Bucurestenii pot dona sange in perioada 3-5 septembrie, intre orele 09.00 - 13.00, intr-un centru mobil complet echipat pentru actul donarii, amplasat la intrarea principala Sun Plaza, din Soseaua Oltenitei. Recoltarea de sange va fi realizata de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, folosind instrumente de unica folosinta. La fiecare donare se recolteaza aproximativ 450 ml de sange, care vor fi folositi pentru pacientii internati in spitalele din Capitala, a caror viata poate sa depinda de aceste transfuzii, spun initiatorii campaniei.

Donare de sangeFoto: Flickr

Donatorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani;

- sa aiba greutatea intre 50 -100 kg femeile si intre 60 - 110 kg barbatii;

- sa nu consume alcool cu 48 de ore inainte;

- sa nu fi suferit in ultimele 3 luni interventii stomatologice sau chirurgicale;

- sa nu aiba / nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;

- femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala;

- sa fi consumat inainte de donare un mic dejun normal (o cana cu ceai sau cafea, legume, fructe), fara multe proteine si grasimi;

- sa nu fumeze cu o ora inainte de donare si nici imediat dupa.

"In fiecare zi, sute de pacienti au nevoie de transfuzii de sange sau de preparate sangvine pentru a supravietui. In Bucuresti, nici macar jumatate din nevoia de sange din spitale nu este acoperita. In aceasta situatie, campania "Daruieste timp, doneaza sange!" vine in intampinarea bucurestenilor care isi doresc sa doneze sange dar nu reusesc sa ajunga la Centrul de Transfuzie Sanguina, in special in timpul saptamanii", se arata intr-un comunicat emis de intiatorii campaniei.

"In Bucuresti sunt aproximativ 60 de spitale publice si private. Pentru a acoperi necesarul de transfuzii sanguine din aceste spitale, ar fi nevoie de aproximativ 700 de persoane care sa doneze zilnic. Momentan, la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti se prezinta zilnic aproximativ 300 de potentiali donatori, dintre care doar in jur de 250 pot sa doneze. Dar chiar si asa, numai sangele de la 190-200 de donatori merge catre spitale, deoarece dupa analizele facute sangelui donat, o parte din acesta nu va corespunde standardelor de siguranta si de calitate. Prin aceasta campanie usuram accesul bucurestenilor din aceasta zona la procesul de donare si completam necesarul de sange de care au nevoie spitalele¬, declara Anca Stefan, Presedinte Asociatia React, unul dintre initiatorii campaniei.

Mai multe informatii despre campanie gasiti pe site-ul Sun Plaza http://www.sun-plaza.ro/event/daruieste-timp-doneaza-sange si pe pagina de facebook http://www.facebook.com/Sun.Plaza.Shopping.Center.