Pregatirile pentru cea de-a XI-a editie a Salonului International de Carte Bookfest, programata in perioada 1-5 iunie 2016, sunt aproape de final. Invitatul de Onoare din acest an, Israel, si cele peste 200 de edituri participante anunta un program cu peste 300 de evenimente diverse dedicate cartilor si autorilor preferati, care va fi completat de momente rezervate muzicii bune si filmului de arta.

Bookfest 2016Foto: Afis

Bookfest 2016 se va desfasura sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Muzica si filmul intregesc experienta Bookfest

Pentru copii, ziua de 1 Iunie va fi o sarbatoare si la Bookfest. Programul special Bookfest Junior - care se adreseaza copiilor si adolescentilor - grupeaza peste 40 de evenimente si surprize care ii vor incanta pe toata perioada celor cinci zile.

Muzica isi va avea locul ei in maratonul evenimentelor de la Bookfest 2016. Pe 1 iunie, in prima seara a salonului de carte, este programat un concert al Corului de Copii Radio, iar in ziua urmatoare, scena va fi pregatita pentru interpretul de muzica fado Ricardo Caria si prietenii sai. Vineri, 3 iunie, de la ora 20:00, vizitatorii ii vor putea urmari in concert pe membrii trupei Foley'Ala, care vor delecta publicul cu un program intitulat Puzzle suprarealist, avand la baza texte de Urmuz.

Cinematograful de arta Bookfest va adauga de asemenea un ingredient important pentru succesul editiei, aducand pe afis un film de Oscar. Pelicula Son of Saul, castigatoare in acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film strain, va rula la in seara zilei de vineri, 3 iunie.

Evenimentele pentru copii nu vor fi singurele care vor sustine ritmul alert al primei zile a Bookfest. Pentru miercuri, Editura Niculescu anunta lansarea volumului Mananci mult, slabesti mult. Dieta metabolismului rapid, de Haylie Pomroy si Eve Adamso. Evenimentul o va avea ca invitat pe prof. dr. Veronica Mitescu si va fi moderat de prof. univ. dr. Cristian Niculescu, iar a doua zi, Editura Niculescu va lansa bestsellerul Traieste murdar, hraneste-te curat!, de Dr. Robynne Chutkan.

Autori mari prezinta marile carti

Editura Humanitas Fiction ii va astepta pe cititori cu mai multe evenimente de lansare moderate de Denisa Comanescu, coordonatorul colectiei ”Raftul Denisei”. Primul din seria acestora este programat vineri, 3 iunie, cand Mircea Cartarescu si Ioana Parvulescu vor prezenta editia de colectie Scrisoare catre tata, de Franz Kafka. In urmatoarea zi, Mihaela Anghelescu Irimia si Andreea Rasuceanu vor lansa volumul Rosa Alchemica si alte scrieri, de W.B. Yeats, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, iar Ovidiu Nahoi, Tania Radu, Ioan Stanomir si Doru Mares vor vorbi despre cel mai comentat roman al anului 2015 in Franta: 2084. Sfarsitul lumii, de Boualem Sansal, roman laureat cu Marele Premiu al Academiei Franceze. Tot sambata, Radu Paraschivescu si Andreea Rasuceanu vor prezenta romanul castigator al Premiului Pulitzer in 2015, Toata lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr.

Duminica, 5 iunie, editura a programat alte doua lansari: romanul Calea Idei Brown, semnat de scriitorul argentinian Ricardo Piglia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii sud-americane si romanul de debut Poate Estera, al scriitoarei de limba germana Katja Petrowskaja, castigator al mai multor distinctii importante. Tot duminica, va fi prezentat noul volum Iuda de Amos Oz, la eveniment luand parte istoricul Fania Oz-Salzberger (fiica autorului), Ioana Parvulescu, Tania Radu si Denisa Comanescu.

De la Ro-Mania la ”Ai uitat sa razi”

Sambata, 4 iunie, Nicolae Manolescu va intra in dialog cu Adrian Mihalache despre Ro-Mania - agresivitatea discursului contemporan, in cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Roman. In programul zilei este de asemenea inscrisa lansarea cartii Ai uitat sa razi, de Bogdan Munteanu, publicata la Editura Nemira, lansare urmata de o sesiune de autografe. Standul Grupul Editorial Corint o va avea ca invitata, tot sambata, pe Marina Almasan, pentru lansarea cartii sale Si eu am descoperit America!, la care vor mai lua parte Mircea Radu, Corina Chiriac, Eugen Cristea, Cristian Brancu, Alex. Stefanescu si Octavian Andronic.

Editura Adenium a pregatit pentru vineri, 3 iunie, o lansare aniversara - cartea Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei. Evenimentul ii va avea ca invitati pe ASR Principele Radu al Romaniei, alaturi de Liviu Mihaiu, Ovidiu Nahoi, Doru Tompea si Alexandru Muraru. Tot in cea de a treia zi a Bookfest, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana va organiza o discutie pe marginea unor carti tiparite in Israel, cu G. Mosari, presedintele asociatiei si criticul si istoricul literar Razvan Voncu.

Junimistii vin la Bookfest

Editura Junimea va organiza in ultimele trei zile de Bookfest o serie de evenimente sub titlul Amiaza cartilor junimiste. Primul este programat vineri, 3 iunie, cand va avea loc, printre altele, lansarea volumelor Justitia suverana sau adevaratul Tratat de drept procedural. Curs practic cu pilde edificatoare (Vocalize in mi minor), de Gheorghe Schwartz, Mic dictionar deosebit: Cine a fost, ce-a devenit?, de Passionaria Stoicescu si Ca frunza-n vant, de Doina Popa. Cartile vor fi prezentate de Eugen Uricaru si Ioan Holban.

La Curtea Veche Publishing, Adrian Cioroianu va prezenta sambata, 4 iunie, al doilea volum al cartii sale Cea mai frumoasa poveste. Tot sambata vor fi lansate volumele Euro-Falia, de Armand Gosu si Dosarul Lenin. Vraja nihilismului, de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan. Pe langa autori, la cele doua evenimente au mai confirmat participarea Teodor Baconschi, Dan Perjovschi si Sever Voinescu. Editura il va avea de asemenea invitat pe cunoscutul politist Marian Godina, care isi va lansa miercuri, 1 iunie, cea mai recenta carte, In misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare, volum de povestiri pentru copii.

Alex Stefanescu isi dezvaluie ”Jurnalul secret„

Tot despre misiuni ale politiei, dar de pe alte coordonate geografice, se va vorbi si la evenimentul organizat sambata, 4 iunie, de Grupul editorial ALL, pentru lansarea titlului Sub acoperire. Povestea adevarata a politiei secrete din Marea Britanie, de Rob Evans si Paul Lewis. Aceeasi editura ii va astepta pe cititori si la prezentarea volumului coordonat de Alex. Stefanescu Eminescu, poem cu poem, programata tot pentru sambata.

Pe lista evenimentelor Editurii RAO se va afla lansarea mai multor volume ale unor autori romani, printre care: Actiunile separatiste care vizeaza Romania, de Anghel Andreescu, Viata de imprumut, de Doru Munteanu, Suflet in exil, de Marian Nazat, Dulce ca pelinul, de Stefan Mitroi si Jean Pangal. Documente inedite, 1932￯1942, de Bogdan Bucur.

Sambata, 4 iunie si duminica, 5 iunie, vor avea loc la standul RAO doua sesiuni de autografe, prima cu Igor Bergler, autorul bestseller-ului Biblia pierduta, iar cea de a doua cu Chef Joseph Hadad, jurat in emisiunea Top Chef si autor al volumului In bucataria lui Joseph. Joseph Hadad va lansa acest volum vineri, 3 iunie, cand va sustine si o demonstratie culinara. Ziua de vineri va purta la RAO semnul gusturilor rafinate, vizitatorii Bookfest fiind de asemenea invitati ceva mai tarziu la o degustare de vinuri prilejuita de o alta lansare: Cartea vinurilor romanesti, primul ghid despre cele mai bune vinuri din Romania si Republica Moldova, de Marinela Vasilica Ardelean.

Bookfest este locul de intalnire cu autorii preferati din toate domeniile, inclusiv din lumea showbiz-ului. Sambata, 4 iunie, Editura Polirom o va avea invitata pe Mihaela Radulescu, pentru o sesiune de autografe si o discutie cu cititorii. In programul zilei de vineri, editura a inscris lansarea cartii Sapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ, de Tristan Tzara

Alex. Stefanescu isi va lansa vineri, 3 iunie, la Editurii Corint, noul volum JURNALUL SECRET. Serie noua. La eveniment vor participa, alaturi de autor, Mircea Dinescu si Ion Caramitru. Tot Editura Corint va organiza o masa rotunda la care vor fi puse in discutie doua perspective diferite asupra pericolului pe care il reprezinta terorismul, perspective prezentate in cartile Jurnalul de la Guantanamo, de Mohamedou Ould Slahi si Islamul. Planul secret pentru crearea califatului de Glenn Beck.

Trivia cu Bookblog

Cei care vor sa-si testeze cunostintele de cultura generala sunt asteptati sambata dimineata la scena Arena (pavilionul C1) pentru o sesiune de trivia organizata de Bookblog.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi libera atat in cadrul Salonului de Carte, cat si la toate evenimentele si proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 1 iunie - 10:00-20:00; joi, 2 iunie - 10:00-20:00; vineri, 3 iunie - 10:00-21:00; sambata, 4 iunie - 10:00-21:00; duminica, 5 iunie - 10:00-20:00. Accesul vizitatorilor va fi gratuit pe toata perioada salonului de carte.

Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice..

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. Incepand din 2012, Bookfest s-a extins si in alte orase din Romania: Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Tirgu-Mures, Brasov, dar a avut si doua editii Bookfest de Craciun la Bucuresti. La editiile internationale anterioare, tarile invitate au fost Spania, Ungaria, Franta, tarile de limba germana (Germania, Austria, Elvetia), Polonia si Cehia.