Peste 150 de galerii, spatii alternative, huburi creative si ateliere de creatie se deschid in noaptea de 30 septembrie cu prilejul Noptii Albe a Galeriilor. In cadrul celei de-a zecea editii vor fi prezentate cele mai noi tendinte din arta contemporana romaneasca si internationala in Bucuresti si, pentru prima data, in alte noua orase - Arad, Baia Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.

Vineri, 30 septembrie, de la ora 21.00 pana la 4.00 dimineata, se va desfasura cea de-a zecea editie a Noptii Albe a Galeriilor. Daca pana acum evenimentul avea loc doar in Bucuresti, editia de anul acesta va fi sarbatorita si in alte noua orase.

In capitala vor fi deschise 90 de galerii si spatii alternative.

Noaptea Alba a Galeriilor doreste "sa formeze harta culturii contemporane din orasele in care are loc si care speram sa cuprinda si alte centre culturale in viitor,"spune Suzana Dan, initiatoarea proiectului Identitate vizuala NAG#10.

  • O expozitie de o noapte, prezentata intr-o cladire aflata in constructie

Vineri, 30 septembrie 2016, 2 de la ora 21.00, la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti va avea loc vernisajul expozitiei Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA). O expozitie de o noapte, prezentata intr-o cladire aflata in constructie. Un eveniment efemer intr-un proiect in derulare. Nimic nu descrie mai adecvat profilul MARe, pentru care "santierul" va fi o stare de spirit, mai ales dupa ce muzeul va fi inaugurat oficial in a doua jumatate a anului 2017. Vizitatorii care ii vor calca pragul cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor vor fi, practic, primii vizitatori ai viitorului muzeu MARe.

La Gradina Sticlarilor de pe Strada Vasile Lascar, numarul 36, are loc o expozitie vie ce imbina sculptura cu sunetul si video mapping-ul. "Experimentati un nou tip de creativitate" are ca scop transpunerea unor valori consacrate in lumina contemporana.

Vineri, de la ora 19.00, la Rezidenta Scena9 are loc vernisajul No Man's Land / zece discursuri din arta contemporana romaneasca, proiectul produs de Asociatia Ephemair exclusiv pentru Noaptea Alba a Galeriilor. Acesta consta in prezenta pe acelasi teritoriu a zece expozitii distincte, care genereaza, prin pozitionarea lor aleatorie, conflict, armonie sau diferenta intre discursurile propuse de curatorii invitati pentru a evidentia profilul cultural al oraselor participante NAG 2016.

La Muzeul National de Arta al Romaniei are loc expozitia Pierre Alechinsky. Aceasta aduce in prim-plan opera unui artist de incontestabila anvergura internationala, problematizata din unghiul relatiei dintre imagine si text. Este vorba de un corpus de 66 de opere de grafica "ilustratie de carte, afis, gravura" realizate in intervalul 1967-2007 si configurate in jurul relationarii sale, deopotriva artistice si intelectuale, cu operele unor scriitori semnificativi, precum Yves Bonnefoy, Michel Butor, Eugene Ionesco, Marcel Moreau, Emil Cioran si altii.

La Centrul National al Dansului puteti vedea lucrarile Virginiei Lupu, un fotograf care "si-a dedicat trei ani atentia fotografica sustinuta vietilor, dramelor, promiscuitatilor, angoaselor, sexualitatilor si geografiilor morale ale unui grup de persoane nu tocmai activ social," spune Adriana Tranca.

Programul complet poate fi consultat pe site-ul noapteagaleriilor.ro.

Noaptea Alba a Galeriilor ofera o retea alternativa de conectare si imersiune a expozitiilor deschise, amplificand discursul si dialogul cu arta contemporana romaneasca. Spatiul si timpul prezent sunt neutralizate, abstractizate, deteritorializate, iar domeniile ramase reperabile sunt memoria si fictiunea, trecutul si viitorul. In prezent, NAG se manifesta ca o serie de experiente vizuale necorelate, spontane, care capata semnificatie si coerenta prin interactiunea subiectiva a vizitatorului.