, pentru cel putin 4 zile. Astfel ca 60% dintre festivalieri sunt din afara Clujului, iar 15% sunt internationali, iar studentii aleg anul acesta sa-si petreaca vara la Cluj, dand un suflu nou orasului si pe timpul verii", spun organizatorii.

Restrictii de circulatie

Primaria Cluj-Napoca anunta urmatoarele restrictii de circulatie:

- pe Aleea Stadion pana in data de 5 august ora 08.00;

- pe strada George Cosbuc, de la Splaiul Independentei pana la intersectia cu strada Cardinal Iuliu Hossu, de marti, 28 iulie, ora 23:00, pana marti, 4 august, ora 08:00;

- pe Splaiul Independentei, de la Podul Garibaldi pana la interesectia cu Podul Napoca, de marti, 28 iulie, ora 23:30, pana marti, 4 august, ora 04:30, cu exceptia tramvaielor, dupa cum urmeaza:

- miercuri, 29 iulie, tramvaiele vor circula normal;

- joi, 30 iulie, tramvaiele vor circula intre orele 05:00-18:00;

- vineri, 31 iulie, tramvaiele vor circula intre orele 05:00-17:00;

- sambata si duminica, respectiv 1 si 2 august, tramvaiele nu vor circula;

- luni, 3 august, tramvaiele vor circula normal.

In perioda in care tramvaiele nu vor circula, acestea vor fi inlocuite de autobuze care vor avea traseu deviat, pe ruta Primaverii-Splaiul Independentei-Pod Garibaldi-Piata 14 Iulie-Dragalina-Horea-Piata Garii.

Pentru siguranta participantilor, va fi restrictionat accesul partial in Parcul Central Simion Barnutiu, extremitatile restrictionarii accesului fiind strazile George Cosbuc, Cardinal Iuliu Hossu, Splaiul Independentei, cladirea Universitatii de Arta si design si cladirea Casino, de miercuri, 29 iulie, ora 23:00, pana luni, 3 august, ora 8:00.

6 linii de transpot de noapte

In ceea ce priveste transportul in comun, in perioada festivalului vor functiona 5 linii de transport de noapre in municipiu si o linie de noapte catre si dinspre Floresti. Este vorba despre rutele troleibuzelor 6 (relatia Bucium - Aurel Vlaicu) si 25 (Bucium - Unirii), autobuzele 46 (Zorilor - Mihai Viteazu), 30 (1 Decembrie - Aurel Vlaicu) si 36 (Campina - Mihai Viteazu). Acestea care vor circula pana la ora 03.00 dimineata din 15 in 15 minute, iar intre orele 03.00 si 05.00 dimineata, din 10 in 10 minute. De asemenea, tot ca si linie de noapte va circula si autobuzul M21, catre si dinspre Floresti (Bucium - Cetatea Fetei), din 30 in 30 de minute. In caz de nevoie, CTP Cluj-Napoca va suplimenta numarul mijloacelor de transport in comun.

CTP pune la dispozitia participantilor la festival urmatoarele variante de abonamente, pe toate liniile, care se vor achizitiona de la chioscurile de bilete:

- pentru 1 saptamana - 41 lei;

- pentru 3 zile - 20 lei ;

- pentru 1 zi - 12 lei.

Biletul de noapte (1 calatorie) costa 3 lei si se va achizitiona de la conducatorul auto.

CTP Cluj-Napoca va mentine 2 chioscuri de bilete deschise non-stop, in statiile de pe strada Memorandumului si cea din Piata Mihai Viteazu (vis a vis de Cinematograful ¬Florin Piersic¬).

Peste 6000 de locuri de parcare

Participantii la festival vor avea la dispozitie peste 6000 de locuri de parcare in cele 4 parcari amenajate in urmatoarele zone: Sun-Cora, Expo Transilvania, Piata Oser si camping Palacsay. Tarifele sunt de 10 lei pe zi, pe autoturism, in parcarile Expo Transilvania si Piata Oser. Cei care prefera sa-si lase masinile in parcarile amenajate in zona Sun-Cora sau in campingul de la Palacsay, vor plati doar 10 lei, in cazul in care masina va ramane parcata, pe parcursul celor 4 zile de festival, in incita acestora.

1. Parcarea SUN-CORA (amenajata intre strandul Sun si hypermarket-ul Cora, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 142) are 1.000 locuri si va prelua autoturismele care vin din directia Oradea-Huedin-Floresti. Cea mai apropiata statie de autobuz este Statia Fantanele;

2. Parcarea EXPO TRANSILVANIA (strada Aurel Vlaicu fara numar) are aproximativ 3.000 locuri si va prelua autoturismele care vin din directia Alba-Iulia - Turda - Calea Turzii, pe traseul Calea Turzii ¬ Buna Ziua ¬ Constantin Brancusi ¬ Titulescu-Theodor Mihali ¬ Dambovitei. Cea mai apropiata statie de autobuz este Statia Aurel Vlaicu sau Expo Transilvania;

3. Parcarea OSER (Strada Bobalnei nr. 65) are 1.600 locuri si preia autoturismele care vin din directia Satu-Mare - Zalau si din directia Bistrita-Baia Mare-Dej. Cea mai apropiata statie de autobuz: este Statia Bobalnei;

4. Parcarea camping Palacsay (amenajata la intersectia strazilor Lucia Sturdza Bulandra cu Soporului - langa cartodrom) are 500 locuri. Cea mai apropiata statie de autobuz este Statia Unirii.

Alternative de parkinguri:

1. Parking MARASTI: 250 de locuri - GRATUIT

- Adresa: Calea Dorobantilor nr. 105

- cea mai apropiata statie de autobuz este Statia Piata Marasti.

2. Parking MULTIPLEX LEUL: 400 de locuri ¬ CU PLATA

- Adresa: Strada Ploiesti, nr.6-8;

- Tarife: 3 lei/ora, 15 lei/zi, 50 lei/4 zile.