​Intre 3 octombrie si 23 noiembrie, clubul Revdepov din Bucuresti organizeaza un atelier de scriere creativa, sub indrumarea scriitorilor T. O. Bobe si Bogdan-Alexandru Stanescu. In cadrul atelierului se va discuta, printre altele, despre dialog, descriere, atmosfera, impact si stil. Cursurile se adreseaza celor care vor sa scrie fictiune, in special proza scurta; si vor avea loc in mansarda Epic Bar din zona Universitate. Inscrierile se pot face pana pe 20 septembrie.

Scriitorii T. O. Bobe si Bogdan-Alexandru StanescuFoto: Hotnews

„Ce as vrea sa fac in cu acest curs este mai mult creative reading: anatomie patologica – de unde a pornit, cum s-a declansat boala asta care a contaminat o fraza si care o face de neuitat, de ce ne bantuie ea? Vom face disectie pe operele marilor scriitori, iar de aici nu poate iesi decat ceva foarte bun. Vom invata sa descoperim valoarea detaliilor, care atarna in literatura de multe ori mai mult decat trama narativa, vom incerca sa ghicim/deducem ce e accident si ce e premeditare intr-o proza,” spune Bogdan-Alexandru Stanescu.

Atelierul dureaza doua luni, are 16 intalniri, 2 pe saptamana, luni si miercuri de la 19:00 la 20:30, in mansarda Epic Bar, din zona Universitate. Vor fi admisi in jur de 15 cursanti, in functie de calitatea textelor primite la preselectie.

Dupa fiecare intalnire, participantii primesc o tema de antrenament pentru acasa, care va fi citita de invitati si de colegi inainte de urmatoarea intalnire. Fiecare intalnire cuprinde o parte teoretica si una de feedback pe teme.

„In opt saptamini de curs poti invata citeva reguli de baza, pe care apoi, in urmatorii opt ani, ai putea sa le rafinezi intr-atita, incit sa le faci sa dispara, daca iti doresti sa fii un fel Proust sau de Roberto Bolano. Insa, pentru inceput mi se pare suficient sa-ti propui sa fii doar un Shakespeare. Sa scrii, asa cum facea si el, conform unor reguli de compozitie si de structura, sa inveti cum se construieste fie un personaj credibil, fie suspansul unor situatii, sa nu fii prea plicticos, dar nici sa nu cauti cu tot dinadinsul sclipiciul adeseori inselator al originalitatii, sa incepi sa fii, intr-un cuvint, onorabil. Poate sa para putin, insa, de fapt, e enorm”, subliniaza scriitorul T. O. Bobe.

Pentru a va inscrie trimiteti un mail la adresa simina@revdepo.ro, cu subiectul „Scriere creativa 9”, la care sa fie atasata o povestire in jur de 6000 de semne pentru preselectie. Costul atelierului este de 800 lei si se plateste in doua transe. Pentru mai multe detalii, intrati pe pagina atelierului de scriere creativa.

T. O. Bobe a scris, printre altele, volumele „Bucla”, „Darul lui Moş Craciun”, „Cum mi-am petrecut vacanţa de vara”, „Centrifuga” si „Contorsionista”.

Bogdan-Alexandru Stanescu este scriitor, critic literar, edito si presedintele Festivalului International de literatura de la Bucuresti. Din 2006 este director editorial al Editurii Polirom, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”.