"Udatul Ionilor", un obicei vechi de peste o suta de ani, este pastrat inca in satul Talmacel, din judetul Sibiu, toti localnicii care se numesc Ion sau Ioana fiind "botezati" in apa rece a raului din localitate.

In fiecare an, in 7 ianuarie, in satul Talmacel, din judetul Sibiu, este sarbatoare mare - localnicii participa la "Udatul Ionilor", un obicei vechi de peste o suta de ani, care presupune ca toate persoanele care se numesc Ion sau Ioana sa fie ￯botezate￯ in apa rece a raului din localitate.

Astfel, toata lumea se imbraca in costume populare si se indreapta spre rau. Feciorii impodobesc cai si carute si, in timp ce merg calare catre rau, fetele sunt purtate in carute.

"Udatul" celor care poarta numele de Ion sau Ioana dureaza cateva ore bune, pentru ca zeci de localnici poarta aceste nume.

In fiecare an, primii care sunt introdusi cu picioarele in apa rece a raului sunt primarul si preotul, chiar daca acestia nu se numesc Ion.

"Acest obicei dateaza de peste o suta de ani. Caii au aparut undeva la 1919, cand reprezentanti ai acestui sat au participat la Marea Unire de la Alba Iulia. Cand s-au intors, au fost primiti in gara de cetatenii acestui sat cu caii, au venit, n-au putut sa sarbatoreasca, fiind post, si au trenat putin de au ajuns in 7 ianuarie, cand au sarbatorit odata cu udatul Ionilor", spune Constantin Barbu, primarul orasului Talmaciu, de care tine satul Talmacel.

In apa inghetata a raului ajung si baieti si fete, si tineri, dar si varstinci.

"A fost rece apa, in fiecare an ne baga. Eu am 55 de ani acum si de cel putin 20 de ani sunt bagat in apa in fiecare an, noi suntem fii ai satului", spune Ion Calaras.

Obiceiul este un prilej pentru toti fiii satului sa se intoarca acasa, dar si pentru turisti sa vina si sa vada obiceiuri unice din Marginimea Sibiului.

Sarbatoarea se incheie cu un bal care are loc la Caminul Cultural din sat.