Violul, violenta domestica, criza refugiatilor si bolile mintale sunt doar cateva dintre subiectele sensibile abordate in filmele de la One World Romania 2016. A noua editie a festivalului de documentare si filme dedicate drepturilor omului se va desfasura intre 21 si 27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex si Centrul Ceh.

One World Romania 2016Foto: One World Romania

Sectiunea "Ochiul vanat al dragostei noastre" aduce trei lungmetraje si doua scurtmetraje cu povesti din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia si Austria. "India's Daughter" este poate cel mai impresionant film al acestei sectiuni, iar la proiectiile din datele de 23 si 24 martie, va participa si regizoarea Leslee Udwin. Leslee prezinta cazul lui Jyoti Singh - o studenta la Medicina din Delhi, care a fost ucisa in urma unui viol in grup, totodata investigand si cultura patriarhala a Indiei si toate prejudecatile care au dus la tragicul eveniment.

In sectiunea "Dincolo de camasa de forta" sunt incluse documentare care prezinta lumea din spatele zidurilor unor institutii de boli mintale din Germania, Austria, Italia si Croatia. Unul dintre filmele acestei sectiuni, intitulat "Only Barberry Remains", urmareste incercarea unui psiholog austriac si a doi pacienti evadati din aripa de maxima siguranta al unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativa. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezenta la proiectiile documentarului de joi 24 martie si vineri 25 martie.

O alta sectiune din cadrul noii editii One World Romania poarta numele "Traim ca sa muncim?" si prezinta trei documentare europene, dar si o selectie de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia in perioada 1949-1896. Filmele acestei sectiuni exploreaza din mai multe puncte de vedere teribila piata a muncii din zilele noastre - un grup de tineri defavorizati din Norvegia refuza sa danseze cum le canta "piata", cativa greci ajunsi in situatii dramatice incearca sa duca lucrurile pe un fagas normal, iar un tanar sarb se zbate sa iasa din orasul minier unde s-a nascut si care nu-i ofera nicio perspectiva.

Cea de-a noua editie One World Romania aduce la Bucuresti 53 de filme proaspete, pline de emotie, presarate pe alocuri cu cinism si cruzime, dar si cu doze mari de empatie si umor.

Festivalul are loc in perioada 21-27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex si Centrul Ceh.

Biletele pot fi cumparate de pe site-ul Eventbook.