Daca ai avea 5 sertare cu 1000 de fotografii vechi de cand lumea si ar trebui sa alegi doar doua fotografii, pe care le-ai alege? Pe cea cu copii si scranciob, pe cea cu soldati sau precupeti, sau poate un cal si-un caine? Si apoi, din ce fel de poveste ar face parte aceste imagini? Una SF sau contemporana, un basm cu capcauni sau cu personaje din ultimul joc pe calculator?

Atelier Foto: Muzeul Taranului Roman

Prima data ne vom juca "de-a actorii", apoi vom scotoci prin sertare cu fotografii din Arhiva de Imagine MTR si, dupa ce ne vom alege cele mai frumoase fotografii, vom compune impreuna o poveste. Pe care apoi o vom dramatiza, ca doar de aceea ne jucam prima data de-a actorii!

#Miercuri, 29 iunie, ora 10.30, pentru copii de la 8 la 12 ani

#Joi, 30 iunie, ora 10.30, pentru adolescenti (12-16 ani)

Atelierul are o durata de 1 ora 30 min - 2 ore.

Sala Librarie MTR.

Numarul maxim de persoane pe atelier: 12. Participarea este gratuita.

Inscrierile se fac la adresa de email arhivamtr@gmail.com, cu rugamintea de a ne specifica varsta copilului participant.

"Atelier de nascocit povesti pentru copii si adolescenti" este parte din proiectul "IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativa" derulat de Arhiva de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman in perioada 17 aprilie - 15 noiembrie 2016.

***

[Despre Raluca Oprea-Minoiu]

"Imi place sa ma joc. Cu timpul, cu ideile, sunetele, culorile, amintirile, gandurile poznase.

Ma joc fiind coordonatorul serios al Biroului Creativitate al MNTR (da, exista un astfel de birou straniu, un fel de Hogwords); ma joc tinand ateliere pentru copii si adulti, in care nascocim povesti, pictam, modelam, coasem propria lume; scriu, alaturi de prieteni, carti si reviste culturale pentru copii si dau si o mana de ajutor la conceperea de expozitii interactive (expozitii cu mirosuri de sofran si scortisoara, ape vii si mlastini).

Si cum cu jucatul nu-i lucru de saga, sa stiti ca ma duc si la scoala pentru asta. De acolo vin cu tot felul de idei si metode, pentru ca nu degeaba voi fi, curand, terapeut prin joc si dramaterapie.

Prin urmare, in ateliere vom lucra cu corpul nostru, vom proiecta emotii si ganduri pornind de la fotografiile de arhiva si vom intra in felurite roluri, fiecare dupa putinta si inspiratie. Dar impreuna".

[Despre Arhiva de Imagine MTR]

Arhiva de Imagine este principala componenta a Arhivei Etnologice a Muzeului National al Taranului Roman. Arhiva documentara de specialitate dedicata deopotriva cercetatorilor si publicului larg, aceasta reuneste imagini vechi (incepand cu secolul al XIX-lea) si imagini noi: FOTO - clisee pozitive si negative pe sticla, negative si diapozitive pe film, contacte si printuri originale; VIDEO - filme pe pelicula si VHS. Colectiile sunt insotite totodata de materiale foto-video digitale.

Proiectul "IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativa" deconstruieste ideea conform careia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei si al realitatii sociale. "IMAGINEA-MARTOR" este deopotriva un demers de educatie vizuala, dar si de muzeala. Ne dorim ca vizitatorii sa uite ca in muzee nu au voie sa atinga, sa intrebe, sa caute, sa aleaga, sa contribuie. Mai mult decat muzeul, arhiva este perceputa ca un spatiu eminamente inchis. Arhiva de muzeu, cu atat mai mult. Proiectul exploreaza tensiunea dintre misiunea de conservare si cea de aratare a colectiilor muzeale si experimenteaza interactiunea dintre arhiva si artisti ca mod de cunoastere si explorare muzeala.

***

Parteneri institutionali: Teatrul Mignon, 8pt (Performance Theatre), Turnul Croitorilor Centru de Cultura Urbana Cluj, Allkimik, CESI - Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii.

Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.