Sambata, 10 octombrie, la ora 16:00, la Carturesti Verona, Bucuresti, Strada Pictor Arthur Verona 13-15, se deshide Romania pe divan, un program national de ateliere publice in care psihanaliza iese din cabinet pentru a intalni cultura si societatea, cu dorinta de ascultare si dialog.

Logo Romania pe divanFoto: Romania pe divan

"La 25 de ani de la caderea regimului comunist, suntem, fiecare si impreuna, in cautare de identitate individuala si nationala. La fel ca si alte domenii profesionale, psihanaliza romaneasca a dobandit in ultimul sfert de veac sansa de a exista si de a se exprima liber. Destinul psihanalizei romanesti se confunda, la nivel simbolic, cu cel al societatii noastre ca ansamblu. Pentru ca libertatea este bunul nostru comun, ne-am dorit sa aniversam acest moment impreuna cu cele mai importante domenii culturale si sociale din Romania, iesind din cabinete, birouri si universitati, pentru a ne intalni cu oamenii. Asa a aparut ideea unor ateliere cu intersectii de idei si domenii sub numele Romania pe divan - o sintagma care invita la analiza, in ideea de a ne cunoaste, dar si de a ne accepta nu doar ca indivizi, grupuri, ci si ca tara. Este un proiect in care Societatea Romana de Psihanaliza a invitat peste 30 de profesionisti din cultura si sanatate, artisti si tineri cercetatori care in ultimii 25 de ani au documentat mult din ceea ce inseamna rani colective si resursele locale de vindecare a noastra ca societate. Din toate aceste cercetari si din experienta de cabinet a psihanalistilor am aflat ca libertatea de care ne bucuram dupa comunism vine cu pretul ei: nevoia de adaptare la necunoscut, efortul de acordaj cu ceea ce este diferit, responsabilitatea cu privire la viata si optiunile celuilalt. Si tocmai aici ne-am hotarat ca psihanalistii pot oferi la nivel social un ajutor important: sa asculte, sa medieze si sa interpreteze problemele noastre colective si dintr-o perspectiva afectiva. De aceea, prin atelierele Romania pe divan, psihanaliza, ca gazda, si-a propus ca pe langa temele lansate sa introduca in spatiul public si o noua forma de eveniment: intalnirile cu participare subiectiv-afectiva. Timp de o luna, vom fi in 7 mari orase din tara, invitand cu caldura oamenii sa aduca <> Romania asa cum o stim dar, mai ales, asa cum ne-o dorim." (Gianina Micu, psihanalist, presedinta Societatii Romane de Psihanaliza)

Pe "divanul" din afara cabinetelor, psihanaliza va deschide 16 dialoguri cu domenii si zone culturale si afective precum: filmul, spatiul si arhitectura, copiii si destinul, comunismul, timpul si istoria recenta, antropologia, filosofia si religia, arta, literatura si arheologia, medicina si psihiatria. Unul dintre cele mai inedite dialoguri pregatite este cel cu arta desenului, care va fi utilizat terapeutic in aproape toate atelierele, ca factor de dezinhibare si invitare activa la asocieri libere. In acest cadru, artistul plastic Alexandru Ciubotariu ("Pisica Patrata') va desena in timpul dezbaterilor "ceea ce aude", permitandu-si libertatea de a asocia creativ pe marginea temelor abordate si nu de a le ilustra demonstrativ. Gestul artistului este menit sa ofere publicului un prilej de destindere si posibilitatea de a indrazni in dialog nu doar exprimari de idei, ci si de emotii.

Intre 10 octombrie si 15 noiembrie, Romania pe divan se petrece in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Timisoara, Bacau, Constanta, Timisoara, in spatiile marilor universitati locale, in institutii de sanatate publica sau spatii culturale cunoscute. Vor vorbi peste 30 de personalitati publice, psihanalisti, oameni de cultura, regizori, profesori, liber profesionisti, medici si artisti, in 16 ateliere tematice, desfasurate in weekend, in spatii usor accesibile din centrele celor 7 orase.

Temele, numele vorbitorilor, locurile si orele de desfasurare a atelierelor se regasesc in calendarul de mai jos. Descrierile fiecarui eveniment se pot afla in detaliu pe pagina proiectului, www.facebook.com/RomaniapeDivan.

In cadrul evenimentelor interventiile publicului sunt recomandate si apreciate.

Intrarea este gratuita.

Romania pe divan este un proiect cultural organizat de Societatea Romana de Psihanaliza, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, sustinut material de Medlife si Mobila Dalin, sprijinit logistic si afectiv de un grup din ce in ce mai mare de parteneri si oameni creativi, voluntari si dornici de schimbare.

Mai multe informatii pe:

www.facebook.com/RomaniapeDivan

www.romaniapedivan.ro