Vineri, 23 octombrie 2015, a avut loc o noua intalnire in cadrul Conferintelor Saguna- Okian. Invitatul, Dan C. Mihailescu, istoric si critic literar, a dezvoltat problema relatiei ucenic-mentor si a evolutiei tinerilor in societatea contemporana. De la inceputul discursului, invitatul a afirmat ca poarta "o dragoste pentru adolescenta". Specific momentului actual este faptul ca intr-o epoca dominata de tehnologie, de robotizare, adolescenta a devenit mult prea ostila, prea incolora, intrucat ucenicia si-a pierdut din valoare.

Dan C. MihailescuFoto: youtube.com

Criticul a reliefat diferentele majore dintre societatea contemporana si cea din perioada comunista. Intr-o lume care se afla intr-un soi de miscare browniana, omul obisnuit nu mai are timp pentru el insusi. "Fiecare trebuie sa devina un soldat, un robot", caci societatea inhiba incet firea tanatului de 17 ani. Astazi, cultura este considerata un moft, pe cand, cu cateva decenii in urma, ea reprezenta salvarea tinerilor.

Cel mai adesea, tanarul de astazi se simte inutil, nesatisfacut. Cum ucenicia nu mai este ceea ce a fost nici macar in domeniile artistice, caci, brusc, mentorii nu mai au timpul si resursele necesare, cartea poate fi in continuare alinarea sufletelor tinere. Astfel, invitatul a propus o gama literara adecvata anumitor tipuri umane, precum: tanarul insetat de adevar, tanarul sensibil sau cel lipsit inca de o identitate clara.

In cele din urma, facand un top al personalitatilor din cultura romane care ar putea reprezenta modele pentru tineri, Dan C. Mihailescu il claseaza in varf pe Mircea Eliade, avand cel mei puternic spirit si imbinand in fiinta sa 3 dimensiuni esentiale: savant, romancier si memorialist. Asadar, intr-un univers in care "trecutul nu mai exista, viitorul e un moft, iar tinerii traiesc doar in prezent", conferinta sustinuta de Dan C. Mihailescu a reprezentat o propunere pentru descoperirea de sine: cultura este singura care "imblanzeste fiara din noi". de Anda Netejoru