Cea de-a XI-a editie a Salonului International de Carte Bookfest (1-5 iunie) incepe maine la Romexpo. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc la ora 12.00, in cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Excelenta Sa Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel, Sergiu Nistor, consilierul prezidential pentru Cultura, Corina Suteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educatiei, Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman, si Igor Sarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alaturi de Grigore Arsene - presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, organizatorul evenimentului.

Bookfest 2016Foto: Afis

Bookfest 2016 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, iar Invitatul de Onoare din acest an este Israelul.

Copiii sunt vedetele Bookfest 2016

Pentru ca prima zi de Bookfest este 1 iunie, prima zi de vara, copiilor le este pus la dispozitie un intreg program de evenimente si activitati. Primul dintre ele este programat chiar la 10.30, cand cei mici dar si cei mai mari sunt asteptati in standul editurii Nemira pentru o sceneta si un recital al trupei Limpopo. Toate evenimentele dedicate copiilor sunt grupate intr-o brosura program Bookfest Junior disponibila la punctele de informare Bookfest si care contine un talon de participare la un concurs cu premii in carti, cei doi castigatori urmand sa primeasca fiecare cate un pachet de 100 de carti de la editurile participante la Bookfest.

Printr-o frumoasa coincidenta, prima zi a Bookfest este si ziua in care indragitul scriitor Mircea Cartarescu sarbatoreste implinirea a 60 de ani. Autorul bestseller-ului Solenoid este una din prezentele asteptate de publicul Bookfest, care va avea ocazia sa-l intalneasca la mai multe evenimente inscrise in programul salonului de carte. Primul dintre acestea va avea loc vineri, 3 iunie, la ora 18:30, cand este programata lansarea cartii Elegie pentru uman. O critica a modernitatii poetice de la Pound la Cartarescu, de Radu Vancu, publicata la Editura Humanitas. Sambata, 4 iunie, la standul Humanitas va avea loc o intalnire speciala cu Mircea Cartarescu. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate editia comentata de Cosmin Ciotlos a cartii Levantul si editia de colectie a volumului Solenoid.

Curtea Veche Publishing anunta pentru miercuri, 1 iunie, la ora 16:00, lansarea cartii pentru copii In misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare, de Marian Godina.

Si Institutul Cultural Roman ofera un cadou copiilor de 1 iunie, un concert al Corului de Copii Radio, de la ora 17.00 la scena Arena (pavilionul C1), dirijorul Voicu Popescu promitand un program de cantece pentru copii care sa onoreze sarbatoarea dar si sa-i binedispuna pe cei din audienta.

Agenda celor cinci zile ale Bookfest 2016 va include peste 300 de evenimente din care lipsesc concertele, seara rezervata filmului si programul special pentru copii, Bookfest Junior, cu peste 40 de evenimente si surprize dedicate celor mici. La aceasta editie a salonului de carte vor fi prezente peste 200 de edituri.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi libera atat in cadrul Salonului de Carte, cat si la toate evenimentele si proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi miercuri, 1 iunie - 10:00-20:00; joi, 2 iunie - 10:00-20:00; vineri, 3 iunie - 10:00-21:00; sambata, 4 iunie - 10:00-21:00; duminica, 5 iunie - 10:00-20:00.

Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice..

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. Incepand din 2012, Bookfest s-a extins si in alte orase din Romania: Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Tirgu-Mures, Brasov, dar a avut si doua editii Bookfest de Craciun la Bucuresti. La editiile internationale anterioare, tarile invitate au fost Spania (2010), Ungaria, Franta, tarile de limba germana (Germania, Austria, Elvetia), Polonia si Cehia (2015).