Cand vine vorba de filmele romanesti, publicul si criticii se razboiesc mai ceva ca-n politica autohtona. Ca sa fie tacamul complet, online-ul a devenit vocea nemultumitilor de ambele parti, iar argumentele pro si contra in unele situatii trec cu vederea ceea ce pe multi intereseaza: calitatea filmului. Cum s-au vazut Sieranevada, Caini si Doua Lozuri pe internet.

CainiFoto: Transilvania Film

E usor sa zici despre un film ca-i bun sau prost. Aici intra in actiune estica si gusturile fiecaruia. La fel de usor, publicul sare ca ars atunci cand un critic de film avizat argumenteaza pertinent intr-o cronica pelicula vizionata. Orgoliile ranite uita un amanunt minuscul dar important: faptul ca se fac filme in Romania, se fac filme cu multe sacrificii iar filmele acestea sunt premiate la festivalurile din afara. Da. Se fac filme de festival. Bugetul pentru un blockbuster autohton este prohibitiv iar scenariile "destepte" nu sunt usor de realizat si din pacate, sunt greu de promovat si de atras investitori.

  • Sieranevada

Filmul lui Cristi Puiu atinge teme sociale profunde, dar publicul nostru a prins din zbor doua detalii mari si late: ca este propunerea Romaniei pentru premiile Oscar - categoria cel mai bun film strain - si ca are peste 170 de minute. Acum sa-mi fie cu iertare, "Dances with Wolves" are trei ore si sapte premii Oscar.

Lungimea unui film nu-i argument pro sau contra legat de calitate

Online-ul s-a pogorat asupra productiei atingand "temele esentiale" de rumegat: ciorba, dialogul si greaua mostenire comunista. Sa ne-ntelegem. Regizorii si scenaristii romani n-au reinventat filmul social, dar reusesc sa ofera in fiecare an productii de valoare. Publicul roman are fixatia IMDb-ului. Insa pe IMDb oricine poate sa puna note si sa editeze pagina unui film. Asa cum stim, se pot organiza campanii online, concepute ca sa discrediteze filmul. Daca tot ne macina curiozitatea legata de note si pareri avizate, Metacriticeste o solutie mult mai stralucita. Acolo sunt adunate cronicile de film, iar Sieranevada are un scor de 78/100 cu opt cronici pozitive si o singura cronica neutra. Mergem pe premiza ca The Telegraph, Variety si The Hollywood Reporter nu bat campii, iar Cristi Puiu nu s-a dus pe la criticii de film sa-i convinga sa scrie de bine.

Sieranevada ne prezinta starea societatii romanesti dupa mai bine de doua decenii de democratie chinuita. Unii traiesc cu amintirile unor vremuri in care considera ca o duceau mai bine si odraslele care au trebuit sa se adapteze la ceea ce a urmat.

In Sieranevada vedem apucaturile romanilor atunci cand sunt obligati sa participe la un eveniment, pomana

Traditia spune ca-n jurul mesei depeni subiecte de tot felul si asa ajungem la sportul preferat al romanilor: datul cu parerea. Pro si contra comunism, monarhie, 9/11, occident si ce bine era cu Ceausescu. Personajele jucate de Mimi Branescu, Dana Dogaru si Catalina Moga sunt personaje cu care avem de-a face zilnic. Ei sunt de fapt noi, iar Cristi Puiu face o radiografie a tarelor, dar e bine ca noua ne ramane in minte faptul ca filmul a durat mult.

  • Caini

Peter Debruge si-a inceput cronica pentru filmul "Caini" in Variety afirmand ca este o reinterpretare romaneasca a productiei "No Country for Old Men", iar comparatia de nu este de ici de colo. Dar ne aruncam ochii pe Facebook, fix pe pagina oficiala filmului, dintre comentarii imi sare in ochi o parere mai mult sau mai putin avizata despre numarul de like-uri obtinute la postari. Adica sa ne intelegem, in loc sa vorbim despre film pe pagina filmului, specialistii in social media intra in studii aprofundate despre like-uri, reach si engagement. Multe sau putine like-uri, ele sunt organice, dar interesul romanului vizeaza can-can-ul. Hai sa ne amintim ca filmul asta a obtinut premiul FIPRESCI, ce ziceti? Asta bate like-urile si emoticoanele. Debutul lui Mirica a fost salutat la Festivalul de la Sarajevo cu doua premii: cel mai bun actor pentru Gheorghe Visu si mentiunea speciala a juriului, de asta ce mai zicem? S-o tinem langa despre like-uri. Mai rar gasim pe ecranele din Romania un thriller western - Hell or High Water ar putea sa fie revelatia anului, dar in goana dupa like-uri ne intereseaza mai putin subtilitatile si minimalismul.

Mai pe sleau, "Caini" ofera fix ce gasim in productiile america mult laudate: dialoguri sarcastice, thriller noir de efect si personaje carismatice - acolo unde Dragos Bucurs, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu au cu ce lucra, ies minuni.

Ba mai mult, "Caini" demonstreaza ca regizorii si scenaristii romani sunt la curent cu ce e pe afara si se adapteaza usor la cerintele fanilor - nu vrem noi thrillere ca-n occident? Oftam, radem infundat, dar la final parca nu ne mai vine sa zambim.

  • Doua lozuri

Povestea Autobazei si a filmului "Doua lozuri" e buna pentru un film de sine statator. Cine nu stie despre ce este vorba, readaptarea in cheie moderna a nuvelei "Doua loturi" a atras maniei unui grup care a decis sa faca dreptate si sa dea note mici pe IMDb si Cinemagia. De aici a inceput un show online intre cei care mergeau sa dea notele, cand de 1, cand de 10, dar ramanem cu o problema. Pana la urma au vazut filmul? Ce conteaza! Like-uri si reach sa fie! Asa ne intoarcem la povestea cu IMDb-ul si adevarul despre valoarea notelor pe acest site minunat, iar vendetele nu ajuta cu nimic arta.

Paul Negoescu a facut ceea ce multi si-au dorit sa vada. A preluat o nuvela arhicunoscuta si a reimaginat povestea in ton cu zilele noastre.

Boguta, Papadopol si Bucur joaca foarte bine mizand pe punctele tari ale personajelor: impatimitul dupa pariuri, tantalaul si agitatul cu tendinte paranoice

N-am vrut noi filme de consum? Uite film in stil occidental, adaptat la cerintele publicului! Avem dialoguri savuroase, umor si personaje care iti raman in minte dupa ce s-a terminat filmul. Aici intervine cu prisosinta talentul actorilor si al regizorului-scenarist de a prezenta o poveste veche in cheie noua. N-ar strica un remake pentru "O scrisoare pierduta" ca vin alegerile.

Va invit sa mergeti sa vedeti aceste filme, sa le dati o sansa si sa-mi spuneti cum vi s-au parut.

Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe edgeandback.ro. O gasiti si pe Facebook.

Citeste si Seriale de vazut in aceasta toamna