Mii de oameni participa la "Festivalul Usturoiului" organizat in Tinutul contelui Dracula din Pasul Tihuta, fiind provocati de organzatori la concursuri care de care mai neobisnuite, relateaza Mediafax. Ajuns la a patra editie, Festivalul Usturoiului in Tinutul contelui Dracula isi propune sa puna in valoare atat legenda celebrului vampir, cat si potentialul cultural si turistic al zonei despre care se vorbeste in romamul Dracula a lui Bram Stoker - Borgo Pass (Pasul Bargaului din Tihuta). Festivalul aduna an de an din ce in ce mai multi iubitori ale celebrelor povesti despre Dracula, evenimentul fiind organizat pe un platou in varful muntelui.

"De ce Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula? Pentru ca pur si simplu vrem sa promovam acest brand la el acasa, folosind resursele noastre locale cele mai de pret: oamenii, traditiile, folclorul autentic, povestile si legendele. Ani de zile ne-am lamentat ca ni l-au furat altii pe misteriosul conte-vampir insa nu am facut nimic pentru a-l aduce acasa. De patru ani insa luptam pentru acest lucru, pentru a readuce legea contelui Dracula care salasluieste in castelul sau din Carpati, localizat de irlandezul Bram Stoker in Borgo Pass. De de Usturoi? Ideea mi-a venit dupa ce un grup de nemti a ajuns in urma cu cativa ani in zona cu masina burdusita de usturoi! Intrebati ce fac cu atata usturoi in masina, turistii, oarecum mirati de atata nestiinta, au raspuns scurt ca l-au luat sa ii apere de strigoii si vampirii care bantuie pe meleagurile noastre", a declarat presedintele Asociatiei de Promovare a Turismului "Turist in Bistrita-Nasaud", Claudia Andron.

Miile de turisti care au ajuns in Muntii Bargaului au fost asteptate de zeci de producatori traditionali din Bistrita-Nasaud, dar si din Cluj, cu produse lucrate manual, de la haine populare traditionale sau stilizate, bijuterii lucrate manual din margele, sticla, lemn sau ata pana la produse din papura, impletita si de ceramica realizate cu migala de un artist de pe Valea Bargaului.

Leventica crescuta la munte, pe Valea Bargaului, a atras si ea sute de priviri, de la eveniment fiind nelipsite si aranjamentele florale si buchetele cu elementul principal al festivalului - usturoiul. Pestele afumat traditional pe Valea Bargaului, branza si urda facuta la munte, dar si painea coapta pe frunza de varza si cozonacii traditionali au avut si ele un succes urias la publicul prezent la Festival care s-a delectat apoi cu miere, dulceturi, siropuri, sucuri naturale, placinte si ciocolata de casa aduse de producatorii prezenti la festival.

Organizatorii au pregatit ateliere de pictura si de jocuri traditionale de pe Valea Bargaului (hapuc, oina) pentru copii, in zona fiind montata si o tiroliana de salvamontistii bistriteni.

Cei mari au fost provocati la concursuri inedite, cu premii. Iubitorii mitului lui Dracula care s-au imbracat dupa modelul personajelor din roman au avut parte de premii, fiind premiata "Cea mai inspirata tinuta dupa personaje din romanul Dracula".

S-a cautat si in acest an "Cel mai barbatos barbat din Tinutul Contelui Dracula", cei sapte asipranti avand de trecut probe serioase pentru a-si dovedi maestria.

La prima proba, cea de precizie, concurentii au incercat sa nimereasca aruncand cu usturoi o vrajitoare care a deranjat linistea oamenilor din zona, dupa care au fost provocati la dans. Pentru a merge mai departe in concurs feciorii au fost nevoiti sa arate ca stiu sa joace pe muzica populara. Puterea, rapiditatea dar si atentia au fost testate in a treia proba a concursului, participantii fiind provocati sa care opt baloti de paie, contra-cronometru, si sa ii aranjeze intr-o anumita forma pentru a crea un puzzle.

Nici latura sensibila nu a fost uitata, cei sapte avand la dipozitie cateva secunde pentru a cuceri una dintre iubitele contelui Dracula.

Ultima proba, cea de indemanare a fost cea mai complicata, concurentii fiind provocati sa bata niste cuie intr-un butuc, dupa ce au baut cate un pahar de tuica cu margele dupa fiecare proba a concursului.

Festivalului Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula se desfasoara in localitatea Piatra Fantanele din Muntii Bargaului, organizatorii evenimentului fiind Asociatia de Promovare a Turismului "Turist in Bistrita-Nasaud", Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, primariile Prundu Bargaului, Tiha Bargaului, Bistrita Bargaului si Josenii Bargaului.