In apropierea sarbatorilor, francezii au primit un cadou mai indraznet din partea Bibliotecii Nationale: arhiva de povestiri si picturi erotice, tinuta in secret pana acum, a fost facuta publica. Si nu oricum, ci afisate intr-o statie de metrou, multumita colaborarii cu regia de transport pariziana.

Arhiva franceza de povestiri, picturi si fotografii erotice, tinuta secret din 1969, a devenit publica din aceasta luna. 350 de lucrari infatisand calugarite obraznice, regine pline de dorinta sau nobili vioi vad acum lumina zilei, dupa 40 de ani de cenzura.

Colectia, cunoscuta sub numele de "Infernul" datorita continutului licentios, include lucrari din secolul XVIII. Printre numele celebre care au contribuit la "Infern" se numara Voltaire, cu lucrarea sa "Menajera",care a starnit indignarea Papei in 1792.

Nu lipseste nici Marchizul de Sade. Pamfleturile sale, scrise in timp ce era inchis in Bastilia, o infatiseaza in situatii "ghiduse" pe regina Maria Antoaneta si membrii Curtii Regale.

Expozitia, interzisa persoanelor sub 16 ani, beneficiaza de o promovare la fel de socanta precum continutul ei. Regia de transport pariziana a fost de acord ca statia de metrou Croix-Rouge sa fie decorata cu o parte dintre lucrari, aceasta fiind in rest scoasa din uz.

Metrourile care au in traseu vechea statie Croix-Rouge vor incetini in dreptul acesteia, astfel incat calatorii sa poata arunca macar o privire la decorul "infernal".

Sursa: timesonline.co.uk