Timp de sapte zile, intre 4 si 10 noiembrie, iubitorii de film din Bucuresti au ocazia sa vizioneze 23 de filme recente, 12 lungmetraje si 11 scurtmetraje, cum ar fi "Moarte hipiotilor!! Traiasca punk-ul!", cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii '80, in care apar Blixa Bargeld si Nick Cave, in cadrul celei de-a unsprezecea editii a Zilelor Filmului German, care se va desfasura la Cinema Eforie si in club Control.

HotNews.roFoto: Hotnews

Drame, comedii, productii thriller si horror, filme cu si despre copii, filme cu tematica politica si social realizate in ultimii doi ani, precum si prima productie sonora a marelui cineaste si inovator al cinematografiei germane si mondiale Fritz Lang, "M: Un oras isi cauta ucigasul", vor putea fi vizionate cu ocazia Zilelor Filmului German.

"Principalul criteriu al selectiei a fost, fara doar si poate, cel estetic. Am vrut sa le oferim spectatorilor romani cele mai valoroase filme germane din ultimul an si ceva. Pe langa criteriul artistic, m-a interesat si diversitatea productiilor prezentate. Cinematografia germana este foarte bogata - in jur de 200 de premiere de lungmetraj pe an, foarte variata si foarte dinamica. Am incercat sa le oferim spectatorilor romani o imagine cat mai apropiata de ceea ce reprezinta cinematografia germana de azi", a declarat criticul de film Mihai Fulger, selectionerul editiei din acest an.

La randul sau, Evelin Hust, directoare Goethe-Institut Bukarest, organizatorul evenimentului, spune ca la editia din acest an vizitatorii "vor putea sa-si creeze o imagine asupra cinematografiei germane de azi, deoarece in portofoliul evenimentului se gasesc cele mai interesante productii cinematografice germane recente".

Organizatorii Zilelor Filmului German le dau intalnire in acest an cinefililor la Cinemateca Eforie. Filmele cu si despre copii, prezentate in cadrul KINOdiseea (10-20 noiembrie), sunt: "Norocul ii ajuta pe cei curajosi", de Norbert Lechner, si "Aventurile lui Nelly", de Dominik Wessely, cel din urma, filmat in cea mai mare parte in Transilvania.

Ultima proiectie va avea loc intr-un spatiu diferit, pe 10 noiembrie, in Control Club, unde va rula cunoscutul film al lui Oskar Roehler despre muzica underground a Berlinului de Vest din anii '80, in care apar, printre altii, Blixa Bargeld si Nick Cave, "Moarte hipiotilor!! Traiasca punk-ul!. Vizionarea filmului va fi urmata de concertul trupei Jolly Goods din Germania.

In deschiderea oficiala a editiei, organizatorii au optat pentru un film cu impact emotional, dar mai ales cu un puternic mesaj politic, "Colonia" (2015), care ii are ca protagonisti pe cunoscutii Emma Watson si Daniel Bruhl, regizat de Florian Gallenberger (laureat, in 2016, cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj live-action).

Vor urma o serie de productii puternic ancorate in viata sociala, unele avand la baza povesti reale - dramele "Babai", de Visar Morina, si "Freistatt", de Marc Brummund, precum si "Fukushima, mon amour", de Doris Dorrie, si "Fado", de Jonas Rothlaender.

Programul include si o seara dedicata productiilor thriller si horror, pentru care au fost alese filmele "Noi, monstrii", de Sebastian Ko, si "Sibylle", de Michael Krummenacher.

Zilele Filmului German includ, ca de obicei, si o selectie de filme scurte, de data aceasta fiind vorba despre programul "Short Export 2016", pus la dispozitie de Bundesverband Deutscher Kurzfilm. Programul contine un Top 10 al celor mai bune "German Shorts", carora criticul de film Mihai Fulger le-a mai adaugat o productie prezentata anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin, "A Quiet Pace", de Ronny Dorfler.