SoNoRo Conac deschide seria de concerte gazduite in cladiri de patrimoniu din Romania cu un recital de muzica din anii '20, '30. Evenimentul va avea loc duminica, 12 iunie, la Rezidenta Scena9, amplasata pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32, intr-o vila monument istoric, ce a apartinut Regelui Mihai.

SoNoRo ConacFoto: webPR.ro

Programul primului recital va fi interpretat de Rodney Earl Clarke (bariton), Diana Ketler (pian), Anna - Liisa Bezrodny (vioara), Razvan Popovici (viola) si Jan-Erik Gustafsson (violoncel).

Contextul arhitectural si programul muzical vor conduce publicul intr-un cadru Art Deco, iar participantii la aceasta reprezentatie sunt rugati sa completeze tema serii prin tinutele lor.

Acesta este singurul concert ce va avea loc in Bucuresti, urmand ca alte trei sa aiba loc in luna iunie, iar pana la final de septembrie SoNoRo Conac sa aduca in atentia publicului, cu ajutorul muzicii, conace si cladiri de patrimoniu din toata tara.

”SoNoRo Conac si-a propus sa aduca muzica de camera in spatii care au fost gandite special pentru acest tip de evenimente - salile de concert sau de bal ale vechilor conace si case boieresti. Ne bucuram ca pentru a patra editie invitam publicul sa descopere aceste monumente arhitecturale, in cadrul unor recitaluri ce pun spatiul si functionalitatea sa in cel mai potrivit context.„ - Razvan Popovici, initiatorul SoNoRo Conac si directorul Festivalului Sonoro.

”Aceasta editie a SoNoRo Conac este una speciala pentru noi, pentru ca debuteaza „in casa noastra„, in Rezidenta Scena9. RS9 este un loc plin de istorie, care, in curand, speram sa devina un spatiu dedicat tinerilor artisti, o camera de dialog si actiune, despre cum putem schimba Romania prin cultura. E o bucurie pentru noi ca, partenerii nostri de la SoNoRo sunt primii care deschid usa resedintei, pentru a da startul editiei cu numarul patru a acestui proiect extraordinar, pe care l-am sustinut inca de la inceput. Le uram si va uram tuturor, bun venit!„ - Flavia Popa, Secretar General al BRD - Groupe Societe Generale.

Seria de concerte de muzica de camera SoNoRo Conac va continua pana in septembrie 2016, in cladiri de patrimoniu precum :

- Centrul Cultural Castel Sancrai din Sancrai, jud. Alba (13 iunie 2016)

- Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, jud. Hunedoara (14 iunie 2016)

- Muzeul de Arta din Craiova, jud. Dolj (15 iunie 2016)

- Biserica Foritficata si Casa Kraus, Crit, jud. Brasov (23 iulie 2016)

- Casa cu Blazoane, Chiojdu, jud. Buzau (24 iulie 2016)

- Conacul Domnitei Ralu, Chitorani, jud. Prahova (25 iulie 2016)

- Biserica Fortificata, Ilieni, jud. Covasna (29 iulie 2016)

- Casa de Oaspeti a Printului de Wales, Valea Zalanului, jud. Covasna (6 august 2016)

- Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana din Romania, Cisnadioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016)

- Cetatea Fagaras, jud. Fagaras (15 septembrie 2016)

Programul seriei de concerte si mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Vila declarata monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32, care gazduieste de anul acesta Rezidenta Scena9, dateaza din 1890 si a apartinut Regelui Mihai. Imobilul de langa Gradina Icoanei a fost un dar al Regelui Ferdinand catre Regina Maria. Cuplul regal nu a locuit insa niciodata aici, ci in Castelul Peles din Sinaia, finalizat in aceeasi perioada. Vila are sase saloane la parter, o mansarda in plan deschis si o crama si doua saloane mici la subsol, plus o curte generoasa. In viitor, BRD ¬ Groupe Societe Generale isi propune sa o transforme intr-un spatiu cultural-artistic, deschis noilor generatii de creatori.

Scena9 este o platforma care radiografiaza viata culturala din Romania (si nu numai), propunandu-si sa curatorieze fenomenul cultural si sa deseneze portretul noii generatii, care face lumea noastra sa se invarta.

***

Despre SoNoRo Conac

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2014, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Vila Dobrusa din Dragasani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlati, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistrita, Castelul Corvinilor din Hunedoara si Conacul Hodoni de langa Timisoara. In 2015, concertele SoNoRo Conac au fost gazduite de Biblioteca Centrala Universitara ”Mihai Eminescu„ din Iasi, Biserica Evanghelica din Herina, - Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti, Catedrala Romano-Catolica / Alba-Iulia, Biserica fortificata / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Karolyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad, Primaria Sectorului 1 Banu Manta din Bucuresti, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Societe Generale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.