Circa 20.000 de spectatori au fost prezenti, vineri, in Piata Mare din Sibiu, la deschiderea oficiala a editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, o trupa de teatru din Italia invitand publicul la un "zbor in timp", transmite Mediafax.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu, la a XXIII-a editieFoto: sibfest.ro

Editia din 2016 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) a adunat circa 20.000 de spectatori in Piata Mare, la deschiderea oficiala, la un concert al trupei Carla's Dreams, apoi la un sectacol al trupei de Kitonb Project din Italia, "Zbor in timp", un spectacol de teatru urban, care se joaca "intre cer si pamant".

" este un spectacol amplu de teatru urban, care se joaca intre cer si pamant. Scenografia inedita foloseste masini mari in miscare, actiunea desfasurandu-se pe trei scene diferite; platourile scenografice imense, in zbor, manevrate de o macara hidraulica automata, la 80 de metri de sol, dansul si coregrafiile acrobatice creeaza un spectacol tridimensional. Un paralelipiped urias, parcurs de 600 de metri de cablu elastic, instalat pe o platforma rotativa cu motor, se transforma intr-o cutie muzicala suprarealista - Carillon. Povestea si interpretarea coregrafica si acrobatica a dansatorilor se desfasoara in jurul acestei piese centrale. Verticalitatea este radacina stilistica a spectacolului, care imbina expresivitatea limbajului cu dansul acrobatic, trecand de la circ contemporan la catarari, de la cantat la interpretare teatrala, intr-un mod inedit, oferind o experienta emotionanta si originala de "teatru total"", spun reprezentantii FITS pe pagina oficiala, sibfest.ro, despre piesa "Zbor in Timp".

Presedintele FITS si directorul Teatrului National Radu Stanca din Sibiu a spus, la miezul noptii, ca aproape toate specacolele sunt sold-out.

"A XXIII-a editie a Festivalului International de Teatru, numita "Construind incredere" este o editie de colectie. Zi de zi, acest lucru se va dovedi. Vreau sa multumesc in primul rand publicului pentru care noi facem ceea ce facem. Vreau sa multumesc tuturor celor care au inteles ca excelenta trebuie sa fie o stare de normalitate. In ciuda greutatilor prin care am trecut, nu ne-ati auzit niciodata plangandu-ne. Si nu vom acuza pe nimeni ca nu toate lucrurile functioneaza bine in Romania. Aici, la Sibiu, si la Festival, aducem frumosul, excelenta, iubirea si prietenia. In numele marii calitati, speram din toata inima ca cei care nu au inteles ca viata este frumoasa sa invete de aici, ca putem sa aducem atat de mult frumos si atat de mult miracol fara sa ne chinuim, fara sa ne uram, ci dorind sa ne iubim unii pe altii. Va asteptam cu drag, in continuare, la Festival. Cei care veti mai putea gasi bilete, ne bucuram. Aproape toate spectacolele sunt sold-out. Chiar daca am relocat 23 de reprezentatii, deja majoritatea din ele sunt sold-out", a declarat presei, dupa miezul noptii, Constantin Chiriac, presedintele FITS si directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu.

Chiriac estimeaza ca zilnic, la FITS vot participa aproximativ 65.000 de spectatori la spectacolele in door si out door, precum si la conferintele Festivalului.

"In fiecare an am gasit formule ca acest Festival sa creasca. Si nu pentru ca am avea noi vreo ambitie in plus, ci pentru ca suntem in acord cu ceea ce inseamna viata si provocarile ei. Eu spun ca vom avea circa 65.000 de spectatori in fiecare zi", a spus presedintele FITS.

Intrebat daca l-a invitat pe presedintele Klaus Iohannis la Festival, Chiriac a raspuns afirmativ, dar a precizat ca nu are o confirmare a prezentie presedintelui.

"Ca intotdeauna (n.red l-am invitat pe presedinte). Nu stim daca va confirma. Nici anul trecut nu a confirmat, decat in ultima clipa. Este orasul domniei sale, il asteptam ca intotdeauna cu drag. De altminteri, noi nu stam sa asteptam confirmari de la nimeni. In clipa in care ei doresc sa vina in Sibiu, sunt totdeauna bineveniti", a mai declarat Constantin Chiriac.

La editia din 2015, presdintele Klaus Iohannis a vizionat, alaturi de sotia sa, Carmen, piesa "Ultima banda a lui Krapp", o piesa in limba germana.

La Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, dupa cum afirma presedintele Constantin Chiriac, sunt invitati 2.850 de artisti, fiind reprezentate 70 de tari, urmand a avea loc 449 de evenimente in 69 de spatii de evenimente din Sibiu, in cele 10 zile de spectacole.

Prima zi de FITS s-a terminat cu un imens foc de artificii in Piata Teatrului din Sibiu, care a durat aproximativ 15 minute.