O competitie inedita la nivel mondial, Liga Campionilor la drone, a patruns si in Europa, iar dupa etapa inaugurala de pe continent, desfasurata in luna august, in Austria si care a fost urmarita de 21 de milioane de persoane in transmisiunea de pe Internet, cea de-a doua va avea loc la Salina Turda, intre 18 si 20 noiembrie, informeaza news.ro.

Curse cu drobne in salina TurdaFoto: Captura YouTube

Denumita de organizatori ramura sportiva, intrecerea intre drone are si ea o Liga a Campionilor, fiind de mare succes in America si Asia.

In luna august a avut loc etapa inaugurala in Europa, in zona Fortaretei Schlosskopf din Reutte, Austria, iar cea de-a doua etapa este programata intre 18 si 20 noiembrie, la Salina Turda, unde dronele vor aborda traseul 3D, atingand viteze de 130 km/h.

Initiatorul si organizatorul acestui eveniment inedit este Drone Champions AG, impreuna cu fondatorul si managerul Herbert Weirather, in colaborare cu o agentie, iar show-ul este difuzat in intreaga lume.

Cei care nu pot participa ca spectatori la concursuri le pot urmari in transmisiune live pe Internet. Transmisiunea etapei din Austria a fost urmarita, potrivit organizatorilor, de 21 de milioane de persoane.

In cadrul concursului, pilotii abordeaza niste trasee bine definite. Pe fiecare drona este montata o camera care transmite imagini in timp real catre ochelarii speciali purtati de piloti. Patru piloti concureaza simultan, iar castigatorii intra la proba de eliminare. Spectatorii pot urmari cursa pe un ecran, traind in acest fel fiecare depasire prin ochii concurentului.

La cursa din Romania vor fi prezenti unii din cei mai buni piloti din lume, printre care liderul mondial Luke Bannister, care are doar 16 ani, cehul Jan Mittner sau coreeanul Min Chan Kim.

Competitia se desfasoara pe echipe, fiecare avand cate patru piloti. O cursa consta in cinci ture si dureaza aproximativ doua minute. 40 de piloti (10 echipe) iau parte la runda de calificari, cu doar 32 de piloti trecand mai departe in competitia eliminatorie pentru a decide castigatorul.

La sfarsitul fiecarei curse, primii 12 competitori sunt recompensati cu un anumit numar de puncte, iar castigatorul Ligii Campionilor devine pilotul cu cele mai multe puncte la finalul sezonului.

Programul ineditei competitii de la Salina Turda include ¬antrenamente¬ in 18 noiembrie, calificarile in 19 si cursele eliminatorii in 20 noiembrie. Preturile biletelor sunt de 40 de lei pentru cele doua zile de competitie, respectiv 70 de lei pentru toate cele trei zile.

Salina Turda, din judetul Cluj, este una dintre cele mai vechi si mai renumite saline din Romania. Sarea din zona a fost exploatata inca din perioada romana, iar exploatarea propriu-zisa a inceput in timpul Imperiului Habsburgic, in anul 1690, situl actual reprezentand ceea ce s-a pastrat de la inchiderea minei, in 1932.

Din 2010, incaperile au fost modernizate si au fost adaugate cateva instalatii pentru agrement, astfel ca la finalurile de saptamana se inregistreaza circa 4.000 de vizitatori.