Fotograful de concerte Miluta Flueras a prezentat in premiera, in cadrul unei expozitii deschise la Photo Romania Festival de la Cluj-Napoca, 15 fotografii, alb negru si color, din seara tragediei de la Clubul Colectiv, el insusi fiind atunci ranit in incendiu, potrivit Mediafax. Miluta Flueras a participat, sambata, la Cluj-Napoca la un work shop si la prezentarea expozitiei sale "Taking my time to pay an homage", evenimente care au avut loc in cadrul Photo Romania Festival.

Miluta FluerasFoto: Hotnews

"Ma bucur foarte mult sa vad expuse aceste 15 fotografii, este prima expozitie cu ele pe print, nu au mai fost prezentate niciodata intr-o expozitie, ci au fost vizionate on line, printre acestea figurand si ultima fotografie oficiala, sa spun asa, facuta in Colectiv. Am facut expozitia la invitatia organizatorilor Photo Romania Festival, este un cadru potrivit, pentru ca, in Bucuresti, lumea este mai apropiata de subiect. La Cluj, poate si mai multi oameni isi vor aminti ce s-a intamplat atunci. A fost destul de greu sa le selectez, mai ales cand e vorba cu fotografii care au un continut emotional aparte. A fost destul de dificil sa aleg fotografii care reprezinta cel mai bine ce s-a intamplat inainte de acel moment, care era atmosfera, si care surprind cat erau oamenii de fericiti si nu se asteptau la nimic rau", a spus Miluta Flueras.

El a subliniat ca se bucura ca a reusit sa faca fotografiile care au ramas, acum, niste amintiri pentru familiile celor care si-au pierdut viata in Clubul Colectiv, fiind si o marturie in timp, cu o valoare documentara.

"Eram prieten cu trupa Good by to Gravity, i-am fotografiat de la primul lor concert. In seara de 30 octombrie 2015 am mers la concertul din Colectiv pentru ca eram fanul trupei dar si pentru ca imi place sa fotografiez concerte. Am ajuns devreme, printre primii, am discutat cu mai multe persoane, dintre care multe nu mai sunt printre noi. Concertul a inceput la ora 22, atmosfera era deosebita, era multa energie, publicul era incantat de noul material muzical al trupei. Nimic nu prevestea ceea ce avea sa se intample. Stiam ca urmau sa fie efecte pirotehnice, dar nici cand s-a aprins stalpul nu s-a panicat lumea, nici eu", a mai spus fotograful.

Miluta Flueras si-a amintit cum, la a doua jerba de artificii, fiind lipit de scena unde fotografia, a simtit o scanteie pe cap care l-a ars putin: "Am fotografiat jerba, am prins putin din ea, apoi am vazut ca s-a aprins stalpul, ardea in plan vertical. Am stat cateva secunde, dar cand am vazut ca nu s-a intamplat nimic si focul nu era stins, mi-am luat geanta si m-am indreptat spre iesire. Incepuse panica, oamenii s-au impiedicat, au cazut, m-am trezit intre ei si nu am mai putut inainta. Flacara m-a surprins catre iesire, cand mai aveam cativa metri pana in fata usii. Incercand sa ies, mi-am abandonat camera care mi-a fost recuperata de un prieten, dar am intrat tarziu in posesia ei, deoarece eram in spital."

Fotograful a fost uimit sa vada ca a capturat imagini involuntar, cu flacarile din incendiu, camera ramanand deschisa in timp ce se indrepta spre iesire: "A fost ciudat sa gasesc imagini despre care nu imi amintesc sa le fi facut. In seara concertului de la Colectiv am facut sute de fotografii, dar 92 au fost editate ulterior, iar dintre acestea 15 le-am prezentat la expozitie. Cand am vazut fotografiile a fost emotionant dar si dificil, trecusera doua luni."

Miluta Flueras a inceput sa faca fotografii de concert in anul 2008 iar in 2010 a trecut la fotografiat concerte mari, cum ar fi cele de la AC/DC, Metallica, Gun s and Roses. Printre motto-urile sale prezentate in cadrul work shop-ului de la Photo Romania Festival referitoare la fotografie, se numara "Trateaza fiecare fotografie ca pe ultima", "Fotografia este o calatorie fara destinatie", "Ingredientul secret al fotografiei sunt eu".

Miluta Flueras si-a reinceput activitatea de fotograf dupa doua luni de spitalizare, el aflandu-se acum in perioada de recuperare, in conditiile in care pielea sa este inca sensibila.