Biblioteca Nationala a Romaniei a deschis joi, 4 februarie, o expozitie cu lucrarile scrise de detinuti in inchisoare, in perioada 2010-2015. Expozitia se numeste "Carti cu raspundere limitata" si prezinta volume semnate, printre altii, de Dan Voiculescu, Mihai Stoica, George Becali, George Copos si Cristi Borcea. Cu toate ca aceasta colectie include peste 400 de carti, expozitia cuprinde numai 80 de titluri. Nu toate volumele au ajuns in patrimoniul Bibliotecii, desi legea prevede acest lucru.

Expozitia "Carti cu raspundere limitata"Foto: Hotnews

Pentru ca a primit un numar mare de cereri, atat de la jurnalisti, cat si de la persoane care doreau sa cerceteze anumite lucrari sau titluri noi scrise de detinuti, conducerea Bibliotecii Nationale a decis sa expuna o parte din cartile publicate in ultimii ani in regim de detentie.

"Aceste carti constituie lucrari care impreuna formeaza o colectie inedita si populara printre colectiile bibliotecii noastre. Colectia a generat articole, opinii, dispute despre practicile de generare si editare a lucrarilor stiintifice existente in Romania, despre maturitatea, coerenta, corectitudinea si eficienta sistemelor de validare, la nivel de institutii academice si editoare", a declarat Claudia Serbanuta, managerul Bibliotecii Nationale, la deschiderea expozitiei.

Expozitia a fost gandita sa aseze titlurile adunate dupa geamul unor vitrine, lucru care i-a nemultumiti pe unii vizitatori care si-ar fi dorit sa rasfoiasca volumele expuse, insa potrivit managerului bibliotecii, institutia nu dispune de un sistem de securitate care sa permita acest lucru.

Cartile vor fi disponibile la sala de lectura din Biblioteca abia la finalul expozitiei.

Matei, un tanar de 27 de ani, a venit la expozitie cu gandul sa frunzareasca o serie din aceste carti. El a citit pina acum cateva volume, insa spune ca multe titluri din aceasta colectie nu pot fi cumparate.

"Este o o pierdere din punct de vedere cultural pentru noi ca natie sa nu avem acces la aceste carti pentru a invata sa nu mai repetam greselile trecutului. Am carti de-ale lui Dan Voiculescu, George Coposu si George Becali, insa nu sint usor de inteles. Inca rumeg informatia. Ce este interesant la aceste carti e faptul ca nu trebuie sa intelegi mesajul lor, ci dorinta de libertate a autorilor. Acestia au fost in stare sa scrie despre aproape orice pentru a li se reduce pedeapsa. Asa au reusit niste oameni sa castige zile de libertate", spune Matei.

Acesta a creat si o pagina de Facebook numita "Carti penale", in care autorii acestor volume sunt satirizati.

Trebuie spus că după ce am citit această lucrare, totul pare, brusc, "a face sens"! Așadar, în ceea ce ne privește, "Omenirea, încotro?" este încă o problemă "adresată" cu succes de The Dan Voiculescu.

Posted by Cărți Penale on Saturday, 23 January 2016

Din lista completa a lucrarilor stiintifice publicate in ultimii cinci ani, Biblioteca Nationala a Romaniei detine in prezent aproximativ o cincime. Doar 80 dintre cele peste 400 de titluri sint accesibile, cu toate ca potrivit Legii privind Depozitul Legal de documente numarul 111 din 1995, editurile au obligatia sa depuna un numar de exemplare prevazut prin lege.

Expozitia "Carti cu raspundere limitata": lucrari publicate in detentie in perioada 2010-2015 poate fi vazuta la Biblioteca Nationala a Romaniei in perioada 4 februarie-31 martie 2016, in spatiile Buzunarul UNU si Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Voda), de luni pina vineri intre orele 08:00-18:00/ 20:00 (martea si joia), iar intrarea este libera.

Guvernul a decis miercuri, 3 februarie, sa suspende pina la 1 septembrie anul acesta aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru detinutii care publica lucrari stiintifice.