Cea de-a treia editie a festivalului care aduce in discutie orasul prin film, UrbanEye Film Festival, se desfasoara intre 16 si 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu si Cinemateca Eforie, unde vor fi proiectate documentare premiate, care abordeaza in moduri diferite teme legate de mediul construit, modelarea acestuia si de oamenii care il locuiesc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Doua dintre temele festivalului prezinta perspective asupra memoriei, dar si asupra conceptului de acasa.

Printre filmele proiectate in cadrul acestor teme se numara The Destruction of Memory, in regia lui Tim Slade, care ridica o problema extrem de importanta: distrugerile culturale din timpul razboaielor si efectul pe care acestea le au asupra memorie si identitatii comunitatilor, sau A Wallnut Tree, regizat de Ammar Aziz, Pakistan, in 2015, care urmareste povestea unei familii pakistaneze dintr-o tabara de refugiati prinsa intre viitorul incert si dorinta de intoarcere acasa.

Daca in editiile trecute filmele din UrbanEye au pus accentul pe formele de locuire din orase, anul acesta una dintre teme abordeaza o alta componenta urbana importanta, dar mai putin discutata: apa.

In aceasta sectiune va fi proiectat si filmul H2Omx, care investigheaza criza apei prin care trece unul dintre cele mai mare oras din lume: Mexico City. O constanta ramane tema portrete de arhitecti, in care spectatorii vor urmari si filmul Getting Frank Gehry, care spune controversata poveste a primei cladiri pe care arhitectul Frank Gehry a ridicat-o in Australia.

Festivalul va include si Competitia UrbanEye: filme inspirate de realitatile arhitectural-urbane din Romania intra anul acesta in cursa pentru premiul UrbanEye si vor fi proiectate in festival.

UrbanEye Film Festival isi pastreaza si anul acesta componenta educationala: in programul festivalului se regasesc workshopul "Primul meu film documentar", dedicat adolescentilor.