Orasul Predeal va gazdui, in perioada 4 - 6 martie, editia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival international de film, carte si fotografie destinat promovarii culturii si civilizatiei montane din Romania.

Desfasurat in orasul aflat la cea mai mare altitudine din tara, evenimentul va reuni, timp de trei zile, proiectii de film, expozitii de fotografie, lansari de carte, precum si un salon de carte montana.

"Pentru multi, muntele este o cultura in sine, ce vehiculeaza o serie de valori precum solidaritatea, dragostea pentru natura, lupta cu propriile limite sau chiar pastrarea traditiilor si a specificitatii anumitor regiuni montane.

ALPIN FILM FESTIVAL isi doreste sa deschida publicului, odata cu editia pilot, dar mai ales odata cu editiile ce vor urma, o fereastra catre o lume tesuta din vise, performante sportive si umane, deopotriva, adrenalina si spirit de aventura.

Va invit sa celebram cultura montana, chiar in inima Bucegilor, si sa traim impreuna miracolul muntelui, care, pentru multi, echivaleaza cu o intoarcere acasa. Suntem bucurosi sa avem alaturi de noi personalitati ale lumii montane, precum alpinistii: Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacsu, Mircea Opris, speologul Cristian Lascu, ultramaratonistul Toma Coconea, alergatorul montan Ionut Zinca si multi altii", declara Dan Burlac - directorul festivalului ALPIN Film Festival

Partia de la Clabucet Sosire va deveni, pentru doua seri, un imens cinematograf in aer liber, proiectiile fiind realizate cu ajutorul celui mai performant echipament video mobil din Romania, dotat cu un ecran de 120m2, proiector 4k si un sistem de sunet de calitate. Programul cuprinde si proiectii indoor, in Sala de Sport Predeal, cu o capacitate de 400 de locuri. Intrarea este libera.

Programul ofera o selectie a unora dintre cele mai bune productii internationale de film din ultimii ani, ce au ca subiect principal muntele si valorile pe care acesta le inspira - pasiune, aventura, ecologie, turism, solidaritate, respect.

Printre filmele selectionate la editia din acest an se numara documentarul austriac "STREIF - One Hell of a Ride" - un film Red Bull Media House despre cea mai spectaculoasa cursa de coborare din lumea schiului alpin (cea de la Kitzbuhel) sau VALLEY UPRISING - un documentar considerat drept cel mai bun film despre alpinism realizat vreodata, ce vorbeste despre istoria alpinismului in Statele Unite.

ALPIN Film Festival este completat de doua sectiuni paralele - ALPIN BOOK FESTIVAL, un salon de carte de munte si ALPIN PHOTO FESTIVAL. Editia din acest an propune, in premiera in Romania, o expozitie-eveniment, cuprinzand fotografii cu primele cabane din Carpati, incepand cu sfarsitul secolului 19, precum si o serie de fotografii-document, din colectia Roland Welkens, ce recupereaza vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, in 1956 - traseul Fisurii Albastre, pe cale directa. Expozitia foto inedita este realizata, in acest an, in colaborare cu Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor - S.K.V.

Pentru mai multe detalii, puteti vizita: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Video “Tudor Chirila si muntele” pentru ALPIN Film Festival:

V